tiistai 29. joulukuuta 2015

Toistaiseksi viimeinen - uusia oivalluksia ja ongelmia

Tiistai-illaksi ehdin muiden suunnitelmien muuttuessa vielä Riitan silmien alle. Tämä oli nyt tällä erää itselleni viimeinen kerta. Toivottavasti 2016 tulee jatkoa. Ratsuksi tänäänkin tuli Lissu. Ratsukoita oli nyt täydet 6. Pihalla veti pakkaselle, -13. Vaan maneesissakin oli -7 ja siihen nähden ihan liian vähän vaatteita.

Tänään mentiin hyvin pitkälti samojen teemojen mukaan. Ympyrällä ja suoraa uraa. Käyntiä ja ravia. Alkuun keventäen, myöhemmin sai istua alas. Pukeutumisongelma iski kirjaimellisesti näpeille heti alkuun. Välikausihanskat olivat maneesin arktiseen ilmaan liian viileät. Sormista meinasi lähteä tunto useamman kerran tunnin aikana. Käynnissä oli onneksi helppo ottaa ohjat toiseen käteen ja puristella sormia nyrkkiin hanskan sisällä. Tein tämän ehkä viidesti. Ravissa huomasi että kohmeisilla sormilla tuntoni hevosen suuhun kärsi eikä käsi ollut niin herkkä. Yritin taivuttaa ja myödätä mutta kevyt elävyys jäi kohmeen alle.

Tänään tehtiin aiemmasta poiketen myös ravivoltteja sekä peruutuksia. Peruutti kevyillä avuilla ja aika rentona. Voltit kääntyi ihan hyvin mutta varsinkin vasempaan olisin halunnut syvemmän taivutuksen ja myötäyksen. Ohjatkin saattoi valua aavistuksen pitkiksi. Niistä tai käsistä ei tullut sanomista. Käynnistä raviin siirtymissä kantapäät vähän nousi. Ohje oli mieluummin käyttää jalkaa jopa vähän irti ja tehdä isompi liike kuin ruveta kaivelemaan.

Lopuksi tehtiin ravista suorilla ensin käyntiinsiirtymiä. Myöhemmin nostettiin päädyissä laukka ja tehtiin pääty-ympyrät laukassa. Lissu nosti laukan helposti mutta voi kamala kun pääty-ympyrät oli vaikeita. Taas pysyttiin tiiviisti uralla kulmia myöden eikä tamma olisi halunnut millään kääntyä sisään. Pudotteli myös raville. Yritin ottaa katseohjauksen käyttöön muttei sekään auttanut. Kunnon alkeisratsastajaolo. Ajattelin että oikea kierros olisi helpompi vaan pieleen meni. Samat ongelmat siinäkin. Onneksi ope kertaalleen otti meidät katseensa alle. Ulkopohje pam. Hellitys. Johda sisälle. Ulkopohje pam. Myötää. Tarpeeksi päättäväisellä menolla lopulta käännyttiin sinne ympyrälle. Kamalaa se silti oli. Ope kommentoi että hyvin ratsastettu. Silti oli kamalaa. Seuraava kierros meni kivasti ja helposti mutta sitten ongelmat taas palasivat. Laukka ei noussut, ajauduttiin kulmaan. Sain käännettyä ravissa ja nostettua laukan. Sitten olikin jo loppuravien vuoro ja laukkataistelu jäi vähän puolitiehen.

Nyt tunnin jälkeen olin paljon tavallista hiljaisempi. Ei laukoista suuria harmituksia tullut. Enemmän hämmästytti miten voi vaikeudet aina yllättää. Ravissa Lissu toimi ihan hyvin eikä laukankaan jälkeen juossut alta. Edellispäivän helppo letkeys jäi kuitenkin saavuttamatta. Siirtymistä tuli vähän löysiä kun rupesin liikaa varmistelemaan käden rentoutta.

Kannatti kyllä käydä nämä. Sain paljon hyviä työkaluja käyttööni hevosen rentouden etsimiseksi. (Taivuta sisään ja myötää peräänantoon. Ratsasta fiiliksellä. Myötää palkinnoksi kun tekee mitä pyydettiin.) Sekä kavalluksia uusista systemaattisista huonon ratsastuksen hetkistäni. (Raviin siirtymissä ei tarvitse pitää varmuuden vuoksi.)

Ongelmia:
sormien jäätyminen
pääty-ympyrät laukassa
ei yhtä rento kuin eilen

Parannusta:
ravissa ja käynnissä toimi ihan ok
sain paljon uusia ajatuksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora