tiistai 9. heinäkuuta 2013

Puoli-itsenäisesti lasten alkeistunnilla


Tiistaille yksi innoke aletunnille tuppautumiseen oli tieto, että Valma tekee tunteja. Laitoin sen heppatoiveekseni ja tuppauduin lasten alkeistunnille neljänneksi. Mutta tulikin ihan väärä ratsu, Touho. En ollut kovin mielissäni ja ajattelin jo että mieluummin Töpökin. Hepo oli kaiken lisäksi kunnon mutapaakku, joten harjaamiseen meni aikaa.

Mentiin maneesiin. Siellä vasta tajusin että alkeislapset on oikeasti aika pieniä eikä mitään semmosia 12 - 15 -vuotiaita, joiden joukossa oon monesti aiemmin ratsinut. Yhdellä oli taluttajakin. Tunnin piti kesäope. Ihan taktisesti sitten jätti lapset omalle puolelleen ja hääti mut ja Touhon ovipäätyyn.

Touho oli tänään entistä epätasaisempi edestä. Kun otin ohjat tuntumalle niin hepo meni ihan mutkalle. Tajusin jossain vaiheessa että mutkittelu johtuu liian huonosta etenemisestä. Tuntumaakaan hepo ei oikeen hyväksynyt vaikka yritin olla käden kanssa tosi hellä. Lopputunnista hokasin että kuten Reino niin tämäkin toimii paremmin vähän napakammalla tuntumalla. Mutta eipä pyöristellyt. Ravissa tempo heijasi taas hyytymisestä altajuoksuun. 10 metrin voltitkin oli vain etäisiä yrityksiä, 15 m oli lähempänä totuutta. Estekulmaa lisäksi kyttäili oikeassa kierroksessa, pikkusen oven nurkkiakin.

Ope ehdotti laukkaa mutta halusin hepan vähän paremmin kuulolle sitä ennen. Tein vähän siirtymiä ja ravityötä vielä. Päädyttiin siis siihen että saan pyöriä aika itsenäisesti ja ope voi välillä huikkailla kommentteja. Laukkaa Touho ei oikeastaan nostanut vaan ravikiihdyttämisen jälkeen päätyi laukkaan. Mutta löytyi sekä vasen että oikea. Ja mikä mukavaa niin nyt ohjautui laukassa paljon edelliskertaa paremmin. Ope lisäsi haastetta ja käski tehdä laukkavoltteja. Kääntyi huonohkosti (mikä ihme kun ei ravissakaan kääntynyt). Ite piti huolehtia että oma paino pysyy keskellä. Hepan piti taas olla tarpeeksi aktiivinen eteen.

Loppuraveissa vasta rupesin saamaan juonesta kiinni. Oma paino tarpeeksi taa ja jalat kiinni. Nyt rupesi jalkojenkin asento löytymään. Ja ohjat tarpeeksi napakalla tuella. Rauhottui päänsä kanssa ja liikkui muutenkin tasasemmin eteen. Tunnin aikana huomasin että on myös suht herkkä raipalle. Pieni kosketus (enempi hipaisu) sai aika ison reaktion aikaan. Muutaman kerran piti pyytää enemmän ravia. Pohkeilla toimi aika huonosti.

Meni vähän humputteluksi. Mutta sallitaan se välillä. Matkalla talliin treenattiin taluttautumista. Meni aika pitkään ennen kuin hepo tajusi. Ja senkin jälkeen aina unohti että mitenkäs se menikään. Yritin olla säikyttelemättä mutta viesti meni välillä aika huonosti perille. Pohdin jo että onkohan Touho vaan vähän pöljä.

Ongelmia:
kiemurteleva hepo
tuntui että Touho ei ymmärrä mitä tahdon

Parannusta:
ohjautui laukassa

2 kommenttia:

  1. Ei Touho pöljä ole, se on pieni poika vielä. Kuten uhmaikäiset lapsetkin, täytyy hepankin kokeilla rajojaan...

    VastaaPoista
  2. Tai sitten sille ei ole vaan opetettu tätä asiaa kunnolla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora