keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Päivän myöhässä suomenhevostelua

Eilen oli suomenhevosten päivä. Samalla talliton tiistai. Tänäänkin näytti pahalta ja peruutuspaikka tunnille tuli vain kolme varttia ennen alkua. Onneksi olin sukkela ja ehdin. Ratsuksi sain peruneelta ihmiseltä jääneen Sokerin. Kiva mennä sillä pitkästä aikaa. Hoitaessa oli kiltisti eikä edes luiminut vyön kiristykselle.

Ratsukoita tunnilla oli täydet 6. Keli hiveli pariakymmentä ja aurinko paistoi! Mainiota näin syyskuussa. Alkupuoliskon tunnista opetti maanantain tuntikaveri, loput omistaja.

Yritin keriä Sokeria vähän lyhyemmäksi ja kevyemmäksi. Eteni kyllä mutta lennokkuus puuttui. Alkuun oli kovin kankeakin. Tultiin käynnissä ja ravissa toiselle pitkälle sivulle pujottelua. Kuvio oli niin loiva etten ehtinyt saada taivutuksia läpi. Ohje oli muuallekin volttailla. Alkuun kaaduttiin sisään ja kulmatkin mentiin tötsiä viistäen. Onneksi tämä helpotti. Oikealle oli vaikeampi saada asetus läpi. Kyynärpäät kylkiin oli ohje kuskille.

Pikkuhiljaa Sokeri lähti myötäämään, ensin käynnissä, sitten ravissakin. Ihan läpi ei ollut sillä välillä turpa nousi. Laukkoja otettiin jo alkutuntiin ja vaikka nousi napakasti ja rullasi ok niin muoto levisi enkä saanut ratsastettua kulmia kunnolla. Ravissa kuitenkin tasoittui nopeasti kun muistin etten saa jäädä vetämään.

Lopputunti mentiin ilman jalustimia. Yhä kiemuraa toiselle sivulle, nyt toiselle sivulle ravilisäys tms. Kiemuralla ravia piti koota. Siinä Sokeri ei olisi malttanut enkä alkuun meinannut saada eroja. Eteen se kyllä lähti mutta etupainoisena ja pitkänä. Lopulta kun maltoin kasvattaa ravin asiallisemmin ja pidin tuntuman niin tuli kehuja lapojen käytöstä. Jossain välissä tamma yritti makoilla käsilläni ja tuntui hetken aika raskaalta. Onneksi tästä päästiin ohi ja kantoi sitten itsensä paremmin.

Loppuverkassa itsenäisesti voltteja ja temponmuutoksia ravissa. Saatiin jalustimet takaisin. Sokeri toimi paremmin kun pyysi vähän hidastamaan. Taipui kulmissakin! Muille tuli ohjeeksi antaa pidempää ohjaa ravissa, meidän piti ottaa käyntiin ja työskennellä käynti hyväksi. Sitten pitkät ohjat. Sangen ok. Tamma jatkoi seuraavalle tunnille.

Ongelmia:
kuskin kyynärpäät ei pysy kyljissä
alkuun jäykkä taipumaan
pysähdyksissä en saanut myötäämään
laukka oli aika levinnyttä
ei hidastanut kovin herkästi ravia
lopputunnista yritti makoilla ohjilla

Parannusta:
nosti laukat hyvin
ohjautui hienosti (paitsi välillä kulmissa kanttasi)
säätyi ja lyheni loppua kohti
venyttikin hyvin
lopuksi taipui kulmissa
oli kivaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora