sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Liikkuvaisen Lidan liikutus

Sunnuntaina Uotilassa ei ollut tunteja mutta ratsujen piti saada liikuntaa. Pääsin avuksi. Ensimmäisenä satulan alle päätyi Lida. Pihalle oli iskenyt pakkanen ja mittari näytti -11°C. Lohdutti sen verran että tarhaan ei enää uponnut. Hoitaessa Lida oli hieman hapan muttei yrittänyt purra tai potkia. Hoidin ohjeistuksen mukaan kiinni.

Kuvittelin että tamma oli ollut levossa mutta kuulemma oli juoksutettu eilen. Siispä hyppäsin suoraan selkään. Maneesissa (oliko se nyt 20 x 40 m) oli enimmillään 7 ratsukkoa vapaassa kierroksessa ja hyvin mahduttiin. Alkuun Lida tuntui tosi hyvältä. Kulki tasaisesti tuntumalla ja eteni reippaasti. En tehnyt kovin ihmeitä paitsi pidin tempon hyvänä. Mitä sitä turhia himmailemaan jos liikutus on muutenkin tavallista kevyempää. Laukat nousi asiallisesti ja oli kuuliainen. Pyörittelin ympyröitä ja voltteja.

Reilun puolen tunnin jälkeen kun yksi ratsukko poistui maneesista ja ovesta lähti ääniä teki Lida laukasta pukit vaikkei oltu edes lähellä. Vähän keikahti tasapaino mutta pysyin kyydissä. Oven lähellä käynnissä loikki sitten lisää ja yhä pysyin kyydissä. En ihan ymmärrä miksi se ovi nyt aiheutti tuollaiset kierrokset. Kun tultiin sisälle ja yritin saada ovea kiinni (ei mennyt kuin puoliksi) niin Lida oli vieressä ihan rauhallisena.

Loikkien jälkeen Lida sai laukata vielä lisää. Kumpaankin suuntaan ensin toisessa päässä ympyrällä ja sitten myös koko maneesia. Yhä tuntui vähän säpsyltä oven suhteen ja kun ovelle ilmaantui ihmisiä niin jännittyi selvästi. Vasemmassa kierroksessa päästeltiin ympyrällä ihan kunnolla. Se oli pikemminkin höyryjen poistoa kuin hallittua menoa. Kyllä siitä sitten otin kontrolliinkin.

Lopuksi tuntui etten saanut vasemmalle ohjalle kunnolla tukea, joten tein muutamia kulmia ajatuksella pitää ulkoa tuntumalla ja väistää takaosaa. Paras terä tamman suorittamiseen katosi laukkojen myötä eikä ihan alkutunnin rentouttakaan löydetty. Varmasti myös itsellä otti loikat vähän alitajuntaan. Ei Lida ole koskaan aiemmin pukittanut mulle noin isosti. Näistä olisi ollut ihan mahdollisuudet tippuakin. Onneksi tamma ei tuntunut siltä että tahtoisi tiputtaa.

Tunnin jälkeen tallissa oli asiallisesti.

Ongelmia:
pukit
jännittyi ovesta

Parannusta:
kuski pysyi kyydissä
alkuun oli tosi kiva ratsastaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora