maanantai 15. maaliskuuta 2021

Lisää väistöjä ja siirtymiä

 Maanantaina oli nollakeli tallille ajellessa. Luulin lämpimämmäksi. Tietkin olivat jo mustina. Satoi vähän lunta.

Lista ei yllättänyt ja ratsuksi tuli Senja. Tänään tarhassa oli vielä heinät kesken, joten piti käydä noutamassa heppa heinineen matkaan. Ei tullut portille.

Hoitaessa oli oma itsensä. Satulan laitossa vähän jännittyi ja vyön kiristäminen harmitti. Laitoin martingaalin koska jatkoi seuraavalle. Tunnillemme tuli 6 ratsukkoa.

Alkuverkassa jännittyi ovikulmassa. Myöhemmin tuntui katselevan enemmän kavalettipalikoita. Stoppeja ei tänään tullut mutta vähän karttelua kyllä. Onneksi ovella ei ollut suuremmin liikettä ja katsomossakin hyvin rauhallista.

Alkuun Senja lerpatti kieltä ulkona eikä halunnut taipua oikealle. Mutta muuten oli aika peruspuksuttelua. Ei kiihdytellyt.

Tehtäväreitti oli tänään kivan yksinkertainen. Molemmilla pitkillä sivuilla oltiin rahtu uran sisäpuolella. Alkupuolisko ravia, loppu laukkaa. Toisella puolella koottua ravia ja koottua laukkaa, pitkällä, rennolla kaulalla. Toisella puolella keskiravista keskilaukkaan. Nämä vähän lyhyemmällä ja korkeammalla niskalla. Tosin sitä en ikinä muistanut ajatella. Lisäksi kootulla puolella oli vaihtoehtoreittinä tulla puolikas lävistäjä väistöä, keskellä suoristua ja väistää takaisin uralle.

Aloitettiin oikeassa kierroksessa ja tehtiin ensin väistöt käynnissä. Ensin suoristus lävistäjälle, siitä sitten takaosa mukaan ja hevonen uran suuntaiseksi. Takaosan sai ajatella rohkeasti lähes edelle. Eikä saanut jarrutella vaan piti edetä. Toki jos humma ei väistä niin on pakko pidättää. Senjan takaosa piti ottaa vielä paremmin mukaan.

Parin kierroksen jälkeen tultiin väistöt ravissa. Yllättäen sujui ehkä jopa paremmin kuin käynnissä. Mutta aika paljon sai pyytää takaosaa mukaan. Senja eteni ihan hyvin eteen. Isompi ravi ja laukannostot sujuivat ihan ok. Välillä oli ruuhkaa edessä. Päätyihin sai tehdä ympyröitä ja välillä piti tehdä useampi ympyrä jotta löytyi taas paikka uralta. Tähän suuntaan taisi tulla muutama väärä laukka. Enempi loppua kohti tuli sitä ettei Senja enää pysynyt ravissa vaan rikkoi laukalle.

Lopuksi tultiin väistötkin laukassa. Paljon piti pyytää mutta tuli paremmaksi.

Hetken huilin jälkeen vasemmassa kierroksessa sama. Tosin aloitettiin heti ravissa. Nyt rupesi tulemaan enemmän vääriä laukkoja ja ravista rikkoja laukkaan. Mutta kivan nopeasti sain aina myös kierrokset laskettua takaisin alas. Koottuun raviin sain niskaa jopa vähän alemmas.

Lopuksi laukkaväistöissäkin rupesi tulemaan vaihtoja. Ohje oli silloin tehdä voltti. Tämä auttoi ja paineen sai pois. Kiva oli että loppupätkä laukassa takaisin uralle kaartaen meni kivan rennosti vaihtelematta molempiin suuntiin. Tuli myös muutamia hyviä pätkiä laukkaväistöä kun takaosa lähti mukaan. Kuskille tuli siihen täsmäohjeet ja ne tietysti auttoivat. Unohtuvan takaosan puoleista kättä piti siirtää olikohan kohti reittä. Äkkiä unohdin.

Loppuun tehtiin väistöt vielä kertaalleen käynnissä. Nyt takaosan sai tuupata jumppamielessä edelle. Näihin tuli kivat pätkät. Siitä taidettiin jäädä loppukäynteihin.

Senja jatkoi hommia seuraavalle tunnille ja illalla sille oli vielä kolmas tunti luvassa.

Ongelmia:
alkuun arasteli ovikulmaa
kieli näkyi lähes koko alkuverkan
vähän kuumahti tehtävistä
vääriä laukkoja ja vaihtoja
välillä oli ahdasta

Parannusta:
oli oikein kiltisti eivätkä tilanteet jääneet päälle
väistöt paranivat
koottu ravi tuli näppärästi pidemmällä ohjalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora