Valma

t. Waleica
s. 24.3.2004, Suomi, kuollut 23.5.2019
rotu FWB
säkä n. 160+ cm
punaruunikko, tähtipiirto, molemmissa takasissa vuohissukka
he A, re 105 cm

Aaltokankaalta muutti Pudasjärven ammattioppilaitokselle.

Puoliylläpidossa marras- ja joulukuussa 2012.

Valma on ollut aiemmin siitoskäytössä ja tehnyt kaksi varsaa (2009 & 2010), joten sitä ei kovin korkealle oltu koulutettu kun se tuli Aaltokankaalle kesällä 2012. Aika raakileelta se tuntui mutta oli kovin symppis.

Ekaa kertaa Valman kyydissä kesäkuussa 2012
estetunnilla.
Päästiin esteistä myös yli eikä vain ohi.
Alunperin Valmailuni lähti siitä että ope merkkasi sen mulle tunneille. Sitten myös estevalkkaan ja kouluvalkkaankin. Joka kerta Valma yllätti positiivisesti. Vähän yllytettynä kävin sitten sen kanssa estekisoissa elokuussa 2012 hyppäämässä 60 cm. Yhdellä kiellolla maaliin ja jälkikäteen olen ollut hirveän tyytyväinen että käytiin. Estevalkoissa käytiin suht säännöllisesti kesästä 2012 sen vuoden loppuun asti. Esteillä on tolkku eikä pahemmin kyttäile. Menee nykyään ennemmin roikkojaloin kolistellen kuin kieltää. Toiset estekisat hypättiin marraskuussa 2012 korkeuksilla 70 ja 85 cm. Pienemmästä tasainen nollarata ja 85 tökkäsi vesimattoon. Muuten meni sekin hyvin.

Kolmannet estekisat käytiin joulukuussa 2012 Ponipihalla. Siellä 50 sentistä tuli meidän eka ruusuke. 60-70-luokassa tuli yksi pudotus. Neljänsissä estekisoissa (kotikisat) helmikuussa 2013 saatiin puhtaat 70 ja 85. Vesimatto oli 85:ssä bonusesteenä ja siihen olisi taas tökännyt. Kuskista kiinni sillä naapurin GP-ratsastajan kanssa ei vesimatot kuulemma tuota ongelmia.

Ekat estekisat elokuussa 2012 ja kisoissa pelottanut laine-este.
Syyskuussa 2012 ehdittiin käydä Valman kanssa maastoesteilläkin. Sillä reissulla tipuin Valmalta ekan ja tokankin kerran. Mutta ihana tamma jäi viereen seisomaan kun kuski oli poistunut kuperkeikalla. Alkuun kyttäsi maastoesteitä ja ahdistui kun piti poistua kavereiden luota. Mutta jo lopputunnista meni huimasti paremmin. Muutenkin toimi hyvin niin yksin kuin seurassakin maastossa kun pääsin loppuvuodesta 2012 testaamaan.

Koulukisat oli tarkoitus alottaa ihan helposta mutta koska oman tallin kisat oli HIHSin kanssa samaan aikaan niin meidän koulukisadebyytti oli Saaran tallilla helppo B:0. Etukäteen pelkäsin eniten hepan käyttäytymista ja sitä että pysytäänkö aidoissa. Vähän jännittynyttä menoa esitettiin mutta 55 % ekoista koulukisoista! Koulupuolellakin tamma on kehittynyt viime kesästä hienosti. Ehdittiin käydä vielä toiset ja kolmannetkin kisat ja KN:n tulos parani tammikuussa 2013 jo 58 prosenttiin (sama tuomari). Kesällä 2013 Valma kisasi omistajansa kanssa kansalliseen he A:han asti ja napsi sieltä tasaisesti yli 60 %. Hepo laitettiin alue-estekisoihin kesällä 2013 ja metrinkin rata sujui.

Ekat koulukisat lokakuussa 2012.
Alunperin pohdin ylläpitohepaksi Hassea mutta jotenkin Valma onnistui valloittamaan minut. Suitsimiseen tarvii edelleen oman tekniikkansa (korviin koskeminen ei ole mieluisaa). Ratsastaessa on reipas ja vähän herkkis. Jos hermostuttaa tai ärsyttää niin saattaa pukittaa tai pomppia. On vähän säikky, autoja näyttää pelkäävän. Mutta tunnin jälkeen tallissa seisoo mielellään rapsutettavana. Ja koiramaisesti tuuppii jos rapsuttelu on liian vähäistä. Suosikkiheppani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora