keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Viimeinen estevalkka ratatreeninä

 Keskiviikkona oli viimeinen kerta kun Äimiskän estevalmennukset olivat keskiviikkoisin. Nyt oli siis oikeasti viimeinen kerta kun olin läsnä. Tänään paikalla oli vain 4 ratsukkoa, joten oltiin yhdessä ryhmässä.

Senja oli hommissa koulutunnilla kun menin tallille. Satulan vaihto ja pikkuhalliin. Taisi olla ensimmäinen kertani ikinä kun ratsastin siellä valoisaan aikaan. Aurinko laski vasta tunnin jälkeen. Keli oli vähän plussalla ja lätäköt olivat kadonneet tieltä ja parkkipaikalta.

Tänään luvassa oli rataharjoitusta. Jee! Kivaa ja tarpeeksi yksinkertaista. Tosin esteet oli silti sijoitettu (lähestymis-/jättösuunnassa) aika lähelle seiniä.

Senja oli alkuverkassa kumman pinkeänä. Kiirehti eikä oikein kuunnellut. Onneksi ei tuijotellut tai loikkinut.

Hypyt aloitettiin ravilähestymisellä suoralle linjalle. Ensin 5 laukka-askelta väliin. Alku oli kumman hankala ja tuli kiemuraa, vääriä laukkoja ja epätasaisuutta. Vyörymisen jälkeen seuraavalla kierroksella tuli vahingossa lähes 6 askelta. Onneksi lopulta irtosi myös se priimasuorituskin. Laukkalähestymisellä tultiin se neljällä.

Seuraavaksi tultiin radan poikki tuplalankkueste sekin ravilähestymisellä. Nyt en näyttänyt estettä kohtisuoraan vaan käveltiin sen sivuitse kummaltakin puolelta kumpaankin suuntaan. Ehkä tämä auttoi, sillä Senja ei kauhistunut sitä hypätessä. Seuraavalla kerralla saatiin tulla jo laukassa. Tälle oli tänään vaikeinta löytää hyvää paikkaa. Kertaalleen mentiin taas vähän ilman päätöstä yli. Mutta mentiin.

Jossakin välissä tultiin muistaakseni myös okseria minikorkeudella ennen rataa. Vasemmasta kierroksesta. Ehkä.

Sitten tultiinkin jo rata. Oikeassa kierroksessa pitkä lähestyminen okserille, lävistäjällä lankkueste toiseen suuntaan, toisella lävistäjällä pysty, neljän laukan suora linja, lävistäjältä lankku sekä kaareva okserilta lävistäjän pystylle, 5 askelta. Taisin lyhentää jalustimet vikoihin reikiin tässä välissä.

Ensimmäisellä kierroksella estekorkeus oli ehkä kasikymppiä. Ei vielä kovin paha. Mieleen jäi lähinnä jälkimmäiselle lävistäjäpystylle reitin pullahtaminen sekä kaarevalle linjalle spurttaaminen. Lankkuestettä ei katsottu toiseenkaan suuntaan. Vikan jälkeen Senja teki taas pikakäännöksen oikealle ja kuski meinasi kallistella etukenoon.

Toiselle kierrokselle ope sanoi nostavansa ysikymppiin. En tiirannut esteitä kovin tarkkaan mutta näyttivät pikkuhallissa taas isoilta. Sama kuin ison hallin 110. Suoran linjan väliä vähän pidennettiin.

Meidät jätettiin vikoiksi ja ymmärsin onneksi avata suuni ennen aloitusta. Senja oli ihan mutkalla perä sisällä enkä saanut sitä suoraksi. Kun yritin suoristaa niin vaihteli laukkoja. Valmistelukierroksia tuli ehkä 4 kun ope ohjeisti. Pidätteet läpi, ei saa vyöryä. Se oli ihan hyvä juttu ja homma oli vähän paremmin hallussa kun aloitettiin.

En tiedä mikä meni ykköselle pieleen mutta puomit lähtivät mukaan. Kuski heilahti hypystä etukenoon. Ykkösen jälkeen sain istuttua loput hypyt paremmin. Jalat alas. Jälkimmäiselle pystylle tuli nyt parempi tie. Myötälaukka tuli ehkä vasta uralla. Mielestäni tehtiin viimeinenkin kaarre paremmin mutta se piti tulla sakkona uudestaan. En lähtenyt tekemään uutta lähestymistä alle puolen kentän matkalta, joten pyörähdettiin toisen päädyn kautta. Sitten ohje oli vaikka hypätä lankku matkalla. En ehtinyt enää kääntää siihen eikä tehnyt mieli muutenkaan hypätä sitä enää enempää. Nyt paikka okserille taisi osua paremmin ja sujuttiin kaari open mielestä paremmin. Ei auttanut himmailla, muuten olisi tullut ylimääräisiä askeleita. Nyt myös istuin paremmin vikan esteen jälkeen ja pysyin Senjan käännöksessä hyvin mukana.

Olin taas onnellinen ettei hypätty enempää. Hassu esteratsastaja. Nyt esteet olivat taas tarpeeksi isoja ja jänniä. Kovin luottavainen olo ei ollut vaikka kaikesta mentiinkin yli. Muistin taas pitää ohjat käsissä. Ennen jälkimmäistä rataa naamalle tuli taas jännityshymy. Monesti on ihan hauskaa ratsastaessa mutta välillä ilme tulee jännityksestä.

Ongelmia:
Senja oli vähän ylikierroksilla alkuun
alkutunnista pompin kyydissä vähän omiani esteiden jälkeen
esteet näyttivät isoilta
yksi pudotus

Parannusta:
kaikesta yli
ei tuijoteltu lankkuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora