sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Ilman satulaa laukansäätelyä puomeilla


Säätiedotus lupasi kunnon vesisadetta niskaan niin päätin suoriutua mahdollisimman nopeasti ratsaille. Etukäteen pohdin että puomeja vai ilman satulaa. Nopeampi ratkaisu oli ilman satulaa. Olin erityisen ripeä.

Easy ei pysähtynyt ihan penkin viereen, joten könysin kauempaa kyytiin. Hepo ei ihan arvostanut vaan luimi ja lähti kävelemään. Alkuverkassa väistätin takaosaa. Käynti oli vähän hankalaa, varsinkin oikea kierros. Ravi oli aikamoista matamista. Siinäkin tehtiin väistöjä ja vähän vastataivutuksia. Yritin saada heppaa pyöreäksi ja ravia eteen. Sain pyytää ihan tosissani että askel vähän nousi. Nyt ei hiippailu haitannut yhtä paljon kuin tavallisesti koska satulatta oli vähän epävakaampi olo. Easy kuitenkin kumpaankin suuntaan puski törkeästi sisäpohjetta vasten ympyrän keskelle.

Alkuverkkoihin meni reilu 20 minuuttia. Vesisadetta ei kuulunut, muutama yksittäinen tippa vain. Kenttäkin pölisi. Pohdin ja pohdin ja lopulta tulin siihen tulokseen että haetaan ne puomit. 2 puomia 17 metrin välillä. Yritin loikata maasta kyytiin mutta yritys oli taas hyvin epätoivoinen ja Easy luimi siihen malliin ettei tykkää. Penkiltä siis. Muuta laukkatyötä ei tehty alle vaan alotettiin puomeilla. Päätin aina etukäteen montako askelta otetaan. Viidet ja kuudet onnistui tosi hyvin. Ponnistuspaikat oli huomattavasti paremmin kohdillaan kuin aiemmin ja maltoin odottaa hyppyjä. Kolisi tosi vähän ja vääriä laukkojakin tuli koko homman aikana vain pari.

Koska en tahdo päästä helpolla niin säädettiin askelmäärää taas neljästä kahdeksaan. Nyt neljäkin meni suht vakaasti. Tosin kun kertaalleen tultiin ekan puomin juureen niin mentiin viidellä. Oma silmä oli aika hyvin kunnossa ja tiesin montako tulee. Tosin tänäänkin tuli yksi jäätyminen ja näytti 5,5 askeleelta. Niinhän siihen tuli. Seitsemän onnistui vielä suht helposti. Kumpaankin suuntaan hinkkasin vielä sen kahdeksannen (mikäli laskin oikein). Siinä hepo ei pysynyt enää ihan suorana. Vasempaan tuli helpommin, oikeaan kierrokseen yritettiin melko monta kertaa. Yleisin virhe oli ravirikot. Hyvin hepo odotti mutta sillä päästiin vain 7 laukan vauhtiin.

Lopuksi yritin vielä täyskaarroilla. Huomasin nopeasti etten osaa kääntää niin pienessä tilassa fiksusti. Enempi räpeltämiseksi meni vaikka välit menikin halutusti. Tein sitten vähän pienempää ellipsiä vielä muutamat viidet ja kuudet. Loppuun laukkasin vielä ilman puomeja. Vasen kierros oli uskomattoman tasainen. Oikeaan kulki vähän pystympänä ja asetusta sai taas hakea. Hyvin hiljensi voltilta käyntiin kumpaankin suuntaan.

Loppuraveissa oli taas Easyksi tosi tasainen. Ympyrä/volttikahdeksikolla turpa nousi vain vasemmasta oikeaan kierrokseen vaihdettaessa ja siinäkin pyöristyi taas nopeasti. Annoin venyttää vähän pidemmälle kaulalle. Siinä tuntuma meni epätasaiseksi mutta pääosin hepo pysyi matalana.

Kävelin niin kauan että olin tunnin kyydissä. Viimeisellä minuutilla hepo vielä säikähti jotain kun oltiin pitkin ohjin käynnissä. Loikahti paikallaan, niiasi ja levitti koipensa haralleen. Ite toki huomasin mitä tapahtuu mutten pahemmin ehtinyt mitään tehdä. Onneksi ratsu ei kadonnut alta mihinkään.

Ongelmia:
takapuoli tuli kipeäksi
hepo alkuun aika hitaalla päällä

Parannusta:
laukansäätely onnistui paljon paremmin ku aiemmin
suht vakaa olo kyydissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora