lauantai 21. heinäkuuta 2012

Kaverin hepan kyydissä


Kyläilyreissulla Kuopiossa tarjoutui mahdollisuus päästä ratsastamaan ex-kämppikseni hevosella. Mikäs siinä, aina innokkaana kun tällaisia tilaisuuksia tulee. Ratsuna lähemmäs 170-säkäinen 14-vuotias ruuna, joka on ainakin 110-ratoja kisannut.

Suunnitelmissa oli mennä maneesiin ja hypätä siellä pikkuhyppyjä. Maneesi olikin varattu ja esteet valmiiksi kentällä, joten päätettiin kokeilla kentällä vaikka hepo on siellä päänsä kanssa kuulemma hyvin hankala. Omistaja ratsasti ensin vähän aikaa ja hyppäsi pienen ristikon ravissa. Aika pahaltahan se pään heilutus näytti.

Kun pääsin itse kyytiin niin käynti meni vielä siedettävästi. Hepo oli herkkä ja pysähtyi helposti, samoin lähti liikkeelle. Ravissa pään viskely oli niin jatkuvaa etten saanut pidettyä vakaata ohjastuntumaa. Olisin kaivannut vähän energisempää raviakin. Hepo myös rullasi itsensä kuolaimen alle ja pään polviin. Ravissa sitä sai hetkittäin sieltä nostettua mutta laukassa pää pysyi polvissa ja heilui. Luovutin kentällä hyppäämisen suhteen. Onneksi maneesi vapautui niin suunnattiin sinne.

Muutama kierros pitkin ohjin käynnissä. Hepo hitusen vielä heilutti päätään maneesissakin mutta tasottui nopeasti. Käynnissä toimi kivasti, ravissa pysyi tasaisena ja temponmuutokset onnistuivat hyvin. Nyt takaosa polki jo paremmin alle. Laukka tuntui alkuun vähän hankalalta, en saanut kunnolla istuttua ja ulkoavut olivat välillä karkuteillä.

Kun muut lähtivät maneesista niin omistaja kantoi keskelle ensin pienen kavaletin. Sitä tultiin aluksi muutama kerta ravissa, sitten laukalla kahdeksikkona. Sain huutia sisäohjasta vetämisestä. Kun kysyttiin että kasataanko myös ristikko niin vastasin kyllä hyppääväni kaiken mitä eteen kannetaan. Tässä välissä minulle patistettiin turvaliivi päälle. Kuvittelin että mennään vaan ristikoita mutta jo parin nostamisen jälkeen olisin itsekin kaivannut turvliiviä.

Hypättiin sitten ristikkoa ja kavalettia ympyrällä kumpaankin suuntaan. Oikea kierros oli meille hankalampi. Hepo puski vähän sisäpohjetta vasten. Katse hyvissä ajoin esteelle, älä vedä sisältä, myötää paremmin ja pohkeet, pohkeet, pohkeet oli käskyt. Rolle hyppäsi mieluummin läheltä kuin kaukaa. Tosi rehellisesti meni yli vaikka tultiin miten esteelle. Alkuun tuli vähän huonoja hyppyjä kavaletille, tuli risti- ja vastalaukkaa. Välillä hepo vain astui siitä yli. Ristikko sitten nousi pikkuhiljaa ensin pieneksi pystyksi, sitten vähän isommaksi ja vielä isommaksi. Olikohan se jotain 90-senttinen kun Rolle rupesi hyppäämään siihen niin isoja hyppyjä että totesin että kohta alkaa ongelmat. En mitannut, joten saattoi olla metrissäkin. Näytti vähän isolta. Rolle ei kuitenkaan kertaakaan edes harkinnut että menisi ohi tai kieltäisi. Loppuun saatiin kuitenkin muutama kelpo hyppy.

Ei lähdetty koettelemaan rajoja, joten totesin että korkeus riittää meille, mulle tulee ongelmia isommilla. Loppuraveissa hepo oli kivan energinen ja liikkui hyvin itse.

Ongelmia:
head shaking
omat pohkeet liian vähällä käytöllä ja ratsu alkuun pitkä
vedin sisältä
ohjat oli monesti vähän turhan pitkinä
välillä yritin hypätä kavaletilla ennen hevosta

Parannusta:
hyppäsi tosi rehellisesti kaikesta yli
sain pohkeet lopulta paremmin toimimaan ja hepan ratsastettua lyhyemmäksi
ei oikkuillut pään heilutuksen lisäksi muuta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora