tiistai 16. maaliskuuta 2021

Kiemuroita ja vaihtoja kavaleteilla

 Tiistaina omalla tunnilla oli puomien vuoro. Sain ratsukseni Senjan ja meitä oli vain 3. Ihanaa viime viikon tungoksen jälkeen! Senja oli mennyt yhden tunnin aiemmin. Pihalla oli muutaman asteen pakkasella ja satoi joulukuiseen tapaan hiljaista lunta. Harjalaatikot oli uusittu ja nyt ohjeista oli kadonnut myös etujalkojen kylmäys.

Edellinen tunti oli mennyt vinolähestymistehtävää ja odotin innolla mentäisiinkö mekin sitä. Vaan meille tulikin erilaiset kuviot, joita värkkäiltiin alkuverkkamme aikana aloilleen. Senja oli vähän pinkeänkankea ja lerpatti taas kieltä ulkona. En tiennyt kannattiko verkassa keskittyä vaihtoihin vai vastalaukkoihin. Mentiin sitten vain suoraan ja taivuttelin.

Keskilinjalle tuli 3 kavalettia kiemurasti. Taaempaan päätyyn 3 laukkapuomia. Ensin kaikki olivat maapuomeina ja tultiin loiva kiemura ravissa. Taivuta, ratsasta kunnon kaarteet. Mietin liikaa rauhallista tahtia ja taivuttamista. Kaaren ratsastukseen olisi pitänyt keskittyä paremmin. Ihan ok silti. Muutaman kierroksen jälkeen lopun 3 puomia ruvettiin tulemaan laukassa. Sujui oikein kivasti ja tasaisesti.

Sitten samat puomit tultiin laukassa ja piti tehdä vaihdot. Yllätyin positiivisesti kuinka hyvin tämä meiltä tänään sujui. Nyt saatiin lyhyt vaihto-opastus mutta olisin voinut ottaa pidemmänkin. Ekalla kierroksella tuli kaikki vaihdot. Sitten piti muistaa pitää laukka vielä rauhallisena. Jokusen kerran vaihto taisi tulla vähän myöhässä mutta pääosin taisi onnistua oikein kivasti. Päädyn laukkapuomeillekin osuttiin, molemmista suunnista.

Kun puomit nousivat kavaleteiksi niin pakka levisi. Tultiin ties montako kierrosta ja oli vain hankalaa. Eikä ohjatusta kierroksesta ollut juuri apua. Ponnistuspaikat tulivat mihin sattuu, kaaret jäivät lyhyiksi ja väleissä oli kamala kiire. Senja oli hitusen liian reipas. Toki yleensä vaihteli laukat kaarilla muttei ollut kovin nättiä. Erikoisuutena hukkasin myös paikat ihan täysin päädyn laukkapuomeille. Halusin ottaa aina vielä yhden askeleen ennen eikä lopulta mahduttu millään sisälle.

Tultiin helpotetusti myös kavaletit yksitellen. Siinä vauhti tuntui kiihtyvän mutta ope ei puuttunut. Moottori käyntiin oli pikemminkin kommentti. Vasta kun tajusin että oikeasti piti ehtiä suoristaa askelta ennen kavalettia niin vaihtoja tuli. Ei ihan priimaa mutta kelvollista. Yleensä oli silti vähän liian kiire. Eikä laukan ottaminen lähes pois ja välit kuudella askeleella ollut hyvä ratkaisu sekään. 5 laukkaa oli ehkä paras, yleensä en tosin laskenut.

Lopuksi tultiin linja vielä suoraan ja kavaletit siis vinosti. Aika vinossa olivatkin. Vasemmalta Senja hoiti homman hyvin ja luikautti 4 + 3. Myötälaukka taisi säilyä ja totesin että 4 + 4 on parempi.

Oikeasta kierroksesta laukka vaihtui vääräksi. Pysyttiin silti todella hyvin linjalla. Sakkokierroksia tuli sitten lukemattomia väärien laukkojen takia. Jäätiin siis oikeaan kierrokseen. Välillä piti tehdä voltit väleihin jos laukka vaihtui. Yritin taas pienempääkin laukkaa mutta 5 askelta oli jo liikaa. Jos lähti yhtään kauempaa niin herkästi tuli vasen. Olisin ehkä kaivannut taas enemmän puhetta lavoista. Lopulta tehtiin vain kaksi ekaa kavalettia ja kun ne selvitti niin meille riitti. Viimeinen ratsukko jäi hiillostukseen vielä paljon pidemmäksi ajaksi.

Loppuhölkässä hain Senjaa taas matalammalle niskalle ja pidemmälle ohjalle. Ei ihan jäänyt istunnan alle odottamaan. Taipui kuitenkin kelvosti jo oikeallekin.

Tunnin jäkeen koko heppalauma oli hikimärkiä. Pitkästä aikaa pesin Senjaa vähän kaulasta, kankusta ja vatsastakin. Loimi niskaan yöksi.

Kiva että kerrankin ehdittiin tehdä juttuja. Ihmettelin vain miten vaihdot olivat kavaleteilla niin vaikeita itselleni. Vähän tarkemmalla täsmäopetuksella olisi voinut tulla parempi. Aika paljon jätettiin itse tajuttavaksi.

Ongelmia:
kolmelle laukkapuomeille osuminen oli hetken ihan hukassa
vaihdot kavaleteilla olivat hankalia
vinolinjalla oikean laukan säilyttäminen

Parannusta:
aloitettiin todella vahvasti
hyvät vaihdot puomeille
ei kieltoja vinolinjalla
pysyi todella hyvin vinolinjalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora