tiistai 8. marraskuuta 2016

Siirtymiä maneesin suojissa

Tiistaina alkoivat pitkästä aikaa Holopaisen koulutunnit Heponiityssä. Ratsukseni sain keväältä tutun Sakun. Heppa oli hommissa jo aiemmalla tunnilla. Pakkasta oli yhä pihalla -7°C ja navakan tuulen lisäksi tuli lunta. Onni oli maneesi. Muistin kuitenkin että Heponiityn maneesi on viileä paikka ja laitoin ekaa kertaa talvitakin tälle talvelle päälle. Ei ollut yhtään ylireagointia. Ratsukoita tunnilla oli 6.

Tällä kertaa ei aloitettukaan taivutteluilla ja peräänannoilla vaan tehtiin siirtymiä. Huolellisesti käynnistä seis. Ykkösellä valmistelu ja kakkosella seis. Ja heti perään ohja pois. Ei jäädä varmistelemaan. Sen kanssa sain olla tunnilla tarkkana.

Alkuun pysähdyksissä meinasi mennä neloseen asti mutta tuli joukkoon hyviäkin. Piti oikeasti malttaa antaa ohjat löysälle kun heppa seisoi. Välillä vähän hiippaili mutta lopputulos oli paljon parempi. Näin Saku koulutettiin että kun teet oikein niin saat palkinnon. Suunta oli vapaa ja tehtiin vielä kevyestä ravista käyntisiirtymiä. Hepalla oli tänään hyvä energia ja lähti ihanan helposti raviin. Ei tarvinnut paukutella pohkeella. Alaspäin siirtymät oli hankalampi osuus ja tässäkin piti keskittyä myötäämään kunnolla. Vähän pitkäksihän se heppa sitten siirtymissä venähti. Itsekin keikuin etukenossa ja siitä tuli sanomista. Mutta matalista käsistä ja liian pitkistä ohjista ei tullut!

Kun sain asentoni paremmin kuriin niin siirtymätkin parani. Sitten ryhmittäydyttiin päätyihin 3 porukoihin tekemään temponmuutoksia harjoitusravin sisällä. Hetkittäin Saku kuunteli hienosti. Istuntaa piti ajatella matalaksi takajalkojen päälle (omia ajatuksia) ja ratsastaa jokainen askel. Välillä kyllä tuntui ettei ruuna malta vaan jolkottelee vähän omiaan. Ope kehotti yrittämään että saisi tehtyä enemmän istunnalla ja sitten vasta ohjat apuun jos ei reagoi istuntaan. Sormet meinasi vetäistä umpijäähän ja oli pakko ottaa hetken oma lämmittelyhetki. Ope sanoi että rennoilla käsillä ei sormetkaan palele niin helposti.

Ympyrällä tehtiin myös laukannostoja. Menin noin puolisen kierrosta laukkaa ja sitten taas raviin. Valmistelin hyvin ja tein nostot sangen hitaasta ravista. Jokainen nostopyyntö tuotti toivotun tuloksen. Laukat nousi pienillä avuilla, nopeasti ja kaikki myötäisinä. Opeltakin tuli kehuja.

Loppuverkan kevyessä ravissa Saku kulki rentona, taipuisana ja kuuliaisena. Vauhti oli tänään alusta loppuun aika hyvä. Ei kiirehtinyt eikä hyytynyt. Vaatimustasokin oli sopivan matala niin saatiin paljon kivoja onnistumisia. Eikä hinkattu ratsuja pyöreämmälle niskalle. Se tuli lopulta itsestään. Ohjeet oli että pitää ratsastaa niin että sillä on jotain vaikutusta. Omat suurimmat onnistumiseni oli että liian pitkistä ohjista tai liian matalista käsistä ei tullut kertaakaan sanomista. Toki tilalla oli sitten vähän etukenotusta ravissa mutta sen osasin korjata pois kun huomautettiin.

Ongelmia:
sormia paleli välissä
en keskittynyt taivutuksiin juuri yhtään
etukenotin ensin ravissa
jahkailusta seurasi että kolmelle seuraavalle tunnille tuli vain jonopaikat

Parannusta:
kertaakaan ei tullut sanomista liian matalista käsistä tai liian pitkistä ohjista!
kuunteli suht ok
maltoin yrittää tehdä siirtymät huolella
hidastikin
laukat nousi joka kerta pyynnöstä ja aika tasapainoisesti
ei suurempia ohjausongelmia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora