torstai 2. heinäkuuta 2020

Pitkästä aikaa Äimärautiolla oppilaana

Suunnittelin nyt käyväni mielenkiintoisimmat ratsastuskouluvaihtoehdot läpi ja muutaman kokeilukerran jälkeen arvelen olevani viisaampi. Äimiskälle piti mennä jo maanantaina koulutunnille mutta se valitettavasti peruttiin tuntien yhdistämisen takia. Nyt torstaina oli siis uusi yritys ja luvassa esteitä.

Äimälle plussat siitä että on lähempänä. Tallimatkaan meni vain 13 minuuttia (ABC:lle ja Turkalle n. 20 min). Täällä oli sama juttu ja tuttuja löytyi heti kun kurkkasin maneesin ovesta sisään. Muuten olinkin ehtinyt vieraantua jo niin hyvin etten löytänyt listalle kysymättä. Edellisen kerran olen ollut täällä opetuksessa 5-otteluhommien merkeissä kesällä 2013. Edellinen virallinen tunti menee loppuvuoteen 2012. Hempan kanssa toki ollaan käyty useamman kerran sen jälkeen kisoissa.

Ratsukseni tuli tänään Lissu. Ehdin toki unohtaa sen nimen lähes heti. Vaikutti alkuun tosi luppoisalta ja uteliaalta tyypiltä. Mutta kylkien harjaamisesta tuli sellaista irvistelyä ettei se ihan nallekarhu ollutkaan. Etusuojien laitostakaan ei tykännyt. Takasia ei saanut putsata (shivering). Korkeutta n. 170 cm.

Satulan alle tuli kasa härpäkkeitä ja piti varmistaa ovatko ne oikeita. Vaalea geeli olikin musta. Alimmaksi siis huopa, sitten kokogeeli, päälle takakaaren kohottaja (en muista niiden virallisia nimiä) ja siihen päälle satula. Estetunnille lisäksi martingaali. Ope varmisti maneesissa että oikein ovat. Tunnit olivat rahtusen myöhässä mutta puhuttiin onneksi alle 10 minuutista.

Meidän tunnillemme tuli 7 ratsukkoa. Kahdeksalle tuossa taitaa olla paikka. Joukossa taisi olla yksi pieni suokki ja muut aika peruspuokkeja. Mentiin maneesissa, koska kenttä ei ollut vieläkään käyttökunnossa remontin jäljiltä.

Alkuverkka mentiin itsenäisesti ja tosi ripeästi. Matkin muita. Lissun kanssa ei ollut kannuksia eikä raippaa ja hyvin pärjäsi ilmankin. Vauhtia oli alkuun suht reippaasti mutta kuunteli kuitenkin pidätteet. Unaa tasavauhtisempi. Ei spurttaillut eikä tehnyt mitään muitakaan ylimääräisiä liikkeitä. Käynti, ravi ja laukat itsenäisesti molempiin suuntiin.

Esteet olivat valmiina, joten ruvettiin tulemaan verkkahyppyjä. Tuolla ei aikailtu vaan oltiin menossa jo. En ollut ihan varma omasta paikastani mutta sinne tuppauduin vain johonkin väliin mukaan. Helppo hyppy eikä mitään tahtimuutoksia. Hypättiin muutamat hypyt parille eri ristikolle pitkillä lähestymisillä. Vähän enemmän laukkaa. Muista johtaa. Saatiin sakkokierros kun laukka ei vaihtunut. Pääsin omasta mielestäni oikein asiallisesti kulmiin.

Pari kertaa tunnin aikana Lissu teki syväjuurtumisen eikä lähtenyt pyynnöstä eteen. Ei auttanut maiskutus eikä ponipohkeet. Lopulta ehkä ohjalla sivuunkääntö tai sitten kyllästyi heilumiseeni.

Ensimmäinen ratakierros mentiin ristikkokorkeuksilla. Koska ei ollut innokkaita vapaaehtoisia niin tarjouduin ensimmäiseksi. Ensin lämmittelykierros ympäri reunoja pitkin. Sitten uralta pois vähän lävistäjämäisesti ykkönen ja siitä kaareva linja 7 askeleella keskilinjan kakkoselle. Vasemman kautta päädyn ympäri ja lävistäjällä linja 5 askeleella, jonka jälkimmäinen oli ykkönen toiseen suuntaan. Sitten taas lyhyen sivun kautta ympäri ja pitkällä lähestymisellä lävistäjän lopusta okseri. Kutosena oli askeleen sarja pitkällä sivulla, seiska oli kolmonen toiseen suuntaan ja kasi vitonen toiseen suuntaan.

Ekalle kierrokselle tuli pari väärää laukkaa ja parissa kohdassa vähän kiihtyi. Ravisteli päätä hidastusyrityksistäni. Hyvät tiet ja hyvät paikat. Siksi olin aika pettynyt kun toiselle kierrokselle meidät laitettiin heti alkuun ja estekorkeus oli meille n. 60 cm. Pelkäsin etten jaksaisi skarpata noin pienillä. Onneksi olin väärässä ja ajatus eli hyvin hetkessä mukana. Puolipidätteet tulivat lähes automaattisesti, puutuin heti vauhdinmuutoksiin ja nyt löytyi 100 % myötälaukat. Pitkillä lähestymisillä suoristin hevosta raiteilleen. Eikä tullut enää päänravistelua kun osasin jämäköittää keskivartaloani ja lopettaa vetämisen. Viimeinen kopsahti ja putosi. Johonkin muuhunkin saattoi tulla osuma.

Vähän piti toki jupista miniesteistä. Suurin osa muista hyppäsi 70 cm ja parille nostettiin kasikymppiin. Me ei hypitty enempää vaan sai ruveta loppuverkkaamaan. Yhä Lissu kulki aika reippaasti. Mutta nyt kuunteli pidätteet rennommin. Muuten rullasi edestä aika lyhyeksi. En suuremmin puuttunut.

Väliaitaa raotettiin ja päästiin verkkaamaan toiseen päätyyn. Lopuksi purettiin esteet. Vasta siinä vaiheessa kuulin että Lissu on vasta 6 v. Kouluhevonen. Näppärästihän se hyppäsi.

Hoito-ohjeisiin kuului jalkojen huuhtelu. Tein tämän pihalla. Etusiin kylmät. Selän pesin sienellä. Varusteet paikoilleen ja kylmät takaisin pakastimeen. Välissä kävin ostamassa itselleni tänne 5x kortin (ehtiipähän kokeilla koulutunninkin) sekä puhumassa itseni ensi viikon estekisoihin Lissulla 70 cm.

Ongelmia:
ei tykännyt kylkien harjaamisesta eikä etusuojista
juurtui kahdesti ihan aloilleen
hermostui välillä pidätteistäni ja heilutti päätä
saatiin hypätä vain miniesteitä
yksi pudotus
ei mahtunut tekemään tiukempaa tietä kun muut seisoivat edessä
pari väärää laukkaa

Parannusta:
tosi kiva ratsastaa
sain laukat vaihdettua tosi hyvin kun keskityin
jälkimmäisellä radalla tajusin vaikuttaa paremmin
sain pidätteitäni tasaisemmiksi ja päänheilutus loppui
kvaalattiin estekisoihin (70 cm)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora