tiistai 16. heinäkuuta 2019

Päivä 11, itsenäisesti paarmoja vältellen hommiin

Reissun jälkeen Hemppa ei tarvinnut enempää kevyitä päiviä, joten tänään ohjelmassa oli itsenäistä kouluratsastusta tosissaan muttei vakavasti. Keli lämpeni vihdoin vähän ja mittarissa oli jotain +17°C suuntaista. Aurinko paistoi ja paarmat olivat hereillä.

Nappasin Hempan laitumelta ja yritin varustaa ripeästi. Kenttä oli 1,5 tuntia vapaana ja olin jo puoli tuntia myöhässä. Mentiin peltolenkin kautta ja paarmalauma hyökkäsi kimppuun. Sain yhdellä läimäytyksellä liiskattua kaksi. Myöhemmin kentällä neljä!

Paarmojen takia käyntityöskentelymme oli tänään häiriintynyttä ja sangen vähäistä. Semiasiallista. Ravissa oli siinäkin alkuun paarmoja ja lätkin niitä Hempasta. Onneksi kiusasivat hummaa eivätkä minua. Patistelin kunnolla aktiiviseksi, takaset liikkeelle. Nyki alkuun vähän. Eilistä vähemmän. Ei aloitettu erityisen kevyesti vaan vaadin heti kunnolla. Itseni tuntien mentiin kuitenkin kevyemmin kuin mitä oltaisiin opetuksessa menty. Hemppa kulki ihan asiallisesti ja ryhdikkäästi. Vielä vähän pyöreämmälle kaulalle. Tänään huomasin poikkeuksellisesti itsenäiselläkin että oikeassa ohjassa oli vähemmän hevosta ja yritin suoristaa.

Ensimmäinen käyntihuili pidettiin ennen laukkoja. Ravia oltiin pyöritty kuitenkin jo hyvät tovit.

Aloitin oikeasta laukasta ja se oli yllättävän hyvä. Osasin arvata sen perusteella että ravissa sain ratsun suht suoraksi. Laukassa innostuin tekemään keskilaukkaviritelmiä pitkille sivuille. Hemppa pysyi yllättävän hyvin ryhdissä ja tasaisella tuntumalla eikä levinnyt vaikka pyysin isommin eteen. Oikean laukan jälkeen Hemppa oli vielä märempi. Käveltiin hetki välissä ennen vasenta laukkaa.

Vasen laukka oli tänään selvästi huonompi. Nousi kyllä oikein nätisti ja aktiivisesti käynnistä. Lavat pullahtivat ulos ja yritin aktivoida vasenta takasta paremmin hommiin. Väistätin takaosaa vähän ulos mutta sekä väistö että rentous oli hankala yhdistelmä. Hemppa kuitenkin tuli kuulolle ja oli kevyt. Ei vastustellut. Hidasti istunnalla ja pysyi ryhdikkäänä ja lyhyenä. Laukka olisi kyllä voinut rullata paremmin. Jälkiviisasteluna vastalaukka olisi taas voinut olla hyvä. Etukäteen mietin nostoja mutta vauhdin hidastuessa paarmat tulivat kimppuun. Voltit olivat kulmikkaita ja laukka meni vielä nelitahtisemmaksi. Isommin eteen laukkaaminen ei oikein sekään auttanut. Tunne vaikuttamisesta oli kuitenkin hyvä.

Tämän päivän salainen missio oli kokeilla kaulanarulla ratsastusta. Koska en ole kovin itsetuhoinen niin halusin tehdä tämän siten että ensin ratsastan hevosen avuille ja pidän suitset kuitenkin päässä, laitan vain ohjat solmuun. Aika kuitenkin loppui tuntilaisten tullessa kentälle. Tein lyhyet loppuravit, joissa Hemppa oli sangen hyvä. Sitten ohjat solmuun ja yritin ravata pääty-ympyrää kaulanarulla. Hemppa lähti puskemaan lapa edellä ulos ja hidasti. Luovutin. Pitää kokeilla joskus paremmalla ajalla uudestaan.

Käveltiin hetki ja sitten talutin vielä sen verran että keräsin kasamme kentältä. Hemppa pääsi suihkun kautta pihaton varjoon lepäilemään. Tänään letkutin härskisti myös pään eikä sanonut siitä lopulta mitään. Yllätys.

Huomenna hypätään ja toivoin että mennään alkuverkat kouluratsastusta. Keli uhkaa vesisadetta, joten paarmoista ei pitäisi olla harmia mutta ratsu saattaa olla taas kankeampi.

Ongelmia:
paarmat
vasen laukka ei rullannut kunnolla
yksi pikku peruuttelutappelu noin puolessa välissä tuntia kun ei halunnut kävellä ja taipua

Parannusta:
tuli kivan ryhdikkääksi
tuli kuulolle ja antoi vaikuttaa itseensä
kokonaisratsastettavuudeksi arvosana 8,5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora