lauantai 1. kesäkuuta 2019

Tallin suurin ratsu alle

Lauantaille ehdotettiin että kokeilisin tallin uutta tulokasta Danaa koulutunnille. Halusin toki mennä myös Hempalla mutta kun sillä sai jatkaa tunnin jälkeen itsenäisesti niin suostuin. Hyvä kokeilla uusi ratsu kerrankin ajoissa. Aika monta jäi kokonaan kokematta (mm. Jesse, Sessu, Eni).

Tarhasta löytyi Hemppaa suurempi (n. 175 cm?) musta tamma kuivuneen mudan peitosta. Kiltti eläin. Aikamoinen harjaaminen siinä oli. Satula löytyi mutta vyö ja suitset olivat hukassa. Lopulta nekin kaivettiin jemmoista. Olin vähän myöhässä mutta ehdin hyvin alkukäynteihin.

Lämmintä oli reilu +10°C. Aurinkoista ja aikamoinen viima. Poolo ja toppaliivi oli ihan hyvä vaatetus. Ratsukoita tunnilla oli 5. Hyvin mahtui.

Opetusta ei meinannut tuulessa kuulla, joten keräännyttiin kuuntelemaan tehtävänantoa. Päivän teemana oli tasainen tahti. Enkä minäkään osannut sitä rautalankaisesti selittää kun kysyttiin. Yritin näin: askeleet seuraavat toisiaan yhtä pitkän ajan välein (käynnissä ja ravissa). Jos ratsastettaisiin musiikin tahdissa niin pysyttäisiin samassa rytmissä vaikka askelpituus tai vauhti muuttuisivat. (Ja samassa tahdissahan ei voi muuttaa askelpituutta ilman että nopeus muuttuu.)

Tehtävänä oli kaikissa askellajeissa tehdä temponmuutoksia siten, että tahti pysyy samana. Tunnustan että pian alkutunnin jälkeen unohdin autuaasti keskittyä tahtiin. Tarvitsisin metronomin avuksi. Pääosin mentiin suoraa uraa ja tehtiin päätyihin ympyrät.

Dana oli luontaisesti tahdikas ja homma oli aika helppoa. Meni eteen, tosin välillä tuntui vähän hitaalta jalalle. Lyhensi helposti ja oli kevyt edestä. Tuntui siltä etten tee juuri mitään. Lyhennä ravia vähän lisää ja kaula pyöreämmäksi. Sitten vasta pääsi kuskikin tekemään jotain. Harjoitusravissa oli yllättävän tasaista istua.

Dana kammoksui lepattavia asioita. Pellolla heinäpaalien muovit aiheuttivat spurttauksen laukkaan. Mentiin laukassa yli puolet pitkästä sivusta ennen kun sain tilanteen haltuun ja ratsun takaisin raviin. Yhden kulman lentelevä aitanaru oli kamala ja pihaan ajavasta skootteristakin tuli ylimääräisiä kiihdyttelyjä.

Laukassa mentiin pitkät pätkät molempiin suuntiin. Ensin vasen, joka oli itselleni helpompi. Rennommat lonkat tms., toivoi ope. En oikein osannut toteuttaa. Ratsu oli itsessään niin pyöreä että ainakin reiteni meinasivat kinnata jo valmiiksi. Oikea laukka oli kulmikkaampi ja vyöryvämpi. Ympyröillä tilanne oli yleensä hyvä. Pitkille sivuille kiihtyi. Ja kun yritin lyhentää niin pudotti raville. Nosti laukan kuitenkin nopeasti pyynnöstä takaisin.

Loppuraveissa sai antaa venyttää pidemmälle ohjalle matalammaksi. Hyvin laski turpaa.

Oli tässä kuitenkin sen verran tekemistä ettei haitannut pätkääkään että tunti jäi itseltäni alusta vähän vajaaksi. Samoin mieluusti luovutin Danan eteenpäin ja jatkoin Hempalla. Itselleni tuo oli vähän liian iso. En erityisemmin ihastunut. Tykkäsin Hupakosta enemmän.

Ongelmia:
vähän säikky, pompahti pari kertaa laukalle ja otti ravissa sivuaskeleita päädyssä
laukassa vähän vyöryvä, varsinkin pitkille sivuille
pudotti herkäsi raviin jos yritin lyhentää laukkaa
niin leveä etten saanut reisiäni rennoiksi
tuulinen keli pelotti ratsua ja vaimensi opetusta

Parannusta:
sangen tasainen ja simppeli
kulki itsestään sangen ryhdikkäänä
vaikka säikkyi niin selässä oli suht turvallinen olo
kiltti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora