keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Laukanvaihtotreeniä

Kävi niin että tuppauduin keskiviikkona vielä koulutunnille. Samalla loppui 5x korttini Äimiskälle. Myöhemmillä tunneilla olisi ollut paremmin tilaa mutta 18 sopi aikatauluihini parhaiten. Meitä oli siis 8 ja ratsukseni osui toista viikkoa putkeen Laiba. Ope perusteli tämän sillä että meni viimeksi niin hyvin. Ovelaa.

Ulkona oli reipas vesisade ja humma oli vielä tarhassa. Ihan tyytyväisenä lähti sieltä mukaani. Hoitaessa oli taas kiltisti. Ohjeisiin oli tullut merkintä että älä putsaa takasia. Viimeksi antoi ne ihan nätisti mutta tottelin. Oli selvästi käynyt kengityksessä, sillä etuset näyttivät normaaleilta. Satula oli taas jo valmiiksi hommissa edellisellä tunnilla. Enkä tajua miten minulla meni taas niin tolkuttomasti aikaa (yli puoli tuntia) varustamisessa. Laiba ei edes ollut erityisen likainen enkä tänään joutunut etsimään varusteita.

Satula saatiin tosiaan vasta maneesissa. Onneksi sain apua satulointiin ja silti tuntui ettei 4 kättä meinaa riittää. Alkuverkan menin kouluraipan kanssa mutta tuntui siltä että heilun liikaa, joten sain vaihdettua esteraippaan. Vähän vähemmän liikkuvia osia.

Viimekerran ensijärkytys isosta ravista ei toistunut. Jalustimet olivat taas edellisen kuskin jäljiltä hyvän mittaiset. Tosin oikea jalkkari meinasi alkutunnista putoilla jalasta. Kengänpohjaan taisi jäädä (liukasta) märkää hiekkaa. Maneesi ei onneksi tuntunut ahtaalta ja Laiba oli todella tolkusti. Ei haitannut sade eikä poukkoileva hevonen.

Laukkoja ei tänään otettu alkuun vaan ravailtiin vain toiseen suuntaan.

Alkuverkkojen jälkeen kokoonnuttiin kuuntelemaan tehtävä. Kumpaankin päätyyn kavalettipalikoiden ympäri ympyrä. Tosin sisäpuolisko tästä suorilla linjoilla ja keskikulmassa sisätakasen väistätys. Se osa painui kokonaan unholaan, jossa puhuttiin myöhemmin laukannostosta.

Pitkille sivuille tehtiin loiva kiemura ja heti alussa nostettiin laukka. Eli siis oikeassa kierroksessa vasen. Paluukaarella asetus piti olla uuden laukan suuntaan ja ratsastaa uusi sisäjalka läpi. Uralle palatessa pyytää vaihto. Uudesta sisäohjasta ei saanut jäädä pitämään. Tämänkin tajusin vähän väärin ja ajattelin että etuosa väistätetään takaisin uralle. Tarkoitus oli tulla mahdollisimman kohtisuoraan uralle, jotta tulisi tiukempi "käännös" myötälaukkaan ja helpommin vaihto.

Tätä tehtävää pyörittiin lopputunti. Ensin hetki käynnissä, sitten ravissa ja laukkojen kanssa. Ensin oikea kierros. Tosin itselläni meni parisenkymmentä kierrosta alusta ohi ympyröillä ilman myötälaukan nostoa kun en vain tajunnut ja muistanut sitä. Ravissa ei saanut puristaa liikaa reisillä ja polvien piti olla irti. Jalka tarpeeksi edessä ja varpaat ulos. Pelkkä ravissa istuminenkin oli välillä työlästä. Yllättävän hyvin sain kuitenkin skarpattua eikä tehtävällä kierrostolkulla ravissa ja laukassa pyöriminen käynyt missään välissä raskaaksi. Välillä Laiballa selvästi rupesi vähän sakkaamaan kun pyysin siltä (epähuomiossa) laukkaväistöä sivulle.

Treeniaika vasemmassa kierroksessa jäi lyhyemmäksi. Käyntiä tuli ehkä kierroksen verran ja sen jälkeen jatkettiin ravissa ja laukassa. Tässä välissä sain tosiaan vastalaukka- ja vaihtokuvionkin paremmin tajuntaani. Ei se silti tuonut autuutta. Lopulta ohje oli vaihdossa kääntää omaa kroppaa enemmän oikealle (vasenta laukkaa siis yritettiin saada). Seuraavalla kerralla se auttoi. Sanoisin että molempiin suuntiin saatiin ainakin kerran laukka vaihtumaan laukassa pysyen. Siitä en ole ihan varma että vaihtoiko etuosa ensin. Onnistumisprosentti jäi vaisuksi mutta ope painotti että tärkeää on yrittää.

Lopetuskäsky meni itseltäni ohi ja havahduin siihen että seuraavat tulivat maneesiin. Sitten loppuraveja tovi. Humma oli nyt yllättävän tasainen ja ryhdikäs. Tunnin aikana muotoon ei pahemmin ehtinyt kiinnittää huomiota. Kuten en siihenkään että ope kutsui minua välillä monenlaisilla salanimillä. Ymmärsin kyllä että puhui minusta. 1,5 tuntia meni että sain kaiken aivosavun välistä sanottua että voi kutsua myös Noraksi [noora].

Laiba ei jatkanut seuraavalle, joten omin luvin käyntien jälkeen kaartoon ja takaisin talliin. Pesupaikoille oli jonoa ja lopulta kaikkine pesuine ja kylmäyksineen aikaa meni tunti ja vartti. Tosin siinä ohessa sain puhuttua itselleni kouluratsun tuleviin koulukisoihinkin. Ratsuvalikoima oli rajallinen koska suurinta osaa uusista hummista ei löydy vielä kipasta. Tälle vuodelle ei ole heppojen aluelupiakaan maksettu. Ope suositteli valikoimasta Flooraa ja se kuulosti hyvältä. Tein siis alustavan heppabuukkauksen. Toivottavasti ehdin tamman kyytiinkin joskus ennen kisoja.

Vasta tunnin jälkeen huomasin että vessapaperivarasto on piilotettu hevoslistan viereen. Mutta ei sitä näytä muutkaan huomanneen.

Ongelmia:
vesisateen takia jouduttiin maneesiin
tajusin osan tehtävistä väärin
tunnin jälkeen meni 1 h 15 min että sain hommat hoidettua ja kotimatkalle
löysin jemmatut vessapaperit listan vierestä vasta tunnin jälkeen

Parannusta:
ravi ei aiheuttanut enää kulttuurishokkia
jumissa oleva vasen pohje ei haitannut ratsastusta
vesisade ei haitannut opetuksen kuulemista juurikaan
selkäni ei suuttunut tästäkään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora