keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Letkeilyä ja paikkapulmia

Keskiviikkona jatkui hommat Assin kanssa. Haaveilin koulutunnista mutten saanut kouluopea paikalle. Esteope sen sijaan pääsi, joten hyppyhommiin. Omistajalta tuli lupa hypätä mitä vain. Aloitettiin kuitenkin maltilla.

Ennen maneesia käytiin alkukäynnit patsaalla. Pihalla Assi yritti hiippailla ennen selkäännousua mutta kaksi peruutusta riitti pitämään sen aloillaan. Ratsain hieman empi ja arasteli muttei juntturoinut, peruutellut tai edes pysähdellyt. Mainiota! Takaisin oli enemmän vauhtia. Ötököitä oli sen verran että heilutti päätään käynnissä. Minä jo yritin tunnustella että tahdittaako. Maneesissa kuitenkin heiluttelu loppui kuin seinään.

Alkuverkassa oli letkeä mutta vähän löysä. Open silmään näytti hyvältä. Verkkailun jälkeen jatkettiin neliöllä siirtymillä ravin sisällä ja huolellisilla kulmilla ja suoristuksilla. Lyhennä hevosta. Kun liikkuu niin ole hiljaa. Sitten vähän vastaavaa ilman jalustimia. Harjoitusravia ja ns. pitkien sivujen keskelle käyntisiirtymä. Rennot siirtymät ja nopea reagointi jalasta eteen. Assi oppi tehtävän nopeasti. Yritin sitten pitää rennot kädet ja muistaa sisäjalan ympäri taivutuksen. Kannukseni olivat kuulemma liian nysät ja liian alhaalla. Seuraavalle kerralle tuli käsky nostaa niitä ylemmäs eikä napinani nousevien kantapäiden ongelmasta auttanut. Sekin pitää vain opetella pois.

Hurautettiin puomilinja molemmista suunnista. Kuusi laukkaa. Ekalla taisi tulla 7 ja tuli sakkokierros. Vasempaan tuli vähän kiemuraa mutta siitä on kuulemma tarpeetonta sanoa minulle koska huomaan ne itsekin. Ope oli tyytyväisempi suorituksiimme kuin yleensä. Vaikka loikattiin vähän kaukaa puomeille.

Lopuksi tultiin vielä yksittäistä estettä kohti ovea. Yhden laukan päässä esteen edessä oli puomi. Kauempana muita puomeja, joiden sisäpuolelta piti tulla. Välillä Assin laukka tuntui taas löysältä. Ristikkokorkeudella meni ihan sujuvasti. Jalat kiinni esteelle. Rennot kädet laukassa. Nyt ei tainnut sanoa pystymmästä ylävartalosta vaikka olisi ollut aihetta. Yhä hypättiin vähän reunasta.

Este nousi pystyksi ja tehtäväksi tuli esteen jälkeen tehdä voltti siinä laukassa, jossa sattuu olemaan. Ope oli taas tyytyväisempi kuin minä. Aktiivinen poljenta takaa säilyy. Kertaalleen tunsin/katsoin väärin ja volttasin väärään suuntaan. Hupsis. Lopulta voltit jätettiin pois.

Luulin jo pari kertaa että lopetetaan. Mutta esteestä tulikin ensin vähän korkeampi pysty, sitten okseri. Pystyn kanssa asiat olivat ihan hyvin. Okserin kanssa rupesi tulemaan ongelmia kun ei enää jostain syystä osuttukaan puomille. Kerta toisensa jälkeen tultiin vähän lähelle ja väli jäi pitkäksi. Kertaalleen Assi loikkasikin esteelle ison loikan ihan reunasta. Potkaisin takatolpan varpaillani kumoon. Enkä ollut kovin kauniisti hypyssä mukana. Esteen jälkeen Assi nyki päätä alas ja pukitti. Onneksi samalla hidastui myös vauhti. Pysyin kyydissä.

Jättihyppyjä tuli muutama. Sitten Assi taisi lopettaa pahimman ylireagoinnin ja sain istuttua hypyissä paremmin. Okserin pituudella saattoi myös olla asian kanssa jotain tekemistä. Hienoja hyppyjä kyllä. Ei taidettu lopuksikaan tulla keskeltä.

Aina noston jälkeen laukan kanssa oli vähän ongelmia ja saatiin herättelykierros. Pitkän raipan kanssa pidä ohjista kiinni. Eikä ylimääräistä apujenkäyttöä. Pyyntö eteen ja kun menee niin kuski hiljaa. Tämä auttoi, raipalla naputtelu ei. Kun saatiin laukka kuntoon niin lopuksi pääsin odottamaan kohti puomia ja osuttiin paremmin. Tähän asti ratkaisin ratsastamalla puomille eteen. Ja paikka tuli silloin lähelle, hmmmm.

Assille tuli taas ihan kuuma. Kuskikin tarkeni hyvin t-paidassa. Pihalla oli mennessä lähes parikymmentä (mutta vilpoisaa ja pihalla oli fleece). Lähtiessä mittari näytti enää +12°C. Loppukäynnit talutin pihalla. Assi rupesi pysähtelemään ja ihmettelemään.

Aika paljon samoja asioita tuli taas tänään kuin sunnuntaina maastoesteillä ja eilen koulutunnilla. Moottori käyntiin takaa, rennot kädet. Ole hiljaa kun liikkuu. Taivuta sisäpohkeen ympäri. Mutta sitähän ratsastus on.

Ongelmia:
välillä tuntui löysältä
kuski hääräsi hetkittäin liikaa
kuski potkaisi esteen nurin kun hypättiin liian reunasta
Assi hermostui tästä vähän, nyki päätä alas ja pukitti
oli vaikea löytää hyvä paikka puomille

Parannusta:
ei jumeja
ei kieltoja eikä pudotuksia
kuski pysyi kyydissä
Assi teki hienoja hyppyjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora