lauantai 20. heinäkuuta 2019

Ohjattua suoristamista väistöillä ja avoilla

Lauantaina keli lämpesi pariinkymmeneen. Sain meille Hempan kanssa yksärin. Tuntiperumisten takia päästiin keskelle päivää, näppärää. Ohje oli verrytellä askellajit itsenäisesti läpi. Nyt yritin aloittaa käynnissä vähän höllemmin ja pidemmällä ohjalla. Koska aikaa ei ollut hirmuisesti niin melko nopeasti raviin. Eilinen nykiminen jatkui.

Ope palasi paikalle juuri kun olin päässyt laukkaan. Ensin oikea. Vähän pidemmälle ohjalle ja ensin vain laukkaa kunnolla eteen. Matalammalle niskalle. Rullasi ihan hyvin. Sama juttu toiseen suuntaan ja vasenkin laukka sujui asiallisesti. Välillä Hemppa laukassakin kuitenkin nyki.

Sitten pidettiin hetken lepopaussi ja sen jälkeen jatkettiin käyntiväistöillä. Lävistäjälinjaa pitkin kentän keskelle ja sitten suoraan. Ensin vasen kierros. Nykiminen käynnissä oli aikamoista. Välillä protestoi pidätteitäni vastaan. Istuntaa ei kuunnellut. Välillä nyki muuten vain tuntumaa vasten vaikken mielestäni tehnyt mitään. Parin käyntikierroksen jälkeen jatkettiin harjoitusravissa.

Väistössä lähti herkästi perä edelle. Ohje oli asettaa vasemmalle ja sinne nenä muutenkin osoitti. Haettiin enemmän suoruutta kuin itse kouluratsastusväistöä. Suoristuksen jälkeenkin kiemurrettiin ja Hemppa nyki. Lopulta toiselle pitkälle sivulle lisättiin avo. Suju eteen. Hemppa oli oikealle ohjalle aika tyhjä.

Toiseen suuntaan ei mennyt yhtä herkästi perä edellä väistössä mutta onnistui se siinäkin. Yhä tunsin huonosti missä takaosa menee. Kiemurtelua tässäkin suunnassa suoristuksessa. Ohje oli jättää siinä asetus pikemminkin vasemmalle. Avossa oli vaikea saada etuset irti uralta, tai siltä ainakin tuntui. Välillä kun tehtiin apuvoltti niin ensin liirailtiin ulos raiteilta ennen kuin loppuvolttiin meno kaunistui ja tasaantui. Erityisen ihanaa ei tullut mutta tasaantui vähän.

Hemppa oli jo läpimärkä ja käveltiin hetken lepo. Tosin ohjat tuntumalla mutta vähän pidemmällä kaulalla.

Sitten järjestäydyttiin ympyrälle. Samoja juttuja kuin Tuiskun opetuksessa. Ensin muistaakseni oikea kierros. Lavat haltuun ja takaosan väistätystä ulos. Askellaji oli taas harjoitusravi. Hemppa tarjosi nykimistä ja kerran vai kahdesti lähti peruuttelemaan. Kun en höllännyt niin juntturoi hilkulla ettei etuosa lähtenyt kevenemään. Raippaa en tänään kovin isosti käyttänyt muttei potkinut ja pukitellut siitä ollenkaan eiliseen tapaan.

En muista vaihdettiinko suuntaa ensin vai otettiinko ensin laukka. Oikea laukka rullasi kuitenkin yllättävän tasaisena ja tasapainossa. Vaan silti mielestäni ilman syytä Hemppa välillä nyhti ohjia. Opetus oli jo alusta asti että niissä tilanteissa en saa antaa yhtään periksi. En ehkä osannut toteuttaa. Alassiirtymässä kuulemma keikahdin etukenoon vaikken itse tietenkään huomannut. Jossain näillä main tuntia Hemppa rupesi vihdoin vähän kuuntelemaan istuntaani.

Vasempaan suuntaan Hemppa tuntui olevan kenossa ja kaatuvan. En muista missä välissä vaihdettiin raippa (taas) oikeaan käteen. Välillä Hemppa poikitteli omiaan. Takaosaa taidettiin väistää ulos tässäkin kierroksessa. Itse olisin halunnut väistää lapoja pikemminkin sisään, open mukaan ulos.

Vasen laukka ei lähtenyt rullaamaan yhtä helposti. Ensin piti siis pyytää eteen. Ja kun liikkui niin tuntui laukassakin olevan ihan kenossa. Ei tullut yhtä tasaista ja tasapainoista kuin oikeasta laukasta. Taisi tässäkin yhä nykiä satunnaisesti. Paremmasta hetkestä otettiin kuitenkin raville. Eihän Hemppaa voinut hamaan tappiin hiillostaa.

Hetki harjoitusravia ja kun tasoittui paremmaksi niin sain keventää. Semi-ok. Liikkui hetkittäin hyvin mutta yhä vaan nyki välillä. Jälkikäteen pohdin mahdollisia syitä. Ehkä takaosa ei ollut tarpeeksi aktiivinen? Ehkä lihakset ovat hommista kipeinä? Jotain muuta kremppaa? Sittenkin liian jäykkä kuski? Koulutunti tuli tarpeeseen mutta näitä tarvitsisi paljon lisää!

Loppukäyntejä käytiin kävelemässä tiellä. Vähemmän pölyinen ja enemmän tuulinen paikka. Lopuksi siivosin vielä kasamme kentältä.

Hemppa pääsi taas perinteisesti suihkun kautta takaisin laitumelle.

Ongelmia:
nykiminen
vasemmassa laukassa tuntui kaatuvan sisään
paarmat
vasen käteni tuntui välillä puutuvan

Parannusta:
kuski jaksoi hyvin
oikea laukka rullasi ihan hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora