tiistai 26. heinäkuuta 2016

Jatkoa aamuiselle, väistöjä ja laukannostoja

Jälkimmäisen koulutunnin aikaan keli oli kuumunut jo hellerajan yli. Nyt ryhmät tasoiteltiin ja meitä oli vain JKH-tiimi ekassa porukassa. Kenttä oli kasteltu ja lanattu välissä, joten ei pölissyt.

Ennen tätä tuntia meillä oli teoriaa askellajeista ja vähän hevosen vinoudesta. Käyntiaskeleen pituus on n. 80 - 90 cm, ravissa n. 110 - 120 cm ja laukassa 2,2 - 2,5 metriä.

Nyt aloitettiin suoraan siitä mihin jäätiin eli tehtiin väistöjä heti alkuun käynnissä portaittain. Yllättäen käyntiväistössä vasemmalle Hemppa meinasikin mennä vasemmasta ohjasta tyhjäksi. Sitten sama ravissa ja vasta tämän jälkeen taidettiin alkuverkkailla. Ope kaipasi lyhyempää ratsua ja ohjien lyhentämisestä alkoi pään nykiminen. Yritin ratsastaa takaa lisää aktiivisuutta mutta taisi mennä enemmän hiihtelyksi se vähä mitä eteni. Käsijarrulta tämä tuntui.

Hemppa liikkui sangen nihkeästi eteen ja yritin törkkiä kannuksilla vähän elämää takasiin. Aika hiljaista oli. Laukat otettiin keskiympyrällä. Molemmat nousi helposti ravista, ehkä vähän turhan hutaisten jopa. Vasen kulki jotenkin. Oikea lahnautui nelitahtisena paikallaan eikä edennyt vaikka tein mitä. Omasta mielestäni kopautin ihan roimasti kannuksella kylkeen muttei tullut mitään reaktiota. Aika roimasti piti jalkaa käyttää että Hemppa muisti että siihen kannattaa jotenkin suhtautua. Onneksi päätti vähän herätä. Ope puhui jotain jalka-arsenaalin säästämisestä siirtymiin. Kysyin että olisiko raippa meille hyvä ja raippa myös saatiin. Toki hepo oli siitä alkuun vähän hepulissa eikä meinannut keskittyä.

Sitten tehtiin portaittaisia väistöjä ravissa molempiin suuntiin. Yritin tunnustella mihin hepo on kallellaan ja missä ohjassa roikkuu. Huomasin puolieroja aika huonosti itse. Vasemmalle eli oikeaa jalkaa väistäessä takaosa lähti herkästi johtamaan. Väistöt piti eri suuntiin ratsastaa ihan eri tavalla.

Lopuksi väistön perään lisättiin laukannosto. Jos väistettiin oikeaa jalkaa niin nostettiin oikea laukka. Teoria tähän meni jotenkin niin että kun tasapaino on horjutettu vasempaan niin oikealle on tilaa lähteä. Nostot tulikin joka kerta oikein. Kerran yritin oikeassa laukassa aktivoida sisätakasta raipalla. Se sekotti Hempan pasmat ja vaihtoi ravin kautta suoralla uralla laukan vääräksi. Kummasti  raippa oikeassa kädessä hermostuttaa heppaa. Laukassa voltattiin päätyyn ja tehtiin väistöt vuorotellen eri suuntiin. Vaikka välillä Hemppa vänkäili ja hidasteli kulmissa niin silti mielestäni väisti paremmin kuin aamutunnilla.

Taas talutettiin loppuverkat. Hemppa oli taas hikimärkä. Toki lämmintä oli aurinkoinen +28°C ja Hempalla tumma turkki. Ohje oli huuhtoa kylmällä ja kuivata samantien. Hemppa ei tässä juuri ehtinyt viiletä.

Ongelmia:
hidas
vänkäsi vastaan
raipasta jännittyi
oikean jalan väistössä takaosa karkasi helposti edelle
unohdin ajatella omaa painoani takaosan päälle
unohdin miettiä selän liikkeitä käynnissä

Parannusta:
laukat nousi myötäisinä
väisti paremmin kuin aamulla
väisti vasenta jalkaa paljon sujuvammin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora