tiistai 31. heinäkuuta 2018

Hidasta, kankeaa ja lämmin jäähdytetty maneesi

Tiistaina menin taas kuukauden tauon jälkeen Assin luokse. Aloitus esteillä. Vähän piti pohtia tallissa että mitäs oli missäkin ja mitä piti tehdä. Uskoisin että palautuivat mieleen.

Assi oli hoitaessa kiltisti eikä meinannutkaan karata. Olin silti vähän ennakkoluuloinen ja pidin oven säpissä.

Maneesissa oltiin vain vähän ennen oman varaukseni alkua. Siellä oli sen verran porukkaa ja sen verran villin näköisiä hevosia että verkkailin aika rauhassa. Assi oli vielä enemmän rauhassa ja liikkui kuin tervattuna. Osan haastetta toi ettei mahduttu usvattamaan koko uraa vaan pyörittiin ovipäädyssä. Jumitteli liikkeellelähdöissä ja pudotteli laukkoja pois. Kakkajumeja ei sentään tullut. Käynti reipastui oikeastaan vasta sillä kun pyysin kävelemään hitaammin.

Lopulta päästiin aloittamaan hypyt. Ensin pientä ristikkoa laukassa molempiin suuntiin ympyrällä. Yli mentiin mutta putosi jonkun kerran. Reitistä piti tehdä kulmaton. Onneksi alkuverkan kääntymisongelmat eivät enää vaivanneet kovin pahasti. Assi tikkasi ponnistuksen mieluummin juureen kuin lähti kauempaa.

Sitten hypättiin tältä pikkupystylle 17,5 metrin väliä. Ensin tuli kuudella, sen jälkeen päästiin jo viiteen. Sitten Assi vähän innostui ja 5 meinasi käydä ahtaaksi. Esteet pysyivät ihan pieninä läpi tunnin, max 60 cm.

Tämän jälkeen tultiin saman mittaista tiukahkoa kaarevaa linjaa. Ensin 5. Sen jälkeen lopputunti neljällä. Alkuun väärää laukkaa, sitten pullahtelua ja kiemurointia. Linjat yhdistettiin peräkkäin ja tultiin molemmista suunnista. Lopulta neljättäkin estettä perään. Kaarreratsastus tuntui vaikeimmalta. Onneksi Assi vähän heräsi liikkumaan.

Toiseksi viimeisellä kerralla sain skarpattua kaarevan linjan hienosti. Vaikka 5 jäi suoralla ensin kauas niin nyt en antanyt vyöryä ison hypyn jälkeen pitkälle. Myötälaukatkin löytyivät. Vasemmasta oikeaan ei sileällä vaihtanut lennossa. Toiseen suuntaan kyllä parin ristiaskeleen kautta.

Viimeisellä kierroksella tultiin ensin tehtävä oikeasta laukasta, neljäntenä yksittäinen lävistäjän pysty, kaarella keskimmäinen uudestaan ja tehtävä vielä peilipäädystä perään. Jotain kolisi mutta nyt esteet taisivat pysyä ylhäällä. Yhä oli haasteena saada hevosta enemmän ylämäkeen.

Loppuravissa olisi sitten vihdoin liikkunut kunnolla itse eteen ja ehdotti kiitämistä. Ope kaipasi rauhallisempaa tahtia ja sainkin parannettua menoa. Yritin vähän avoja mutta etuosa liikkui aika kankeasti. Tasoittui kuitenkin kovasti ja vähän lyheni ja etuosa vihdoin keveni.

Ongelmia:
hyvin hitaasti käynnistyvä ratsu
pitkä ja etupainoinen
jonkin verran pudotuksia
kiemurtelua
välillä oli sellainen olo että Assi hääräsi omiaan sen mukaan miten sitä sattui huvittamaan

Parannusta:
ei tuijotellut esteitä
ei kieltoja
heräsi lopputuntia kohti liikkeelle
laukat vaihtuivat ihan ok, vasemmaksi jopa esteiden välissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora