perjantai 31. heinäkuuta 2020

Palkintoyksärillä Liljalla

Yllättäen saatiin kolmiotteluista voittamani yksityistunti Ratsukankaalle sopimaan lopulta jo perjantaille. Hyvä ettei mennyt talveen. Parikymppiä piti laittaa omaa rahaa päälle jotta sain tallilta myös ratsun alleni. Ratsukseni tuli Lilja, ruunikko tähtipää. Reilu 160-senttinen tamma (nettisivujen mukaan 165 cm). Enempi kapea kuin muhku. Hoitaessa hyvin kiltti.

Pelkäsin että kenttä olisi eilisten sateiden takia lammikkona. Olin väärässä ja se oli priima! Sinne mentiin. Ope vähän siirteli puomeja ja tötsiä mutta oltiin lähes koko tunti ympyrällä.

Lilja oli kivasti perusasetuksilla. Pitkin ohjin käveli reippaasti kun vähän muistutin. Tuntumalla ei muistaakseni juuri käyntiä menty. Parit pysähdykset ja taisin tehdä pari volttia. Pian lähdettiin ravaamaan. Tuntui takaosasta todella kummalliselta. Notkeaksi kukaan ei tainnut Liljaa kehua.

Parin kierroksen jälkeen jäätiin keskiympyrälle. Toisella puolella asetus ulos, toisella sisään. Lilja oli kankea eikä halunnut seurata pyyntöjäni. Tuntui että vedin ja pidin ihan liikaa. Kun käsissäni ei tuntunut mukavalta niin tuskin tuntui humman suussakaan. Ope kommentoi etten saa myödätä ennen kuin heppa on myödännyt, muuten jotain menee pieleen. En muista tarkkaan. Omia käsiä piti taas laskea alemmas. Hankalaa. Johtaminen oli paljon luonnollisempaa. Etu- ja takaosat piti ratsastaa samoille raiteille.

Melko pitkään pyöriteltiin näitä ravijuttuja molempiin suuntiin. Sen jälkeen saatiin huokaista. Välitaukoja taisi tulla tänään 3 vai 4. En ollut janokuoleman partaalla mutta vesipullo oli kiva. Aurinkoinen +20°C.

Laukassa toisella puoliskolla mentiin isommin eteen, toisella piti ottaa kiinni. Oli hankala istua kyydissä, tuntui pompottavalta. Kevyt istunta olisi ollut helppo valinta. Lilja ei tullut laukassa työstämisestä juuri paremmaksi. Parhaat pätkät tähän asti oli itsenäisesti käynnissä laukkaa valmistellessa kun tajusin ratsastaa etuosaa ja suoristaa heppaa sillä. Loksahti pyöreäksi tuntumalle ja rentouduttiin molemmat.

Suunnanvaihdot laukassa tehtiin lennosta vaihdoilla. Ensimmäinen eli oikeasta vasempaan oli aikamoinen sähellys ja vaihtoi vasta lyhyellä sivulla. Eli meni useampi kymmenen metriä pitkäksi. Jälkimmäinen onnistui paremmin mutta vaihtoi ensin edestä ja seuraavassa askeleessa vasta takaa. Varmistin opelta ja näin oli.

Tämän jälkeen tehtiin käynnissä takaosan väistätystä, asetus ulos. Siitä laukannosto. Laukat olivat yhä kankeita ja jäätiin volttaamaan open eteen. Hetkellinen hepan rentous irtosi lopulta ylitaivutuksella kun pidin vähän liikaa sisältä ja myötäsin ulkoa. Voltteja tuli joka kerta noin 4. Parani kovasti toistoilla. Käyntipätkät olivat oikein näppäriä ja niissä Lilja kulki kauniisti.

Jälkimmäinen eli vasen kierros oli hankalampi jo käynnissä. Silti käynti oli tänään ehdottomasti paras askellajimme. Laukassa samat volttihommat ja parani tähänkin suuntaan. Lopulta laukasta alas tullessa myös ravi rentoutui. Käynnissä meno oli välillä vähän mutkaista ja humma ehdotti omiin suuntiinsa liirailua. Maltillinen jyrkkyys väistössä, muistutti ope. Laukannostoissa piti pitää sama asento mutten ihan osannut. Turpa nousi joka kerta. Ope muistutteli väliin myös kehittyneemmästä myötäyksestä eli ei heitetä kaikkea ohjaa pois.

Loppuraveissa ohje oli taivuttaa hummaa banaanina vuoroin sisään ja ulos. Meni pari kierrosta että sain juonesta kiinni. Valitettavan huonosti tunsin missä takaosa meni. Kun hepo rentoutui niin suoristus ja taivutuksen vaihto. Tunnustan että tässä rupesin ratsastamaan enemmän etuosaa ja unohdin takaosan. Mutta kun löysin keinot hepan rentouteen niin suht nopeaan tahtiin sai vaihdella taivutuksia. Ravi vähän kärsi ja meni mummoraviksi. Mutta rentous oli kuulemma tärkeämpää. Suoristuksen kohdalla sai pyytää vähän eteen.

Sama homma toiseenkin suuntaan. Vaikka ravi oli hidasta niin hepo oli kivan rento ja tasainen. Eikä sitä tosiaan edes tehnyt mieli komennella. Vaan nätisti pyytää. Seurasi asetuksia, muttei ihan yhtä ajatuksella kuin Verna eilen. Ei silti missään tapauksessa huonosti.

Lopuksi sai antaa pidempää ohjaa ja heppa venyttää vielä tuntumalla. Alkuun vähän ehdotti että pää alas ja ylös. Mutta kerin tuntuman takaisin ja lopulta tuli ihan ok-pätkiä pidemmälläkin ohjalla.

Kiva heppa ja kiva tunti. Nyt sain sitä kaipaamaani opettajan huomiota!

Ongelmia:
ravi tuntui omituiselta takaa
laukassa oli hankala istua
joku ötökkä kävi kahdesti pörisemässä korvassani, todella häiritsevää

Parannusta:
käynti oli paras askellajimme
oikea kierros oli helpompi
ravi parani kovasti loppua kohti
sopivan lämmintä
kenttä hyvässä kunnossa, ei pölissyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora