keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Siirtymiä oppilaan toiveesta

Keskiviikkona oli taas Defepäiväni. Tänäänkin ruuna nosti putsatessa kaikki jalat ja oli tavalliseen tapaan kiltisti hoitaessa. Nyt olin vihdoin vähän aiempaa ripeämpi varustamisessa. Keli vajui tunnin aikana plussalta pakkaselle. Maneesissa oli kuitenkin lämmin ratsastaa fleecellä.

Aluksi maneesissa oli lisäksemme vain pari ratsukkoa mutta väkimäärä pikkuhiljaa lisääntyi. Nyt ensimmäistä kertaa heti alkuun tunsin kuinka ratsu oli vasemmassa ohjassa kiinni ja vasen lapa tuntui aika maahan sidotulta. Tein käyntiin avopätkät ja ravissa pyörittelin ympyröitä, vähän väistöjä, avoja ja hitusen sulkuajatustakin ajatellen vasenta lapaa kevyemmäksi. Laukat otettiin vasta kun ope tuli. Tulkkasin että saan verkata kaikki askellajit itsekseni läpi. Nyt ei menty ihan niin vauhtilaukkaa kuin viimeksi. Heppa oli kuitenkin virkeä.

Tänään aiheeksi valikoitui edelliskerran toiveestani siirtymät. Aloitettiin käynnin kokoamisella ja piti saada ajatus piffistä. Tämä oli itselleni yksi tunnin vaikeimmista asioista. Vuoropohkeet, ei saa päästää edestä pitkäksi. Nopeat jalat, raippa pepun päälle. Ei saa väistää. En ihan saanut tunnetta siitä että mitä pitäisi tehdä. Reaktiot hepalta tulikin sitten huomattavasti heikommin kuin yleensä.

Alkuun tehtiin siirtymiä käynnin ja ravin välillä. Lyhyiden sivujen keskelle noin 3 askeleen käyntipätkät. Aika äkkiä unohdin mitkä oli täsmäohjeet ravissa ennen siirtymistä. Tein sitten kuten parhaaksi näin. Käynti oli se vaikein osuus. Huonosta käynnistä tuli huono siirtymä. Monesti tuli sakkoaskeleita kulmankin yli että käyntiä sai lyhyemmäksi ja aktiivisemmaksi. Mutta ei pitkäksi!

Sitten otettiin lyhyestä käynnistä laukalle. Nostoissa Defen turpa tuppasi nousemaan aina. Ajattelin toki nostossa kaartoa sisään. Nämä tehtiin keskiympyrällä muutenkin. Sitten lyhennettiin laukkaa ja lyhyestä laukasta käyntiin. Alkuun oli aikamoista lörtsähtelyä. Open kommentit oli että "ei". Saatiin apurattaaksi voltti, jossa lyhennettiin laukka. Muutenkin helpotettiin tekemällä lyhentämiset seinää kohti. Voltin avulla meno parani kummasti. Mutta heti kun ope oli hetken siivoamassa meidän läjiä ja piti ympyrän kaarella itsenäisesti lyhentää laukkaa noin 4 - 5 askeleeksi kerrallaan niin Defe pudotteli joka kerta raville.

Ei ollut oikein hyvää tuntumaa kootummasta laukasta. Kuskin ongelma. Sitten unohduin puristamaan jaloilla. Yritettiin opettaa kuskia ja heppaa siihen että isommassa laukassa jalat oli rentoina, lähes irti. Jalat tiiviisti mutta puristamatta kun lähdettiin lyhentämään. Lyhentämisen jälkeen jalat irti, pohkeilla kertakops ja heti taas jalat irti. Hitaat hevoset kuulemma oppivat että jalat irti tarkoittaa jo eteen.

Parhaimmillaan tuli siis oikein hyviäkin käyntisiirtymiä. Ja sain vähän ajatusta piruettilaukasta. Kai Defekin sai juonesta kiinni ja saattoi vähän ennakoida. Vähän tahallaan sille opetettiinkin tehtävät. Käyntisiirtymän jälkeen käyntiä piti taas ottaa vain muutama askel aktiivisesti piffiä ajatellen ja siitä uusi laukka. Tämäkin parani.

Näiden harjoitusten jälkeen ratsu ei ollut notkeimmillaan, joten loppuun tehtiin vielä raviväistöjä pylly uran sisälle. Kuskia piti suoristella ja ratsua saada matalammalle kaulalle. Defe ei ollut ihan keveimmillään edestä.

Loppuraveissa keventelin kolmikaarisia ja jotain avontynkää. Vähän jännittyi suunnanmuutoksista ja piti ottaa muutama apuvoltti paremman rentouden saamiseksi. Ei se pinkeää ollut mutta työstettävää. Yhä yritti olla vasemmassa ohjassa kiinni. Tämäkin parani hyväksi.

Näemmä vaikeustason noustessa ei kaikki enää olekaan ihan niin ihanaa ja mahtavaa. Lisää treeniä vain niin kyllä tämä tästä. Ei mahdotonta vaikka mahdottomatkin kuulemma hoidetaan. Asiaa!

Ongelmia:
oikea laukka paljasti vinouteni
unohduin välillä puristamaan jaloilla
kuskin tuntuma lyhyestä laukasta ja kootusta käynnistä oli hukassa
siirtymissä on vielä paljon treenattavaa
laukasta raviin putosi käyntiin asti ja lörähti

Parannusta:
joukkoon tuli mallikkaitakin siirtymiä
sain laukkaa lyhennettyä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora