maanantai 29. maaliskuuta 2021

Väistöjä ja vastalaukkaa

 Maanantaina satoi tallille mennessä. Pari astetta plussalla ja tiet ja tallin piha yhä lätäköillä.

Ratsukseni tuli taas Senja ja se löytyi tarhasta. Lätäkkö oli nilkkoihin asti eikä ollut kumisaappaita. Ihme, etteivät kenkäni kastuneet! Senja oli nyt maneesin takana kauimmaisessa tarhassa ja päätin kiertää lätäkön maneesin etupuolelta. Senja tuli nätisti perässä. Puolessa välin säikähti jotakin ja ehti ottaa noin 3 laukka-askelta eteen. Kun naru kiristyi niin Senja hidasti. Fiksu elukka kaikesta huolimatta. Kiva myös ettei meinannutkaan tulla päälle.

Tänään osasin harjata Senjan sen mielestä paremmalla tavalla (kevyellä kädellä, ripeästi) ja näytti suopeampaa naamaa. Humman noutamisessa, loimen ripustamisessa ja kasan siivoamisessa käytävältä meni sen verran aikaa että oltiin vasta tasan jälkeen maneesissa. Tänään ei ollut tuijottelupäivä. Katseli vain vähän kavalettipalikoita kantavaa opea. Ovikulma ei suuremmin kiinnostanut. Enkä itsekään huomannut että katsomossa oli välillä liikettä.

Alkuverkassa kieli lerpatti ja yritin suoristella Senjaa raiteilleen. Kivasti malttoi olla kiirehtimättä. Laukassa yritin istua rennosti ja etunojailematta. Kerrankin muistin vähän miettiä vatsalihaksiakin! Yritin olla soutamatta yläkropallani.

Päivän kuvioksi molempiin päätyihin tuli neljästä kavalettipalikasta ohjurit ympyrälle. Keskelle tuli salmiakki neljästä lötköpötköstä. Peruspiirteittäin tehtiin päätyihin ympyrät ja vaihdettiin suuntaa lävistäjillä lötköjen yli. Toisessa päässä siis toinen kierros, toisessa toinen. Muu vaihtui matkalla.

Ensin käynnissä pyörittiin kavalettipalikoiden ympäri. Tarpeeksi suora hevonen, siirrä etuosaa. Silti taisin siirrellä välillä vääriä jalkoja. Vasen kierros oli helpompi, oikeaan liiraili tehtävästä karkuun. Olisi pitänyt vaihtaa nopeammin suuntaa.

Sitten ratsastettiin joka toinen palikkaväli eteen, joka toinen väistätettiin. Käynnissä, sitten ravissa. Paino väistön suuntaan. Ihan alkuun ravi pompotti poikkeuksellisen paljon. Sitten Senja rupesi kevenemään ja sain kannettua käteni paremmin. Tein eteenratsastukset vähän varovasti, siirtymät yritin tehdä sulavasti. Ihan kivoja pätkiä tulikin. Tänään oli kummallisen ahdasta. Yritin sitten katsoa etten olisi samassa päädyssä kuin kaikki muutkin. Meitä oli 6. Lävistäjällä puomiväliin tuli 2 raviaskelta.

Seuraavaksi ruvettiin väistöstä nostamaan vastalaukka. Oikeassa kierroksessa tämä oli helppoa ja nousi joka kerta vasen kuten pitikin. Olisin halunnut vaihtaa taas suuntaa jo aiemmin mutten viitsinyt mennä ruuhkan joukkoon.

Vasen kierros oli odotetusti vaikeampi eikä oikeaa laukkaa meinannut tulla ensin millään. Vasta kun nostin sen pitkän sivun suuntaisesti niin oikeakin laukka löytyi. Taas oli ahdasta ja välillä tuli kaverin perä vastaan. Välillä myös vähän karattiin reitiltä ja luovittiin omiamme. Kun tein nostopyynnön selvästi istunnalla niin oikea laukka rupesi löytymään paremmin ympyrän kaarella. Välillä silti tuli vasenta tai ehti vaihtaa.

Seuraavaksi sai nostaa myötälaukkaakin ja tulla lävistäjän laukassa. Vasen laukka oli kivasti istuntani alla ja malttavaista. Lävistäjän jälkeen sain jatkettua vastalaukassa, jes! Se tuli vähän puolivahingossa. Kokeilin sitten saman myös toiseen suuntaan. Oikeakin laukka oli aika kivaa ja rauhallista mutta lävistäjän jälkeen tuli rikko. Meinasi mennä tiukille ajan puolesta mutta ehdin ottaa vielä uusiksi ja sain kuin sainkin vastalaukan pidettyä ensin koko ympyrällisen oikeaa ja lopuksi lävistäjän yli ja vähän kaarta perään kunnes tuli taas kaverin perä vastaan. Mutta ehdin ottaa raville itse. Tämä oli hieno saavutus vaihtoherkällä Senjalla.

Tunti vilahti jotenkin huomaamatta ohi. Loppuraveissa yritin taas pyytää rennolle ja pidemmälle kaulalle. Senja tarjosi vähän pidempää ja sitten nyki ohjia. Ihan ok muttei mitään mahtavaa.

Senja jatkoi hommia ja siirsin satulahuovan takaisin aloilleen. Remmitön versio ei näemmä oikein passaa vaan haluaa takakautta karkuteille.

Ongelmia:
lätäköt pihalla
tavallista ruuhkaisempaa tunnilla
oikea laukka vastalaukkana oli haastava

Parannusta:
ei tuijoteltu ovea
kieli ei näkynyt koko tuntia
kivan rentoa ja tasaista suorittamista
saatiin molemmat vastalaukat onnistumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora