sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Hiillostamassa kouluponia

Olin supermielissäni kun sain sunnuntain koulutunnille Niilon. Hoitaessa oli tavallista häijympi ja vyön kiristyksessä irvisteli hampaat edellä kohti. En ole ihan varma yrittikö tosissaan purra vai uhkailiko vain. Ratsukoita oli 9 ja aiheena kouluradan (KN) pätkien ratsastus aidoissa.

Alkuverkassa mentiin kaikki askellajit. Pyöreälle kaulalle tuli jo siinä kun otin ohjat käteen. Poni roikkui vasemmassa ohjassa mutta eteni hyvin. Lisää vasenta pohjetta kaipasi ope. Sekä takasia koukistumaan alle eikä suorin jaloin köpöttelyä. Laukassa vauhtia oli tosi reippaasti. Tasapainoista meno ei kyllä ollut.

Ensin vuorossa oli KN:n ravipätkän osia, keskilinjaa sisään, vasemmalle, loiva kiemura, keskiravi, toinen loiva kiemura ja lävistäjä 3 askeleen käynnillä. En pitänyt kiirettä tuppautua aitoihin. Odotellessa sai mennä käyntiä ja ravia. Otin työn alle siirtymät alas. Eteen kyllä meni mutta hidastuksissa jännittyi. Taipuikin oikein kivasti. Hiillostin vähän lisää ja vaadin ponia lyhenemään ja kevenemään edestä. Vähän vastusteli mutta päästiin aina yhteisymmärrykseen.

Rata ei mennyt erityisen nätisti. Kulmissa takajalat olivat kuulemma vähän huonosti töissä. Muutamassa kulmassa poni ei olisi halunnut taipua vaan vänkyröi vastaan. Jälkimmäiselle loivalle käänsin kuulemma liian aikaisin. Yhä prässäilin aika lailla. Lohdutti sentään sen että isompi ravi tuli vain pyytämällä ja päästämällä eikä tarvinnut yhtään usuttaa. Käyntiisirtymä oli kamala, turpa nousi ja takaisin ravillekin tuli poikkeuksellisen huonossa asennossa. Vaikka verkassa siirtyi ihan nätisti ylöspäin.

Ennen laukka-aitoja jatkoin ponin hiillostamista. Nyt otettiin käyntiä ja pysähdyksiä. Käynnin hidastaminen ei olisi huvittanut vaan rupesi mutkittelemaan. Alkuun pysähdyksetkin olivat hiippailua ja unohduin vetämään. Lopulta tämä parani. Poni kunnolla etuosa ylös ja takaset alle. Pohkeella pysähdykseen ja ulko-ohja tuntumalla. Saatiin muutamia pyöreinä pysyneitä pysähdyksiä. Parhaimmillaan jopa menosuuntaan eikä väkkäröintiä ennen pysähdystä.

Laukkaosuus aidoissa alkoi oikeassa kierroksessa pitkän sivun ravista ja päättyi jälkimmäisen lävistäjän jälkeiseen käyntiin. Laukat rullasi vauhdilla eteen ja ope iloitsi siitä että tein oikean kokoiset ympyrät. Nostoissa poni seilasi sivusuuntaan mutta nosti molemmat myötäisinä. Ekan lävistäjän jälkeinen kulma oli kiireinen ja jännittynyt. Tokalla lävistäjällä mokoma seilasi lisää ja kehtasi vaihtaa laukan. Vähän sekoitti pasmoja ja käyntisiirtymän väliin tuli enemmän ravia kuin mihin pystyttäisiin. Laukasta puuttui yhä rentous ja tasapaino. Jos se eteni niin oli viipotusta. Muoto oli välillä ok, välillä nousi.

Loppuun saatiin yrittää vielä laukasta seis kuten tarjolla olevassa A:n ohjelmassa rata päättyy. Molemmista kierroksista kertaalleen ja aika kamalaa. Raviin, turpa taivaaseen ja siitä vasta seis. Jarrutusmatka ei ollut kovin pitkä, ehkä 3 metriä, mutta laadusta ehkä kakkonen. Jo keskilinjalle pääseminen oli oma haasteensa. Vastalaukkakaarteita ei päästy treenaamaan. Ope sanoi että kyllä saisin ratsastettua Niilon sen A-ohjelman suorittavaksi mutta se tarvitsisi ehkä vähän enemmän treeniä. Jotenkin noin.

Loppuraveissa testasin vielä väistöt molempiin suuntiin. Meni käsittämättömän helposti. Vauhti oli yhä reipas mutta poni painui salakavalasti luotiviivan taakse. Yritin sitä sieltä saada eteen mutten omin keinoin osannut ja opella ei ollut sellaiseen viilailuun aikaa. Olisipa kiva päästä joskus Niilolla yksärille. Oikeasti hiillostukseen. Nytkin sain ponin mielestäni hienosti lyhenemään ja töihin. Vaan eipä sille tullut vieläkään edes kuuma. Seuraavaksi missioksi Nipsu hikeen!

Ongelmia:
laukka ei ollut tasapainoista
meno ei ollut aina ihan harmonista
yritti makoilla vasemmalla ohjalla
ravissa painui ainakin lopuksi luotiviivan taakse

Parannusta:
poni lyheni ja keveni
eteni
taipui kivasti (paitsi aidoissa)
asiallisia alaspäin siirtymiä joukossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora