torstai 14. heinäkuuta 2016

Vastalaukkoja maneesissa

Torstaina saatiin aamupäivätunti. Ratsukoita oli lopulta 4. Pihalla oli ihana aurinko mutta jäin alakynteen ja mentiin maneesiin. Toiveena oli vastalaukkoja ja niitä ruvettiin myös tekemään.

Alkuverkassa mentiin pääty-ympyröillä käyntiä ja harjoitusravia. Avoimella sivulla käytettiin asetus ulkona. Sopiva pikkuhinkutustehtävä meille alkuun. Vasemmassa kierroksessa asetusta oikealle pyytäessä Hemppa lähti mieluummin poikittamaan kuin käänsi katseen ulos. Opelle riitti ihan minimaalinen asetus, minun mielestäni siinä vaiheessa ratsu oli vasta suorana. Mutta ruvettiin pysymään reitillä. Harjoitusravissa kävi jotain kummallista ja sain vasemman jalkani pysymään rentona jalustimessa. Oikea vielä vähän nousi. Keskityin ratsastamaan istunnalla, en kädellä. Ajatus jokaisen askeleen ratsastamisesta sai ruunan kulkemaan kivan tasaisena. Hidastikin istunnalla. Toki niitä paarmojakaan ei sisällä ollut.

Verkassa mentiin vain oikeaa laukkaa tovi. Nosti ihanan helposti ja heti pyynnöstä. Laukkakin oli tasaista ja pyöreää. Ihanaa!

Vastalaukkoihin oli itselleni uusi kuvio. Lyhyen sivun keskeltä nostettiin vastalaukka, tehtiin puolikas ympyrä vastalaukassa ja jatkettiin lävistäjää pitkin uralle. Ehdottomasti vaikeinta oli saada siisti nosto. Ensin nostettiin oikeaa mikä jo itsessään on meille vaikeampi. Tarjosi vasenta. Ja kun nostin käynnistä niin nopeasti rupesi jännittymään ja pomppimaan jo ennen kuin ehdin antaa mitään apuja. Tarjosi laukkoja myös itse. Jatkoin sitten uraa pitkin ja nostin vastalaukan pitkällä sivulla uran sisäpuolella ja tein puoliympyrän vastalaukassa. Sooloilusta ei onneksi toruttu. Ravista tuli paremmat ja rennommat nostot. Itse vastalaukassa halusi vain vähän kiihtyä. Siirtymät raviin ei kovin laadukkaita olleet nekään. Ei kovin suuria puolieroja.

Välissä piti testata käynnissä ympyrällä laukannosto. Nousihan se nätisti kun hevonen ei osannut ennakoida. Mutta selvästi lisätreeni ei tekisi pahaa. Kisoissakin siitä tuli vitonen.

Seuraava vastalaukkakuvio kuulosti jo selitysvaiheessa tuhannesti helpommalta. Pitkällä sivulla myötälaukka, päätyyn täyskaarto takaisin uralle tai lähes ja siitä heti puoliympyrä vastalaukassa. Tämä sujui huomattavasti helpommin kun ei tarvinnut taistella vastalaukan noston kanssa. Sanomista tuli että Hemppa kiihtyy. Pidätteistä vähän nyki vastaan mutta malttoi myös hidastaa. Jälkimmäiseen suuntaan eli oikea laukka vasemmassa kierroksessa ope kaipasi ympyrällä asetusta kaaren suuntaan. Puhui ensin myötäasetuksesta mutta itselleni vastalaukan myötäasetus tarkottaa asetusta laukan suuntaan. Pitää tarkistaa joltain gurulta. Syy oli siis liikaa oikealle mutkalla ollut kaula, jota en taas huomannut. Itse olisin lähtenyt pelkästä suoristamisesta liikkeelle. Pelkäsin tähän suuntaan että Hemppa rikkoo vasempaan laukkaan. Rikkoja ei kuitenkaan tullut ja sain asetuksen vasemmalle. Laukankin sain pidettyä suht lyhyenä. Mutta kovin rentoa meno ei sitten enää ollut.

Loppuraveja ei otettu. Loppukäynnit käytiin suokin kanssa pellon poikki. Sama reitti kuin eilen mutta Hemppa keksi jumahtaa keskelle. Raippaa ei tänään ollut mukana. Ensin meinattiin peruuttaa kaverin päälle, sitten ojaan. Meinasipa keulakin vähän keventyä. Mutta lopulta sain jalkavoimin ruunan jatkamaan matkaa ja sen jälkeen oli taas kuin ei mitään. Hassu elukka.

Ongelmia:
laukannostot käynnistä
nostoja valmistellessa hepan pingottuminen
peltolenkin jumahdus

Parannusta:
vasen jalka pysyi alhaalla!
nyki paljon vähemmän ohjia
ei rikkonut vastalaukkoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora