maanantai 22. heinäkuuta 2019

Kahdeksanvuotias ei ole enää varsa

Maanantai-illalle sovittiin treffit Daisyn kanssa. Edellisestä kerrasta olikin ehtinyt vierähtää aikaa. Mennessä auton mittari näytti +27°C, joten mitään hikitreeniä ei ollut luvassa.

Tamma oli laitumella ja katselin hämmästyneenä miten tuli kutsusta laukalla portille. Vautsi!

Hoitaessa oli kiltisti eikä satulastakaan pahemmin sanonut mitään kun omistaja harhautti. Kapusin kentällä kyytiin ja käytiin alkuverkaksi lenkki ison tien lähistöllä. Omaan tapaani toisella kädellä satulan fylleistä kiinni, toisella kädellä ohjien perästä. Yksi säikky tuli matkan varrella ja humma vajosi vain alemmas. Itse en ehtinyt edes huomata mitä säikähti. Mutta siitä ei jäänyt mitään tiloja päälle.

Kevennyskuvissa oma asento näyttää pahasti könötykseltä.
©Milla

Ratsastushommat tehtiin kentän vieressä pellolla. Näin vältyttiin pölinöiltä. Daisylla oli muutama vapaapäivä pohjilla, mutta oli oikein tolkusti. Pyörittelin ensin käynnissä. Vähän taivuttelin ja juorusin omistajan kanssa. Suoristusajatuksiin en päässyt kovin syvälle. Daisykin tuntui ainakin alkuun olevan oikealle ohjalle tyhjempi.

©Milla

Tein aluksi muka neliötä mutta melko pian kuvio muuttui isoksi ympyräksi. Kevyttä ravia. Oli reipas ja takoi. Yritin himmailla vauhtia mutten saanut istuntaani kertomaan sitä tarpeeksi vakuuttavasti ja ymmärrettävästi. Piti sitten hidastaa myös ohjalla. Enkä saanut kättäni pidettyä tarpeeksi hellänä ja tasaisena. Ei ollut kovin tasaista. Onneksi vähän rupesi paranemaan. Toiseen kierrokseen rupesi vähän myötäämään ja lopulta rentoutta ja tasaisuutta sai muilutettua toiseenkin suuntaan. Pidätteisiin reagoi vähän on/off. Hidasti lähes käyntiin mutta hidasta ravia en saanut irti. Tässä meni tovi hölkkäillessä.

©Milla

Kävelypätkän jälkeen otettiin laukat. Ensin oikea, joka nousi oikein nätisti. Olipa laukka keinuva! Alku meni mallikkaasti ja olisi kai pitänyt lopettaa jo vähän aikaisemmin. Lopulta rupesi vaihtamaan laukkaa tietyssä kulmassa ja useammalla toistolla en saanut myötälaukkaa pysymään koko ympyrää. Lopulta sitten kun vaihtoi niin vaihdoin perässä suunnan. Toki sen jälkeen vaihtoi taas vääräksi/ristille toiseenkin suuntaan.

©Milla

Lähistöllä pörräsi kaksipyöräinen, joka osaltaan saattoi sotkea pasmojamme. Daisy vähän jumitti ja sain raipan. En tiedä napautinko turhan kipakasti mutta sain laukkaa. Ensin vauhti taisi kiihtyä ja kuski reaktiollaan roikkui tarpeettoman paljon ohjissa. Kun Daisy hidasti niin rupesikin sakkaamaan pomppuisasti melko paikoillaan ja lopulta pukitti. Minun mittapuullani jo semipaha. Pysyin kuitenkin kyydissä ja ratsu pysähtyi. Nollasimme hetken tilannetta ja sitten kävelimme hetken. Tarkoitus oli ottaa vielä laukat mutta otin pätkät ravia ajatusten harhauttamisen takia.

©Milla

Omistaja näytti meille turvallisen kulman, jossa laukata. Otettiin ympyrälliset molempiin suuntiin ja kun nämä menivät siististi niin sitten oli hyvä keventää pois. Vauhtia ravissa oli reilusti mutta nyt tasoittui tuntumalle eikä enää takonut. Juttelin hummalle mutta osin myös että pysyisin itsekin rentona. Valokuvat ovat tästä kohtaa tuntia. Hetken hölkän jälkeen käytiin sama kävelylenkki loppuunkin. Nyt ylitettiin tielle kaatunut puu pari senttiä korkeammasta kohdasta ja Daisy yllättäen hyppäsi sen yli. Mainiota!

Yhdessä kuvassa sentään kuski on vähän ryhdissä.
©Milla

Humma oli myös poishoidossa oikein asiallisesti. Omistaja varoitteli että suihkutuksessa minun kannattaa pysyä tarpeeksi kaukana mutta tamma näytti miten hienosti osaa käyttäytyä. Samoin matkalla laitumelle saattaa kuulemma ehdotella ravia. Minä talutin. Tänään käveli nätisti.

Oikein mainio elukka. Hyvin on omistaja siitä saanut koulittua käytöstapaisen ratsun. Itseäni jännitti varmaan pari pykälää humman arabius ja mahdolliset nopeat reaktiot. Mutta hyvin selvisimme. Tänään en pahastunut selviämis-termistä.

Daisynkin kanssa vaatisi varmasti pidemmän (ja tiiviimmän) tuttavuuden että pääsisi kunnolla samalle aaltopituudelle. Mutta kiitos taas tästä käyntikerrasta!

Ongelmia:
vaihteli laukkoja
yksi pompputilanne laukassa
en löytänyt rauhallista ravia

Parannusta:
nosti laukat ihanan näppärästi
ei jäänyt tiloihin
rentoutui ravissa loppua kohti
oli maastolenkit oikein tolkusti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora