torstai 12. tammikuuta 2017

Jumittelua vaakalumessa

Torstainkin estetunti peruttiin kelin takia. Viitisen astetta pakkasta, kipakka tuuli ja pientä lunta. Tarjolle tuli illan koulutunnit. Järki muistutti vähentämisestä ja kelikin puolsi. Menin vain vikalle. Siinä ratsukoita oli 5. Sain valita Kropekin ja Limozan väliltä. Molemmat oli tunnilla. Otin tietysti Limozan. Edellisen tunnin lopulla näytti kivan etenevältä.

Tammalla oli piuhat valmiina. Otin kouluraipan mutten kannuksia.

Kun pääsin kyytiin niin pitkin ohjin meidän meno oli aikamoista kiemurtelua ja jumittelua. Ei tainnut tammaa napata hommien jatkuminen. Tuntumallakin oli käynnissä hieman kiemura. Ravissa eteni paljon paremmin.

Ravissa aloitettiin tekemällä lyhyille sivuille 6 askelta käyntiä, myöhemmin pysähdykset. Siirtyi paremmin alas kun muistin valmistella. Vasta kun muistin ajatella myös kunnolla painon takaosalle niin päästiin myös raviin ilman raippaa. Kovin lennokkaita ravisiirtymät ei olleet mutta eivät pahimmasta päästä.

Laukat nostettiin parin käyntiaskeleen kautta. Ope laittoi uran viereen tynnyrit kumoon ennen suunnanvaihtoa. Ravissa ohitettiin ne kuikuilemalla mutta kuitenkin. Toiseen suuntaan ensimmäinen ohitus tuli laukassa ja taisin painostaa tammaa siinä liikaa. Seuraavalla kierroksella tuli täysstoppi. Peruutteli menemään. Osan kuulemma aiheutin kropan liikkeilläni itse. Eikä ollut edes tunnin ensimmäinen eikä viimeinen jumittelu. Sinnikkäästi raipalla hipsuttelemalla selvittiin lopulta tästä käynnissä ohi. En edes ajatellut nostavani laukkaa.

Seuraava kierros mentiin laukkaavan kaverin perässä ravissa. Jännittyneesti. Sitä seuraava kierros samoin mutta rennommin. Sitten oltiin valmiit tehtävälle eikä tynnyreitä tarvinnut enää tuijotella. Oikeat laukat nousi mielestäni askelta myöhässä mutta ihan siististi. Tamma pudotteli ne itse pois jos en muistanut varmistella. Teki sen ärsyttävän monta kertaa.

Toiseen suuntaan nostot olivat vähän hitaampia. Ekalla kerralla pudotti raville ja komentamalla sain sen tyssäämään pitkän sivun keskelle kokonaan. Lopulta peruutelteltiin taas menemään. Tamma halusi peruuttaa joten pyysin sitä taakse vielä 15 metriä lisää. Siististi peruutti. Siitä suostui sitten nostamaan laukan ja jatkossa laukka tuli missä pitikin. Tähän suuntaan muistin paremmin varmistella ettei pudota raville.

Laukkaosuuksien aikana muualla mentiin harjoitusravia. Jos ei edennyt siinä tarpeeksi niin nostotkin oli huonompia.

Tunnin parhaat pätkät tuli laukkapätkien jälkeen kevyessä ravissa. Tarjosi itse kelvollista ravia ja siitä lisää pyytämällä päästiin jo hyvään raviin. Toiselle pitkälle sivulle tehtiin loiva kiemura ja sen sisään voltti. Pitkän sivun vauhti riitti voltille ihan hyvin. Kääntäminen ei ollut ihan tarkkaa mutten uskaltanut komentaa ettei tamma taas suuttuisi ja jumittaisi. Oli yllättävän notkea molempiin suuntiin.

Tämän jälkeen tehtiin vielä ohjattuja siirtymiä ravi - käynti - seis. Yhä hieman hidasta. Loppukäynneissä kiemurteli taas menemään ja olisi halunnut poistua uralta milloin minnekin.

Ei mikään mahtava tunti. Limoza ei ole tainnut koskaan ennen jumitella allani näin paljoa. Silti tiesin etten saa provosoida sitä. Sopivalla komentamisella, muttei liialla painostamisella, toimi parhaiten. Olin myös pitkäpinnainen enkä hermostunut tyssäyksistä ja peruutteluista.

Ongelmia:
keli (tuuli ja satoi lunta silmiin)
jumittelut (aivan liian monta)
muutamia vähän heikompia kääntämisiä
tynnyreiden tuijottelu
käynnissä oli sangen hidas
pudotteli laukkoja pois ennen aikojaan
en saanut juuri kommentteja

Parannusta:
eteni parhaiten ravissa
lopputunnista oli yllättävän taipuisa
ei ollut kovin tuijottelevalla tuulella tynnyreitä lukuunottamatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora