maanantai 11. helmikuuta 2019

Päädyttömyyttä

Maanantaina oli toisen hyppytunnin vuoro Assilla tauon jälkeen. Alkuverkan aikana maneesissa oli 3 muutakin hevosta mutta melko pian jäätiin keskenämme. Assi ei ollut erityisen laiska tai reipas. Alkuverkassa kartteli päätyjä jo vähän, laukassa tämä sitten korostui kunnolla ja liirasi 10 - 15 metriä sisään.

Opetus alkoi tänään jo raviverkasta. Ripeämpiä suunnanvaihtoja, vaikkapa kolmikaarista. Ja temponmuutoksia. Niitäkin tiheämmin, noin 10 metrin välein. Ja kun Assi etenee, ollaan hiljaa vaikuttamatta. Tästä ope puhui tänään useamman kerran. Teoriassa helppoa mutta käytännön toteutus taisi vielä ontua.

Hyvästä ravista laukannosto. Pitkillä sivuilla kunnolla eteen, ajatus sänkilaukasta (kuten kouluopekin sanoo). Raippa perään jos ei reagoi pohkeeseen. Vähän arasti raippasin kun pelkäsin että tulee vain pukki ja humma hermostuu. Näin ei kuitenkaan käynyt. Päätyihin tehtiin ympyröitä ja hilauduttiin lähemmäs päätylaitoja. Vaikka päätyyn välillä päästiinkin niin jo seuraavalla kierroksella oli taas ongelmia. Muutenkin laukkasi kenossa perä sisällä.

Tämän tunnin tehtävät olivat samoja kuin testikerralla Heponiityssä Sepellä. Aloitettiin siis laukkaamalla puomilinjan yli. Assin kanssa eli haluttu himmailla lisää askelia. Rennolla menolla tuli 6. Ihan asiallista suorittamista. Lopuksi tultiin vielä viidellä. Ensin oikea kierros, joka sujui suht tasaisesti. Pääsin keskittymään jopa keskelle puomeja osumiseen. Vasen kierros ei sujunut ihan yhtä sulavasti. Osa ongelmaa oli päädyn läheisyys. Tie ekalle puomille alkoi sisään kanttailulla ja paikka oli välillä huono. Pari kertaa loikkasi tolkuttoman kaukaa. Pudotin kertaalleen ohjatkin enkä ollut niin jäntevänä mukana kuin olisin halunnut vaan retkuin. Näiden jälkeen Assi oli myös liikaa nenällään. Toinen yritys viiteen oli parempi ja meinasi jäädä jopa vähän ahtaaksi.

Sitten tultiin suora linja keskilinjaa pitkin. Puomi, minieste ja puomi. 4 laukkaa väleihin. Luikahtikin 4 ja 3. Aloituksessa piti skarpata ja lähteä riittävällä laukalla liikkeelle. Toisesta suunnasta sain tähän nyt tultua siistit 4 (edeten) ja 4 (kiinni). Käyntiin ennen ovea. Hidasti ihanan vähän itsestään. Pelkäsin pahempaa.

Odotin että oltaisiin tultu ekasta suunnasta sakkokierros mutta jatkettiinkin kolmen minipystyn mallilla. Näitä aina ovea kohti mutta tulo- ja jättösuunta vaihtuivat. Taisi tulla aina vaaditut 4 ja 4 askelta. Mutta hidastui ekalle, paikka jäi kauas, roikaisi, oli nenällään ja kuski epätasapainossa. Kaarevalle kiemuraa ja laukanvaihtoja. Päädyssä oven karttelua. Ensimmäisestä kierroksesta totesin että tyylipisteet 5,5. Toisesta olisin antanut jo 6,5. Katso minne olet menossa. Jalasta pitää reagoida heti eteen. Laukannostot täsmällisesti juuri siellä missä tarkoitit. (Unohdin vastata että saatiin rataharkoissa oikeista teistä 9.) Ihan napakkaa palautetta tuli. Rivien välistä tulkitsin myös että pitäisi päästä ratsastamaan ovelle asti tuijottelematta omiaan. Minua vähän nauratti kun ope puhui päätyyn asti pääsemisestä ja Assi heti perään loikki omiaan sivuun, kauemmas päädystä. Opea ei naurattanut.

Tultiin esteitä myös tippakuviolla, molemmista suunnista. Taas parani toistoilla. Paremmin päätyyn. Katsoin seuraavaa estettä enkä ovea. Asetusta kaarteessa sisään. Takaisinpäin viimeinen väli meinasi jäädä ahtaaksi.

Välihuileissa Assi rupesi jossain välissä ehdottelemaan ravia kaikista pohkeenkäytöistäni ja ehkä välillä muutenkin.

Peilipäädyssä suurin ongelma oli taas päästä sujuvalla laukalla sisään. Jos yritin laukata päätyyn asti niin Assi kauhistui pysähdyksiin. Ei auttanut vauhdinottoympyrä. Tultiin lopuksi vielä kaksi ekaa estettä 4 laukalla ja suoraan. Oikeasta kierroksesta oikein siististi. Vasemmassa paikka ensimmäiselle tuli vähän lähelle ja välissä piti ratsastaa eteen. Se kuitenkin riitti.

Tämä ope puhui samoin kuin Riitta että humma pitäisi pikkuhiljaa viedä kohti pelottavaa asiaa. Kääntää ensin kauempaa radan poikki ja kierros kierrokselta hivuttautua lähemmäs.

Viimeksi ope tuntui olevan kovin tyytyväinen menoomme. Tänään ei tuntunut siltä vaikka sanoikin että näytti hyvältä. Assin saa kyllä venymään mutta on ajatuksiltaan hidas tai jotenkin noin sen muotoili. Sekä Assi että kuski pitäisi saada reagoimaan nopeammin. Tänään ei tullut käskyjä että jalat alas. Enemmän vain että eteen ja rennot kädet. Ensi kerralla kuulemma jätetään virittely-ympyrät pois ja nostosta mennään suoraan kunnon laukalla tehtävälle.

Loppuraveissa Assi oli taas oikein kiva ratsastaa. Aktiivinen ja tasainen. Ryhdikäs, taipuisa.

Ongelmia:
Assi ei halunnut mennä laukassa päätyihin
sekä kuski että hevonen olisivat voineet olla nopeampia reaktioissaan
kun askel ei sopinut niin Assi lähti aina kaukaa, hypyn jälkeen oli etupainoinen ja kuski retkui mukana

Parannusta:
laukan sai venymään
parannettiin loppua kohti
ei pukkeja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora