lauantai 13. heinäkuuta 2013

Poninsäätelyongelmia esteratakurssilla


Viikonloppu näytti ikävän hevosettomalta ja pohdin esteratakurssia 50 - 60 cm. Kun sitten facebookissa tuli viesti että kurssi meinataan perua osallistujen puutteessa, en epäröinyt hetkeäkään. Lopulta meitä tuli 5 eli oikein kiva määrä. Heppatoiveeksi en keksinyt mitään fiksua niinpä toivoin Aarretta, koska en ole sillä koskaan mennyt. Ja ponin myös sain.

Ponivinkeitä ei ollut ikävä ja Aarteen pysähtely syömään matkalla tarhasta talliin oli enemmän viheliäistä kuin söpöä. Kaikin voimin sitä sai kiskoa ruohotupsuilta pois. Hoitaessa ja varustaessa oli nätisti. Vaan tosi pieneltähän se näytti. Säkä arviolta 145 cm. Kentällä astuin ponin kyytiin suoraan penkiltä laittamatta vasenta jalkaa jalustimeen. Enkä tuntenut itseäni kovin jätiksi kun sain säätää jalustimia lyhyemmiksi.

Esteet kasattiin kentälle ennen tuntia. Linja pysty-okseri, 24 metriä, 6 laukkaa. Kolmen esteen linja: pysty, portti ja lainelankut. Väleihin 3 ja 4 laukkaa. Kaareva linja portti-okseri, 6 laukkaa. Sekä suunnanvaihtoesteenä pysty, jonka alla oli vesimatto. Kelinä oli pilvinen +14. Tunnin jälkeen satoi.

Alkuverkassa jo huomasin että ihan erilaista mennä ponilla. Aarre on vielä suht kaponen. Käynnissä ja ravissa pohkeet pysy kyljissä, laukassa huonohkosti. Ravissa mentiin jatkuvasti turhan hitaasti tai löysästi. Enkä huomannut ite. Sen huomasin että ohjat ei pysy napakasti tuntumalla, samoin kuin Aapon kisavideolla. Yritin ratsastaa tiiviimmin kohti ohjastuntumaa. Ja heti perään ope huomautti samasta asiasta, aika huonosti taisi yritys siis toimia.

Laukassakin piti mennä energisemmin vaikka omasta mielestäni viipotettiin reippaasti. Oma paino valahti laukassa helposti vasemmalle jalustimelle kummassakin kierroksessa. Tunsin itseni myös etu- ja yläpainoiseksi. Yleensä kun edessä on vähän sitä kaulaa. Nyt koko poni tuntui olevan kaukana alhaalla. Laukkaaminen oli aika rankkaa, taisin puskea itekin.

Verkkahyppyjä tultiin ensin ristikolle. Ponnistuspaikat ei alkuun osuneet ja tuli sanomista että poni ei ole apujen välissä eikä tarpeeksi energinen. Saatiin aika monta sakkokierrosta. Sitten hypättiin vesimattoa. Samat ongelmat. Kaarteessa poni viipotti lujaa mutta hyytyi kohti estettä. Kertaalleen pomppasin eriaikaan, pudotin jalustimeni ja keikuin kyydissä esteen jälkeen. Tuli videolle. Mutta eipä Aarre vesimattoa kytännyt. Toisaalta kenttä pölisi sen verran että tuskin sieltä hiekan seasta sitä mattoa edes huomasi.

Tultiin myös linjaa pystyltä okserille. Nyt usvatin vähän paremmin ja päästiin se kuudella vaikka alla oli porukan ainoa poni. Hevosilla väliin tuli 6 - 8 laukkaa. Sitten 3 esteen linjaa, ekalle mentiin jo niin lujaa että poni veti tokasta vasemmalta ohi. Käännös oikealle takaisin portin eteen ja sitten koko homma uusiksi vähän lyhyemmällä laukalla. Laukkoja väleihin 4 ja (ahtaat) 5.

Sitten tultiin rataa. Suora linja, kolmen linja, vesimatto ja kaareva linja. Ponnistuspaikat ja laukan energisyys ei olleet ihan parhaimmistoa. Mutta kaikesta yli. Estekorkeus oli 60 sentin kieppeillä. Toiselle kierrokselle nostettiin noin 70 senttiin ja perään lisättiin vielä 3 estettä: laineet samaan hyppysuuntaan, kaarevan linjan portti toiseen suuntaan ja vesimatto toiseen suuntaan. Kummatkin 6 laukan linjat meni hyvin. 3 esteen vika väli jäi edelleen vähän ahtaaksi. Laukat vaihtui hyvin. Ite olin välillä vähän epävarma ja useammassa hypyssä nappasin harjasta kiinni kun esteet tuntui ponin kokoon nähden suurilta. Uusintaosan laineet putosi, tultiin vähän löysästi. Mutta muuten poni eteni kivasti ja muistin noin joka kolmannen esteen oikeasti ratsastaakin.

Loppuverkassa poni pyöristyi hetkittäin mutta enempi omia aikojaan kuin kuskin ansiosta. Kiva oli päästä Aarteen kyytiin. Tolkku poni, joka kyttäilemättä loikki erikoisesteetkin. Mutta ite oon enempi hevosmoodissa ja tykkään enempi vähän isommista ratsuista. Hyvä niin, sillä Aarre rupeaa olemaan kokonsa puolesta aika alarajoilla mun alleni. Ponivuodet meni jo.

Ongelmia:
yksi ohimeno ja yksi pudotus
ei ollut oikein hajua koska meno on sopivaa
laukassa oli hankala saada pohkeet pidettyä kiinni
pungin aika paljon kyydissä ja otti kunnon päälle
välillä vähän jäädyin ja unohdin ratsastaa esteille

Parannusta:
kivasti hyppäsi
liikkuikin
24 metrin linja päästiin joka kerta sujuvasti kuudella


Videokooste meidän menosta. Kiitos kuvauksesta kurssia seuranneelle neidolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora