maanantai 1. maaliskuuta 2021

Esteopen koulutunti

 Maanantaina oli aurinkoinen plussakeli kun ajelin iltapäivästä tallille. Lumet olivat vihdoin pudonneet tallin katolta. Eivät olleet tulleet pahasti parkkipaikan puolelle. Ainakin viikon jännitti jo jättää auto tallin viereen (ja kerran siirsinkin sen siitä pois). Maneesin katto näytti lähes paljaalta, ainakin tien puolelta.

Sain jatkaa koulutreenejä Senjalla ja humma löytyi pihalta, tie vitosesta. Heppa oli ihanan puhdas ja varusteet myös (itseni jäljiltä).

Maneesissa odotti yllätys kun opeksi tulikin esteope. Näin 8 kk Äimiskällä käymisen jälkeen ensimmäinen kerta kun tämä ope piti minulle koulutunnin. Jopas! Ratsukoita tunnilla taisi olla 5 vai 6.

Alkuverkassa Senja vähän arasteli ovikulmaa. Ovi oli ensin auki, sitten kiinni ja sitten taas auki. Päästiin kuitenkin molempiin suuntiin ohi kaikissa askellajeissa. Mitään kovin ihanaa menoa ei alkuverkoissa vielä löytynyt.

Ope kasasi tötsät ja lötköt apumerkeiksi ja sitten aloitettiin kuvio. Ensin vasen kierros ja käynnissä. Lyhyt sivu katsomon edestä uraa pitkin, pitkän sivun alusta väistö lävistäjälinjaa tötsälle (noin keskelle ratsastusaluettamme). Väistössä asetus ensin normaalisti pois menosuunnasta, myöhemmin myös menosuuntaan ja asetuksen suuntaa piti pystyä vaihtelemaan kevyesti. Tötsältä voltti vasemmalle uralle. Tötsälle palatessa väistätettiin vielä pari askelta lötköpuomille (vasemmalle). Sitten suoristus ja eteenratsastus. Päädystä vasempaan ja tyhjällä pitkällä sivulla sai myös ratsastaa eteen. Itse vaihtelin myös siellä asetuksia ja yritin saada Senjan seuraamaan kevyttä ohjaa.

Perinteiseen koulutuntitapaan tehtiin sama kuvio käynnissä, ravissa ja laukassa. Ja sitten toiseen suuntaan sama. Katsomopäätyyn sai tehdä tarvittaessa ympyrän.

Väistöissä ei ollut kunnon takapuolituntumaa ja luulin että takaosa ei seuraa kunnolla. Päädyinkin työntämään perää edelle. Asetuksien vaihtelun kanssa oli vähän kiire. Mutta auttoi siihen etten vahingossa unohtunut vetämään ja pitämään. Väistöihinkin ohje oli sujua eteen. Volttimme olivat mielestäni aika tasapainoisia ja Senja vastasi pyynnöistä kivasti eteen.

Laukassa volttia ei tarvinnut aluksi tehdä. Siinäkin vaihdettiin väistössä asetusta puolelta toiselle. Plussat Senjalle ettei tehnyt yhtään vaihtoa. Loppua kohti jopa tasoittui. Omasta istunnastani ei tainnut tulla juuri sanomista. Ravissa ja laukassa innostuin välillä pyytämään vähän enemmänkin eteen pitkällä sivulla. Oli kivaa kun Senja toimi niin hyvin.

Mitään suurempia ongelmia meillä ei tainnut olla. Tosin ihan aina en tiennyt mitä ope tahtoo minun tekevän toisin. Tämäkin onneksi parani toistoilla ja hyvillä arvauksilla.

Välikäynneissä Senja otti yhden sivusäikyn. Ensin käveltiin pitkin ohjin ja seuraavassa hetkessä olin napannut ohjat toiseen käteen ja pysäyttänyt Senjan vauhdin jo puolikkaan laukka-askeleen kohdalla. Yllätin itsenikin nopealla reagoinnillani.

Loppuverkat aloitettiin laukkaamalla hetki eteen alas. Peilit kavalsivat ettei Senja juuri laskenut päätä tai kaulaa. Vasta lopuksi tajusin että voisin yrittää vaikuttaa tähän taivuttelemalla. Taisi se ehkä aavistuksen auttaa. Ravit taisivat mennä tavallisen mukavasti.

Tuntikaveri kysyi meitä mukaan loppukäynneille maastoon. Ope suostui ja käytiin lyhyin minilenkki. Senja meni reippaampana edeltä ja kulki niin rentona että annoin mennä lähes pitkällä ohjalla. Pidin kyllä satulasta kiinni toisella kädellä. En huomannut tilsoittumista vaikka yhdellä pätkällä oli enemmänkin lunta. Kiva Senjallekin päästä vähän muuallekin ulkoilemaan.

Tallissa Senja oli taas osallistumassa ovenraosta. Pohdin että olisipa kiva jos sillä olisi tirkistysaukko käytävälle. Kunnes tajusin että ovessahan on sellainen! Viritin kalterit auki ja tallityöntekijä sanoi että Senja on niin kiltisti että sen voi nyt jättää auki. Sinne jäi tuijottelemaan pää aukosta tallin menoa. Jospa tämä olisi vähän parantanut sen elämänlaatua tänään.

Ongelmia:
yksi sivusäikkyloikka välikäynneissä
en aina tajunnut mitä pitää tehdä tai korjata
en huomannut että väistää riittävästi ja pyysin takaosaa edelle

Parannusta:
sain puolikkaassa laukka-askeleessa ohjat käteen ja säikyn haltuun
aika kivoja pätkiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora