perjantai 5. maaliskuuta 2021

Rentouttamassa Flippeä koulutunnilla

 Perjantaina Turkalla piti olla estetunti mutta kentän liukkauden takia vaihdettiin se kouluksi. Ratsukseni tuli Flippe, kivaa. Lämpömittari kotona näytti miinus yhdeksää. Auton mittari mennessä -12°C ja lähtiessä pahimmillaan -17°C. Nyt olin varpaanlämmittimiini tyytyväinen. Korvien peitoksi ei ollut mitään.

Tallilla listalla luki kohdallani että vie Topi pihalle. Piti kysyä kuka on Topi. Meni siis samaan paikkaan, josta noukin Flipen matkaan. Topi oli onneksi kiltisti ja Flippekin antoi hienosti kiinni. Tallissa oli meille tilaakin. Hoitaessa Flippe tosin vähän hyöri. Pohdin että jos hommaan suokin, niin heti alkuun sille pitää opettaa käsky "paikka".

Kuolaimia Flippe ei halunnut ihan heti mutta muuten varustaminen sujui suht sukkelasti. Hankalampaa oli pihalla kiristää satulavyötä kun humma oli taas jo menossa. Jalkkareita piti lyhentää yhdellä ja sekin tapahtui melko lennosta. Ope käski laittaa pitkät jalkkarit ja ihasteli että nehän on jo pitkät.

Ratsukoita tunnille tuli 7. Kenttä oli tasaisella lumipohjalla. Ei lipsunut muttei yhtään kaahailtukaan tänään.

Aloitettiin taivuttelemalla käynnissä. Muistin jo että varsinkin oikeaan pitää taivuttaa huolella. Sitten ope käski taivutella huolella oikealle. Vastasin muistavani. Tosin jossakin vaiheessa tajusin että ulkolavan vahtimisesta taitaa olla enemmän hyötyä kuin kaulan kääntelystä (joka kääntyi kyllä aika heikosti). Vähän pidempää ohjaa, matalat kädet. Tasaisia, pitkiä ohjasliikkeitä. Välillä myös vähän nyrkin puristelua. Pohkeella pidempi puristus eikä naputtelua. Naputtelu tuli luontaisemmin. Tuntui kyllä ettei jaloista tullut juuri reaktioita (kuin eteen) ja ihan liian monesti jalkani unohtuivat irti kyljistä.

Tehtiin hetki ravissa samaa. Sai istua heti alas mutta enimmäkseen kevensin. Vaikka Flippe kulki pätkiä vähän rennompana niin ravi ei tullut selän läpi ja oli kovin töksähtelevää. Pohdin että kipeytän itsenikin jos istun siihen alas. Oikeaan oli paljon jäykempää kuin vasempaan.

Sitten tuli tehtävänanto. Käyntiä (Flipellä ihan normaalia käyntiä, muilla koottua), siitä raviin. Heti rentoa ravia ja sitten lyhennetään. Vähän epäselväksi jäi pitikö tehdä välillä siirtymiä käyntiin vai töpöttää menemään pientä ravia.

Flippe käveli vetävällä askeleella. Sain vähän säädettyä käyntiäkin eikä sakannut yhtään. Ravissa tuli tosi kivoja pätkiä kun Flippe taipui, rentoutui ja jäi istunnan alle odottamaan. Ei ollut kiire. Toki hyvät ja huonommat pätkät seurasivat toisiaan noin neljännesympyrän välein. Alkuun koin helpommaksi käyttää käynnissä ottamassa levähtänyt homma takaisin haltuun. Myöhemmin totesin osaavani sen myös ravissa. Ensin vasen, sitten oikea kierros. Kumpaankin rupesi taipumaan kivasti. Ohja sai olla omaan makuuni aavistuksen pitkä. Mitään sen kummempia kuvioita ei tehty. Vapaat reitit.

Lopuksi otettiin vielä pätkät laukkaa. Ensin lyhensin ohjia liikaa. Oikea laukka oli vähän nelitahtista eikä kovin rentoa. Taas taivuttelemalla vähän parani. Kovin hyvää ei mielestäni tullut. Yllättäen vasen oli tämän jälkeen jopa hankalampi. Alku oli hyvä mutta sitten laukka meni nelitahtiseksi, kiihtyi, jännittyi ja lakkasi täysin taipumasta vasemmalle. Kertaalleen mentiin vahingossa tötteröstä yli, en tiedä sekoittiko se pasmamme niin pahasti. Lopetettiin siis vain kelvolliseen.

Loppuverkassa yritin taivutella vasempaan mutta vasemmalle taipuminen meni tosiaan hukkaan. Ei tullut kovin ihanaa. Muut katosivat aika äkkiä talliin tai hepanvaihtoon. Nyt taisi tosiaan olla vielä kouluvalkka illan päälle. Vaikka naamani ja reiteni olivat aika kylminä niin käveltiin kuitenkin asialliset loppukäynnit. Open ohje oli jättää Flippe yöksi sisälle koska oli niin hikinen. Kiva oli saada myös palautetta että ravissa oli tosi hyviä pätkiä kun tuli läpi. Vielä kun saataisiin sama rentous säilymään esteille, pohti ope.

Flippe mahtui alatalliin ja oli nopeasti purettu, harjattu ja ruokittu. Kuolainten pesun yhteydessä huomasin omissa poskissani valkoiset läiskät. Näemmä pakkanen oli tänään naamalleni liikaa. En muista palelluttaneeni itseäni pakkasista huolimatta juurikaan tänä talvena. Tai sitten olen vain unohtanut.

Ongelmia:
alkuun ei taipunut oikealle
laukka oli tänään hankalin osuus
lopuksi ei taipunut vasemmalle
poskiini paleltui vaaleat läiskät

Parannusta:
ravissa tuli aika kivoja pätkiä
puhtaat askellajit, ei häseltänyt omiaan
yllättävän hyvin tarkeni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora