keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kaukana pyöreistä siirtymistä


Päädyin taas puolivahingossa Tallinmäelle mukaan. Anne ehti jo toivoa mulle Wandaa mutta ratsukseni osui Uuno (jonka Anne on jo testannut). Olin ihan mielissäni, kiva päästä kokeilemaan muitakin. Uteliaalla mielellä liikkeellä että mitä tunnista tulee tämän 6 v reippaan suokkiruunan kanssa. Ratsukoita tunnilla oli 3. Kelinä oli pilvinen +17 ja muutama pisara tuli vettä. Kaipasin isompaakin sadetta, sillä koko tunnin meitä seurasi kymmenien kärpästen lauma, joka häiritsi sekä heppaa että kuskia.

Tunnin aiheena oli muiden ratsastajien pyynnöstä siirtymät. Ope lisäsi siihen että harjotellaan pyöreitä siirtymiä. Kuulemma vaikeinta pyöreys on säilyttää siirtymissä sekä suuntaa vaihdettaessa. Tämä on Easyn kanssa tullut hyvin selvästi huomattua ravin ja oikean kierroksen kanssa. Uunon kanssa oikea kierros oli tuskainen. Käynnissä hepo liikkui kivasti itse eteen pitkin ohjin, ohjastuntumalla vähän hidasti. Ongelma oli taas etten kuullut kaikkia open ohjeita. Välillä hepo itsekseen hypähteli raville. Alkuun ravattiin vaikuttamatta, mulla oli ohjat erittäin hennosti käsissä. Oikeaan kierrokseen mentiin melko lujaa mutta vasempaan jo rauhottui.

Koko tunnin kuviona oli iso kahdeksikko. Päätyihin sai tehdä ympyröitä ja lävistäjillä vaihdettiin suuntaa. Käynnissä Uuno pyöristyi jotenkuten vasempaan kierrokseen. Oikea oli hyvin, hyvin hankala. Ope sanoi että sen kyllä saa pyöristymään kunhan sisäpohkeen saa ratsastettua läpi. Huonosti onnistui. Tuli sanomista että älä johda sisälle vaan pidä sisäkäsi kaulalla, käytä pikemminkin epäsuoraa ohjasotetta. Tässä vaiheessa ei raksuttanut että mikä se olikaan. (Wikipedia: ulkokättä siirretään sisäänpäin (eli hevosen säkää kohti) siirtämättä sitä kuitenkaan hevosen kaulan yli.) Ei tullut hyvää.

Ravissa ei helpottanut. Vasen kierros sujui jotenkin mutta oikea ei. Reippautta kyllä oli. Ope toivoi välillä pidempää ohjaa ja sanomista tuli että ohjat käy välillä löysinä vaikka hepo ei myötää. Joustavat kädet. Kun hepo sitten vielä puuhasteli jotain omiaan, karkasi lapa edellä ympyrältä ja heilutteli päätään (varmaan kärpästen takia) niin ope kommentoi että älä änkyröi. Ensin luulin että se sanoi sen hevoselle. Ite lähinnä istuin kyydissä ja ihmettelin että mitä hepo häärää. Kun tuli tarkennus että Uuno ei niskuroi niin loukkaannuin. Minkäs minä sille voin että mun kanssani puuhasi omiaan. Enkä edes komentanut sitä. Lopulta en oikein uskaltanut ratsastaa kun en tiennyt mitä tehdä ja sitten mentiin entistä enemmän päin honkia.

Alotettiin siirtymät käynti-ravi -siirtymillä. Jos ei ois pitänyt ajatella pyöreitä siirtymiä niin siitä ois saattanut tullakin jotain. Pyöreä siirtymä saatiin lähinnä vain sillon kun hepo hypähti itekseen raville. Kehuja tuli että tasapainoinen siirtymä. Huutelin takas että eikä ollut vaan ratsun oma päätös. Raville siirtyi helposti, oikeassa kierroksessa edelleen pää turhan ylhäällä ja rautakankena. Mutta istunnalla en saanut siirrettyä käyntiin. Aina piti vetää ja protestiksi lähes joka kerta hepo kiskoi multa ohjat käsistä.

Laukan sai nostaa käynnistä tai ravista. Uuno taisi tarjota laukkaakin jo ennen aikojaan. Jotain en taas osannut, sillä laukka tuntui aluksi hirmu kulmikkaalta. Luulin että tuli väärä tai ristilaukka. Mutta oikea se oli. Sentäs joka kerta nosti oikein. Mutta laukassa hepo juoksi pää pitkänä enkä saanut sitä lyhennettyä asialliseen raviin. Ravissa se nyki taas ohjat käsistä. En tykännyt. Hepo kuulemma osaa siirtyä laukasta käyntiinkin. Ei lohduttanut, sillä ite en saanut sen kanssa oikein mitenkään fiksuja siirtymiä. Tunnin aiheesta eli pyöreistä siirtymistä annan meille arvosanaksi 3.

Loppuraveissa vauhtia taas riitti. Keljutti eikä olisi huvittanut enää mikään. Päästin ensin ohjat löysälle ja annoin kiihdytellä menemään. Kommenttia tuli että pitäisi venyttää ohjastuntumaa vasten. Kuulin myös näitä ikuisesti kritisoimiani kommentteja että "ratsu pyöreämmäksi". Sitähän siinä jatkuvasti yritin, kertoisit vaan että miten. Vasemmassa kierroksessa onnistui sitten jotenkin, oikeassa ei yhtään. Lopuksi pelastauduin taas vasempaan kierrokseen että sain ottaa hyvässä kohdassa käyntiin.

Tästä tunnista jäi aikamoinen keljutus. Onnistuminen oli aika lähellä nollaa. Ei mennyt hyvin ja en joko kuullut tai ymmärtänyt korjausehdotuksia enkä saanut muutettua omaa ratsastustani kohti parempaa lopputulosta. Ja kun keljutti niin menin entistä enemmän lukkoon, joka ei ainakaan paranna ratsastusta. Saatiinkohan me edes kehuja mistään? Taas yksi suokki, jonka kanssa kemiat ei kohdanneet. Epäselväksi jäi että ratsastinko liian hellästi, muuten vaan väärin vai mikä meni pieleen. Liian kovasta ratsastuksesta en ainakaan lähtisi itseäni syyttämään.

Ongelmia:
ala-arvoiset pyöreät siirtymät
oikea kierros
en tajunnut miten pitää korjata
en kuullut opetusta kunnolla
muutaman kerran kiihdytti käynnistä laukkaan ravin kautta

Parannusta:
nosti aina myötälaukan
en hermostunut vaikka välillä keljutti aika pahasti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora