tiistai 14. heinäkuuta 2020

Ei liiku!

Tiistaille löytyi ratsastushommia Ratsukankaalta. Samalla toteutin edelliskerran suunnitelmani ja ostin sinnekin 5x kortin. Kortteja on nyt sitten neljälle tallille (Turkka, Äimärautio, Ratsukangas ja ABC). Hups!

Päivällä oli taas ukkosta ja sadetta. Onneksi keli ehti kuivua. Harmi ettei kenttä. Maneesiratsastusta siis luvassa. Pihalla +17°C, maneesissa huomattavasti kuumempi.

Ratsukseni sain tänään passelin kokoisen ruunikkotamma-Lolan. Soma tähtipää. Tuli vähän Rusina mieleen. Mutta sirompi. Hoitaessa oli kiltisti. Oli aika paljon harjattavaa. Suojat joka jalkaan. Sain etukäteen varoituksen että on todella laiska. Vinkiksi ottaa mukaan pisin löytämäni kouluraippa. Näin tein. Kannukset olisivat ehkä olleet autossa mutta menin ilman.

Tunnille tuli 7 ratsukkoa. Hyvin pian huomasin ratsuni olevan unelias. Alkuun pyysin vähän nätimmin eikä tullut juuri mitään reaktioita. Ravissa en osannut ratsastaa sen paremmin. Ope käski enemmän perusravia. Minä vähän yritin jotain. Hartioita paremmin auki ja rennoiksi taisi tulla tänäänkin ohjetta.

Alkuravissa tultiin edelliskerran tapaan kolmikaarista. Ope selitti pariin kertaan kummalta puolen apupuomeja tullaan. Mutta "oikealta" ei jättänyt muistijälkiä. Unohdin hetkessä että pitikö mennä puomin oikealta puolelta vai jättää puomi oikealle puolelle. Menin sitten milloin mistäkin. Ratsu oli löysä patukka enkä saanut sitä kummemmin edes taivuteltua. Pari yksittäistä kommenttia silloin tällöin eivät herättäneet kuskiakaan töihin.

Ope kysyi toiveita ja vastasin siirtymiä. Siinä vaiheessa vielä kuvittelin Lolan heräävän ja pystyvän normaaliin kouluratsastukseen. Olin väärässä.

Jakauduttiin kahdelle pääty-ympyrälle. Meidän ympyrällemme ovipäätyyn tuli 3 ratsukkoa. Taisin itse olla pahiten tientukkeena. Jalustimet nostettiin ylös. Asetus ympyrällä ulos. Käynnissä maisemat eivät vaihtuneet. Ravissa piti keskellä maneesia puomin kohdalla tehdä käyntisiirtymä. Tuli töksähtäen käyntiin eikä oikein lähtenyt ilman raippaa takaisin raviin. Vielä tässä vaiheessa kuvittelin että humma hetken päästä herää. Muualla käskettiin ravata reippaammin. Hetkittäin rupesi sentään kulkemaan rennolla niskalla. Ainoa lohtu. Vauhtia löytyi kovistelemalla ehkä viideksi metriksi kerrallaan.

Sitten jätettiin käyntisiirtymät pois ja vain koottiin ravia. Jotain etäistä meistä saattoi huomata jos tarkasti katsoi. Lopulta nostettiin puomilta laukka ja laukattiin puoli kierrosta. Ensimmäiset 4 kierrosta menivät höpöiksi. Lola ei nostanut laukkaa ja pudotteli omiaan pois. Onneksi lopulta rupesi sitten löytymään enemmän laukkaakin. Hellitä sisäohjalla, oli ohje. Sisäpohkeella (muistaakseni) piti ratsastaa laukkaa eteenpäin. Minä halusin käyttää ulkojalkaa, sillä ratsu imeytyi kulmiin. Kertaalleen hepo hätkähti äkillisesti näkyville ilmestynyttä lasta ja hidasti.

Välikäynneissä jäi aina epäselväksi pitikö antaa pitkät ohjat. Yleensä havahduin vasta open kommenttiin että kerätkää ohjat ja itselläni ne olivat vielä tuntumalla. Välikäynneissä yritin olla hyvin täsmällinen pyynnöissäni. Kaikkiin pohjeapuihin reaktio. Kun humma liikkuu niin kuski on hiljaa. Jalat pikemminkin irti, vähän kuin Defellä muinoin. Ihan samoja juttuja opekin kertoi. Kuskin käsiä korjattiin alemmas ja sitten ne olivat jo satulassa kiinni. Ehkä ne hetkittäin nousivat? Eikä saanut kuulemma tehdä yhtään ohjasotteita taaksepäin. En tietysti huomannutkaan tekeväni.

Sama homma tehtiin toiseen suuntaan. Kierrostolkulla matelevaa ravia ympyrällä ja yrityksiä siirtää käynnistä takaisin raviin ja herätellä ravia paremmin liikkeelle. Ei tullut minulle riittävää määrää kommentteja näin yksitoikkoiseen menoon. Eikä tapahtunut muutosta oikein mihinkään suuntaan.

Myös oikeaan kierrokseen laukat alkoivat hankalasti. Ei nostanut ja pudotteli pois. Kertaalleen horjahdin ravisiirtymässä kun yritin olla puristamatta polvilla. En meinannutkaan pudota mutta ohjeeksi tuli ottaa jalustimet takaisin ja laukata yksi kierros keskiympyrän kautta. Vähän pidempi laukkapätkä alle. Lopulta olin kevyessä istunnassa. Ehkä se vähän auttoi myöhempiä laukkoja. Sen sijaan harjoitusravissa istuminen meni hankalaksi jalustimien kanssa.

Onneksi tunti rupesi olemaan lopuillaan ja saatiin ruveta keventämään loppuraveja. Jos vain matkustelin niin humma löntysteli ihan asiallisessa raamissa jopa semiaktiivisesti. Se riitti minulle enkä jaksanut enää vääntää.

Loppukäynneissä vauhti nyypähti taas lähes kokonaan. Humma jatkoi seuraavalle tunnille ja siellä vähän pidemmällä laukkatehtävällä näytti syttyvän paremmin.

Vähän hirvittää etten näemmä osaa ratsastaa millään Ratsukankaan hevosella. Seuraavaksi on luvassa kolmiotteluista voitettu yksäri (lisämaksusta tallin hevosella) ja toivoin sinne jotakin kivaa ja helppoa.

Ongelmia:
en tänäänkään jaksanut keskittyä open tehtävänantoihin kunnolla
kortin osto rupesi kaduttamaan jo kesken tuntia
oli aika yksitoikkoinen tunti
en saanut ratsuani hereille
kuskin käsiä korjattiin alemmas
kertaalleen vähän horjahdin selässä ilman jalkkareita
humma tuijotti nopealiikkeistä lasta

Parannusta:
ajoin tallille alle 10 minuutissa!
Lola oli hoitaessa kiltisti
maneesissa ei palellut t-paidassa
onneksi oli vesipullo mukana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora