maanantai 23. heinäkuuta 2018

Ratsun työstämistä ja pientä vesikauhua

Maanantaina onnistui vihdoin pitkään haaveilemani Pian estevalmennus. Toki haaveilin myös että näitä olisi ehtinyt lomani aikana olla useampi mutta yksikin on jo hyvä alku. Edellisestä ehtikin vierähtää vuosi ja silloinkin olin väärällä hevosella.

Nyt ensimmäistä kertaa mentiinkin open luokse treeneihin. Eli ensimmäinen kerta kun oltiin Hempan kanssa Kiimingissä hyppäämässä muuten kuin kisoissa.

Tallilla olin todella hyvissä ajoin, joten ehdin säätää kaiken hyvin kuntoon. Humma hikosi tallissakin, joten pohdin millaista eläinrääkkäystä tämä on. Pihalla oli +28°C. Lastauksen sain hoidettua taas ihan itse. Nyt Hemppa tosin pysähtyi haistelemaan eikä kävellyt sukkana sisään. Muttei silti peruutellut pois kun annoin vähän aikaa.

Poseilua estekentän laidalla.
©Kaisa

Perillä oli onneksi Anne ja Kaisa apuna. Kaisa tarkisti ettei kopissa edes ollut pahasti kuuma eikä Hemppa ollutkaan yhtään hikinen. Varustaminen sujui kolmisin hetkessä eikä oltu edes myöhässä kun edellinen ratsukko hyppäsi vielä.

Hemppa oli kivan rauhallinen. Tosin vähän kavahti uran vieressä ollutta porttia nopealla sivuaskeleella. Alkuraveissa tuntui taas huonolta mutta kolmessa kierroksessa parani. Otin askellajit läpi ja sitten käveltiin kunnes alkoi hommat. Verkkatehtävänä tultiin maapuomeja kaarevalla linjalla.

Ensimmäisenä hyppytehtävänä tultiin puomipainotteista jumppalinjaa eikä sinne saanut tulla miten tahansa vaan laukka piti ensin työstää hyväksi. Ratsu piti pitää hereillä, kuuliaisena ja notkeana. Linjalla oli joukossa portti eikä käyty katselemassa sitä etukäteen. Jos muita puomeja ja härpäkkeitä ei olisi ollut edessä niin olisin ratsastanut sille paljon lujempaa ja suuremmalla paineella. Nyt piti kuitenkin mennä rauhassa ja maltilla eikä se riittänyt yli asti vaan humma pysähtui tuijolle. Hetken tuijottelun jälkeen uudestaan ja nyt päästiin yli asti. Tätä loikittiin useammin läpi tunnin. Eikä saanut valahdella vasemmalle. Saatiin välillä tukipuomikin tehtävälle helpottamaan keskelle osumista. Tehtävältä rupesi löytymään vasen laukka kun muistin keskittyä siihen. Alkuun tultiin väärässä alas. Joka kerta piti muistaa käynnistää laukka ennen tehtävää.

Pelottava portti.
©Kaisa

Sitten lisättiin jumpan perään 4 laukan linjan jälkimmäinen este ristikkona. Sen jälkeen linja neljällä. Sitten portti lävistäjällä. Linjalle töpötettiin ensin liikaa askelia. Onneksi sekin lähti sitten sujumaan.

4 laukan linjan jälkimmäinen eli okseri.
©Kaisa

Seuraavana vuorossa oli vesimatollinen pysty, josta oli 7 laukan kaareva linja sarjalle. Toisessa vesimatoista olikin vettä. Ensimmäisellä kerralla Hemppa kyllä hyppäsi mutta hypyssä vasta huomasi alla vaanivan veden ja turbopomppasi taivaan kautta yli. Kuski ei osannut istua ihan tyylillä mutta palautui kuitenkin satulaan. Esteen jälkeen taisi pelätä pukkeja, sillä videolta näkyy vähän tarpeeton suustaotto hypyn jälkeen. Sarjasta mentiin ohjausongelmien takia ohi ja pakka oli niin levällään ettei sinne olisi kannattanut edes mennä. Opekin käski mennä ohi.

Sarjan b.
©Kaisa

Toisella kerralla tultiin pelkkä vesimattopysty. Tai siis yritettiin tulla koska Hemppa äkkijarrutti esteen eteen. Kuski pysyi kyydissä. Katseltiin estettä, madallettiin estettä ja tultiin uudestaan. Eikä vieläkään yli.

Ensin ope käski olla rauhassa. Lopulta piti jo vähän komentaakin. Tulikohan 2 vai 3 kieltoa ennen kuin päästiin yli. Puomi oli aika matalalla ja veden edessä maapuomi. Ensin vähän jännittyneesti, parilla hyppytoistolla jo rennommin. Sitten lisättiin sarja perään. 7 askelta linjalle joka kerta. Ihan siististi yli. En muista valuttiinko taas vähän sivuun. Lopuksi vielä portti, ei ongelmia.

Viimeinen portti.
©Kaisa

Sitten tultiin koko homma ratana putkeen. Korkeutta jotain 80 kieppeillä. Ei kovin isoa. Alku hyvin, jumpalta taas myötälaukkakin. Vesimattokin ihan ok ja kaareva. Vaan sarjalla valui vähän vasemmalle ja b-osan okserille tuli yllätyskielto. Tuntui ihan vakaalta selässä mutta kuvissa jalat käyvät aika korkealla humman pyllyn päällä.

Kas ei näin!
©Kaisa

Käsky kävi tulla vesimatosta alkaen uudestaan ja nyt osuttiin esteille ja päästiin yli. Viimeisen portin jälkeen käskettiin vielä jatkaa linjasta uudestaan. Eli ilman jumppaa vielä sama homma. Nyt meni vihdoin kuten piti ja loikittiin esteet rennosti ja tasaisesti yhdessä yli.

Yli mennään.
©Kaisa

Ope oli tyytyväinen, minä myös. Hemppa oli hikimärkä. Kuulemma taipuisampaa ja rennompaa menoa kuin aiemmin. Sekä hevonen hyvässä massassa. Minä kuulemma istuin yhä aika kevyesti kevyessä istunnassa mutta näytti sopivan Hempalle. Laukka rullaa siten paremmin. Kiva oli myös kameraväeltä saada kehuja miten meidän menoa on kiva katsella. Kotiläksyksi saatiin vasemman lavan parempi hallinta ja vielä parempi sisäpohkeen ympäri taipuminen molempiin suuntiin.

Okseriloikka.
©Kaisa

Hemppa pääsi käymään tallissa pesulla ja käyttäytyi moitteettomasti. Kuivasin vain kädellä lastaamalla. Koppiin meni hujauksessa ja matkan aikana oli kuivunut. Jopas!

Tunnin jälkeen kaikilla oli vähän kuuma.
©Kaisa

Aivan todella loistava reissu ja ihanaa että päästiin käymään! Kyseltiin jo että koska tulemme toiste.

Ongelmia:
ravin jäykkyys alkuun
jättiloikka vedelle
kiellot
killuin kuulemma taas aika kevyessä istunnassa kyydissä

Parannusta:
pysyin kielloissa hyvin kyydissä
hyppäsi näppärästi
löytyi myötälaukat kun keskityin
ope kehui ratsun massavuutta ja taipuisuutta

Anne kuvasi hyppyjämme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora