lauantai 2. helmikuuta 2019

Ensimmäiset ratatreenit Assilla

Lauantaina Assin kotitallilla oli rataharkat. Itselläni ei ollut mitään akuuttia viikonloppumenoa, joten vihdoin päästiin Assin kanssa "aitoihin". Tosin kouluaitoja ei ollut vaan kenttä rajattiin päädystä puomeilla ja ratsastettiin koko maneesin leveydeltä eli vähän väljemmin kuin virallisesti.

Toivoin meille vähän pidempää verkka-aikaa mutta se ei onnistunut. Lähtöjärjestyksen mukaan oltiin toisiksi viimeisiä mutta viimeinen jäi lopulta tulematta eli jäätiin vikoiksi. Kaksi edellistä meni myös helppoa B:tä mutta me ainoina KN. Omistaja oli onneksi apuna oikeastaan kaikessa. Talutti Assia pihalla ennen kuin päästiin verkkaan. Pakkasta -5°C ja tuli taas lisää lunta. Itse olin osan matkaa kävelyseurana, kunnes oli aika lähteä viimeisen jännäpissan kautta pukemaan kypärä ja riisumaan loput toppavaatteet. Aikataulu oli maneesiin pääsyyn aika täsmällinen.

Jokaista ratsukkoa varten oli varattu vartti suoritusaikaa. Kaksi seuraavaa sai olla maneesissa verkkaamassa. Erillistä verkkatilaa ei ollut vaan verkattiin suorittajaa varoen. 3 ratsukkoa kerrallaan maneesissa siis. Lähtömerkki seuraavalle tuli ennen kun oltiin ehditty purkaa Assi loimesta.

Omistaja patisteli meidät alusta asti kunnolla hommiin. Lyhennä ohjaa, aktiivisemmin eteen. Lyhennä, puolipidäte, käännä ulkoavuilla. Osasin varautua tähän, joten hymyilin, en pingottanut liikaa ja yritin parhaani. Taustamusiikki oli sen verran kovalla että kuulin ehkä kolmanneksen ohjeista. Mutta tekemistä oli niin paljon etten ehtinyt juuri miettiä. Noin vartin jälkeen kun pidettiin ensimmäinen käyntitauko niin olin ihan puhki. Huohotin useamman kierroksen. Mutta Assi heräsi liikkeelle.

Sitten tein vielä niitä aikomiani reittejä ja siirtymiä. Jalasta heti eteen ja jos ei reagoi niin raippa. Tänään tosiaan muistin ne pidemmät kannuksetkin. Kovin paljon en istunut ravia alas vaan ennen omaa vuoroa vielä kevensin reippaasti eteen. Raipan sai pitää mukana. Kaikki laukat nousivat verkassa kuten pitikin.

Verkatessa Assi jännitti tuomaripäätyä eikä ensin halunnut kovin lähelle. Onneksi kahden edellisen ratsukon aikana päästiin pikkuhiljaa hivuttautumaan lähemmäs ja lähemmäs ja lopulta päätyyn asti. Ennen oman suorituksen alkua testasin vielä keskilinjan kohti tuomaria ja voltin kautta vaihdoin suunnan aloituksen mukaiseksi eli oikeaksi. Kun lähtömerkkiä ei tullutkaan heti niin otin vielä laukkaympyrän pätkää päätyyn. Siitä sitten lähdettiin aktiivisesti liikkeelle.

Assi eteni reippaasti. Enempi oli juoksemassa alta kuin hyytymässä. Ei kiemurrellut eikä tuijotellut omiaan. Sain ohjattua reitit kuten halusin. Välillä kulmissa vähän vänkäsi vastaan eikä taipunut sisäpohkeen ympäri. Keskiravi lähti oikein lennokkaasti (Assiksi). Huomasin kyllä että pääsi siinä vähän pitkäksi. Muistin tehdä voltit! Jälkimmäisellä lävistäjällä pelkäsin ettei lähde käynnistä raviin niin rupesin hoputtamaan jo vähän ennen. Tuomari sanoi että käyntiä tuli vain 2 askelta, videolta laskin 4. Mutta lähti säpäkästi.

Pahin stiplu tuli käyntipätkällä kun Assi rupesi ehdottelemaan ravia. Siitä 5,5. Pysähdys oli nokka pitkällä. Ravia lähdin pyytämään jo vähän ennen B:tä ja sehän nousi heti. Laukannosto täsmällisesti ilman mitään jumeja tai jukurointeja, jes! Ympyrä rullasi ja lävistäjällä laukka pysyi loppuun asti. Ravipätkä pysyttiin ravissa ja toinenkin laukka nousi täsmällisesti mistä pitikin. Eikä ollut pahasti lähdössä väärään suuntaan. Jälkimmäisellä lävistäjällä jarrutti enemmän ja kun paria hetkeä liian aikaisin ajattelin käyntiä niin pudotti raviin. Ravia tuli väliin muutama askel enemmän kuin tarpeellista. Lopun käveli ihan hyvin ja etupeilistä katsottuna oli lopputervehdyksessä ihan suora. Olin hyvin tyytyväinen!

Julia videoi ratamme, kiitos!



Vedettiin hetki henkeä ja sitten saatiin tuomarilta suullinen palaute. Ei tarvitse hätäillä, ole enemmän yhdessä hevosen kanssa jokaisella raviaskeleella. Maaliin ehtii kyllä. Tuli oikein hyviä kommentteja. Aloitin kertomalla että yleensä Assi on hidas eikä meinaa edetä. Jutteli muutakin mutta eihän se kaikki tarttunut mieleen. Ehdotti että mentäisiin raviohjelma uudestaan, nyt keventäen ja rauhassa askeleisiin istuen. Ja jos siltä tuntuu niin voi hurauttaa vaikka koko ohjelman loppuun. Puhuikohan laskettelusta läpi tms.

Käynnistysvoltin kautta lähdettiin siis uudelle kierrokselle. Jätin alkutervehdyksen pois ja yritin ajatella vähän rennompaa menoa. Ei hoputusta. Meni tasaisemmin. Tosin kun rupesin juttelemaan takaisin niin nyt meinasin unohtaa sen jälkimmäisen ravivoltin. Siinä sitten vähän sovellettiin ja niitä tuli 1,5. Lopulta menin sitten koko ohjelman loppuun asti. Laukassa tiet eivät mielestäni olleet ihan yhtä priimaa kuin ekalla kerralla. Taisi tulla myös radan aikana lisää vinkkejä. Ne unohdin jo. Laukkalävistäjältä käyntiin tuli nyt oikein nätisti. 1 - 2 askelta vain ravia. Selkään tuntui lähes suoralta siirtymältä käyntiin.

Tuli kehuja että parempi. Harmi että tämä ei tullut enää talteen. Mutta varmasti oma osansa oli sillä että sain keventää.

Assin kanssa oltiin molemmat ihan hikimärkiä. Talutin hetken maneesissa ja sain paperimme nähtäväksi. Olipa kiltisti arvosteltu! Laukkaympyrästä 8!

Tallissa huomasin että viimeinen numero eli oikeiden teiden ratsastaminen puuttui. Hilpaisin takaisin tuomarin luo. Tuomari katsoi paperia. "Tässähän lukee että erittäin täsmällistä, laitetaan kasi. Eikä kun laitetaan sittenkin ysi." Ja suttasi kasin ja laittoi ysin tilalle. Arvelen että jos numero olisi tullut heti radan jälkeen niin ei olisi tullut ysiä. Mutta aika huikeaa! Sen jälkeen vielä kertoi, kuinka hienosti tehtiin jälkimmäinen laukka. Nosto, suoraan ja kulma, suoraan ja kulma, ympyrä kuten pitääkin ja sitten taas suoraan ja kulma. Kylläpä lämmitti mieltä!

Assi pääsi taas solariumiin kuivumaan. Harjasin humman ja omistaja hoiti tavarat pois. Hieno Assi! Etukäteen pelkäsin että jumitellaan ja häpeän. Pitäisi vain luottaa siihen että hanskaan nämä kyllä. Tämä meni yli odotusten. Kotona laskin pisteet ja prosenteiksi tuli 66,800.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora