perjantai 26. maaliskuuta 2021

Tarjoustunnilla Saaran tallilla

 Korttini Turkalle loppui, joten lopetin siellä ja perjantai jäi tälle viikolle hepattomaksi. Tämä kävi jotenkin hassun vaivihkaa.

Sattumoisin eilen silmääni osui Saaran tallin mainos facessa, tunti uusille asiakkaille 16 eurolla. Viestittelin perään ja tunti järjestyi jo tälle päivälle, illan B-A -ryhmään. Edellisen kerran olen käynyt Saaran hevosilla tunnilla 2015 maastoestekurssilla. Vakitunneilla kävin siellä n. kesällä 2005.

Perjantainakin oli lämmintä ja aurinkoista, päivällä lähes +10°C. Illalla tallilla enää pari astetta plussalla. Vaatetus meni vähän hankalaksi, sillä tämä oli jo neljäs talli pienen ajan sisällä. Onneksi sitä kampetta riittää ja hanskatkin olin juuri pessyt. Loput Virkonilla.

Satulahuoneesta löytyi heppalista ja maksupiste. Ratsukseni sain Rion. Tallin uusin hevonen, joulun aikoihin tullut. Itse en muistanut edes kuulleeni. (Nettisivuiltakaan ei näemmä löydy vielä esittelyä.) Karsinasta löytyi vajaa 170-senttinen tummanruunikko tähtipää. Ohje oli laittaa bootsit etusiin ja suojat joka jalkaan.

Harjatessa oli kiltisti, kavioita putsatessa vähän hyöri. Tilsakumit edessä ja muuten joka jalka hokkikengässä. Satulasta ei sanonut yllättäen juuri mitään. Suitsitus oli hankalin osuus. Ensin hampaat olivat tiukasti kiinni. Lopulta sain kuolaimet sujautettua suuhun. Sen jälkeen pää nousi korkeuksiin enkä meinannut ylettyä pujottamaan korvia niskahihnan ali. Oikea korva oli alempana, joten sen sain ensin. Lopulta yletyin vasempaankin sen verran että sain sen nykäistyä hihnan ali. En tiedä onko tämä muillekin suitsijoille näin hankalaa mutta selvisinpäs! Satula oli ihan merkkipenkki ja suitset micklem-tyyppiset.

Talutettiin letkana maneesiin. Pihavalot matkalle olisivat kivat. Oli aika hämyisää. Tunnille tuli 5 ratsukkoa.

Selästä Rio tuntui jopa aavistuksen pieneltä. Kapeahko. Ope ei kysynyt mitään eikä esitellyt itseään, epäselväksi jäi kuka tunnin piti. Alkuun tuntui ettei ope edes huomannut minua. Osasi kyllä myöhemmin nimeni.

Alkukäyntien jälkeen kuvioksi otettiin kahdeksikko. Peilipäädyssä vasen kierros, katsomon puolella oikea. Keskeltä radan poikki tai muuten vähän vapaavalintaisella kuviolla suunnanvaihto. Aika moni tuntui tekevän lyhyitä lävistäjiä. Niin mekin lopulta. Päätyihin sai tehdä ympyröitä. Ensin hetki käynnissä, sitten todella pitkään ravissa ja lopuksi vielä hetki laukassa ravin kautta suuntaa vaihtaen. Ravissa tuli vinkki että oikeaan kierrokseen Rio työntää perää sisään, ajattele avoa ja lapoja sisään. Sekä jopa vastataivutusta. Ei tullut kommenttia että sainko korjattua.

Tuntui että ensimmäiset 40 minuuttia tunnista menivät tuossa. Ope oli melko hiljaa, joten oli tylsää. Ainakin aika kului todella hitaasti. Rio oli vähän luikura ja vasemmassa kierroksessa imeytyi seinille. Kulki kuitenkin aika tasaisena ja pyöreänä edestä sekä eteni. Suorilla saattoi tulla vähän kiemuraa.

Laukat nousivat hyvin ja pysyi laukassa. Osa ravisiirtymistä oli oikein kivoja. Oikeassa laukassa oli aika mutkalla perä sisälle, vasen oli helpompi. Kuskille ei tullut istunnasta koko tunnilla mitään kommenttia.

Lopulta tuli välikäyntien aika. Käveltiin varmaan 10 kierrosta maneesin ympäri (eli aika kauan). Riolla oli hieno yliastunta, varmaan 30 senttiä jos ei ylikin. Tosin välillä käynti meni aavistuksen passimaiseksi eikä pysynyt täysin nelitahtisena. Veikkaan silti että aika moni ei olisi edes huomannut.

Seuraavaksi tehtiin avoja keskilinjalle kohti peiliä. Jäi vähän epäselväksi että kumpaan suuntaan avo tehdään. Keskelle piti tehdä voltti. Käytännössä meille voltteja tuli useampia kun oli ahdasta tai avo ei meinannut sujua. Vasen kierros oli ihan ok, oikea oli kovin hankala. Ensin käynnissä, sitten ravissa. Ei ollut ravissa juuri hankalampaa. Oikeassa päästiin sentään jo suorana mutta avosta lähti monesti koko humma liukumaan pois reitiltä.

Lopuksi tultiin vielä vastalaukkoja. Kuviona oli laukata uraa pitkin ja tehdä katsomopäädystä alkaen kolmikaarinen, ei vaihtoja. Ensin vasemmassa laukassa ja sujui aika kivasti, sain keskikaarella asetettua jopa vähän kaaren suuntaan. Tultiin ehkä viitisen kertaa. Sitten oikeaan sama juttu. Heppa oli taas valmiiksi jo enemmän mutkalla. Ohjautui kuitenkin ja pysyi rikkomatta toivotulla laukalla. Vähän helpotetut reitit. Loppua kohti sai tähänkin suuntaan jo vähän suorempaa ja rennompaa pätkää.

Loppuraveissa alla oli oikein tasainen ratsu. Vähän pyysin vielä eteen ja liikkui kivasti. Oikeassa kierroksessa mentiin uran sisäpuolella kohti peiliä. Hevonen oli suora, tosin vähän saattoi mutkitella. Lepokäynnissä kiemursi sitten enemmän. Osa kuskeista siirtyi taluttamaan, pysyin itse ratsailla. Tämä kun oli hepan ainoa tuntikin tänään jos oikein katsoin.

Tallissa pikainen varusteiden purku. Harjasin hummankin läpi. Suojien harjaamisessa meni tovi ja olin viimeisenä valmis. Kävin vielä kurkkimassa tallin hepat läpi. Paljon vanhoja tuttuja ja myös niitä kymmenisen vuotta sitten tulleita "uusia".

Tämän perusteella totean että kiva oli käydä kokeilemassa muttei ole minun paikkani.

Ongelmia:
suitsien laitto
olisin kaivannut paljon enemmän ohjeita
oikea avo oli hankala

Parannusta:
kivan tasainen ratsu
vasen avo sujui helposti
piti vastalaukat

Mira K. kuvasi meistäkin muutaman pätkän:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora