perjantai 11. marraskuuta 2016

Kääntämisen vaikeudesta

Perjantaina alkoi Tallinmäen Artsikurssi. Sain kuitenkin puhuttua itseni hyppäämään sitä ennen. Ratsuksi sain siihenkin Hempan, sillä hepalla on ollut kuulemma sen verran kevyt viikko. Aikatauluni meni ihan myttyrälle, onneksi ope oli hakenut hepan sisään ja se oli sekä puhdas että tavalliseen tapaansa yhteistyöhaluinen. Olin kuin olinkin ajoissa paikalla ja ope kasasi esteet.

Keskilinjalla oli kavaletti, pysty ja kavaletti yhden laukan välein. Pitkällä sivulla oli muistaakseni noin 21 metrin suhteutettu eli 5 laukan väli.

Oma näkemys esteistä.


Alkuraveissa Hemppa eteni ihan ok, kovin paljon en ehtinyt säädellä. Olisin voinut taivuttaa vielä huolellisemmin. Tultiin keskilinjan puomeja ensin ravissa ihan suoraan. Hyvin tultiin suoraan. Vaikeampaa oli taivuttaa kulmiin. Taidettiin jo tässä välissä tulla jotain moninaisia kiemurateitäkin niiden yli. Ainakin voltti uralta keskimmäisen puomin yli.

Aika pian otettiin myös laukka mukaan. Suoralle näin paikat hyvin mutta kaartelutehtävissä laukka kuoli ja taivutukset varsinkin vasempaan oli kateissa. Hemppa yllätti ja ekalla kerralla saatiin kavaleteilla suoralla vaihto oikeaan. Tehtiin monimutkainen kiemurtelutehtävä ehkä kolmesti. Siinä oli samoja ongelmia että laukat ei vaihtuneet ja käännöksissä meni vähän kulmikkaaksi.

Hypättiin myös suora muutaman kerran. Molempien esteiden alla oli laatikot. Ekalla kerralla Hemppa lähes kielsi okserille ja loikkasi siitä sitten lähes paikaltaan jättiloikalla yli. Perään pukitteli ja oli pakko kääntää pystystä ohi. Tajusin pukitellessa kuitenkin nostaa ratsun päätä ylös eikä onneksi mitään megaliikkeitä tullut. Pysyin kyydissä. Toinen kerta tultiin yhä aika empien ja okseri hypättiin ihan juuresta. Meno ei ollut sujuvaa ja taisi tulla ylimääräinen askel mutta halusin jatkaa pystynkin yli. Tässä välissä meidät taidettiin käskeä käyntiin ja vähän analysoitiin syitä. Laukka hyytyy kaarteeseen liikaa. Taisi olla liian pitkäkin jos eteni riittävästi. Edelleen siis käynnistysongelmia. Selkään tuntui siltä että Hemppa olisi tuijottanut estettä. Päästiin siitä lopulta viidelläkin mutta harmonista ja tasapainoista ei ollut edelleenkään. Kevyempää istuntaa sanoi ope.

Välissä taidettiin tulla taas kavalettikiemuroita. Ainakin keskimmäinen pysty tultiin muutama kerta lävistäjällä. Sitten tultiin suhteutettu toisesta suunnasta. Nyt laukkasin paremmin ja pystystä päästiin yli. Askeletkin sopi väliin suht hyvin mutta okserin jälkeen tuli taas poukkoilua. Parin kierroksen jälkeen tajusin että Hemppa protestoi jos en anna sille hypyssä tarpeeksi ohjaa. Esteet ei olleet vieläkään edes kovin isoja.

Sitten ope uhosi nostavansa kisakorkeuteen ja tultiin ratapiirroksen mukainen rata. Ykkönen ja kolmonen oli pelkän pystyn ylityksiä. Laukat oli taas enimmäkseen vääriä ja ravin kautta vaihdot oli omaan makuuni hitaita. Suhteutettu kuitenkin selvittiin hyvin enkä ehtinyt ajatella korkeuksia. Ei näyttänyt pahalta. Lävistäjät lopussa meni aika lentämällä. Kelpo miinus. Ope ei säälinyt Hemppaa vaan tultiin sama vielä uudestaan. Nyt voltit oli keskenään enemmän samanlaiset, ekalla kierroksella oikea oli hyvä, vasen huono. Suora kavalettilinja ok. Suhteutetulle puski taas vasenta pohjetta vasten ja lähestyminen oli turhan kaareva. Otettiin puomi mukaan. Okseri meni nyt ok. Sen jälkeen oltiin paremmin hallinnassa ja lävistäjät meni siististi ja toiselle oli jopa myötälaukka.

Vasemman pohkeen päälle painaminen oli aika julmaa. Taivutusongelmatkin vaivasi, varsinkin laukassa. Vähän lisää herättelyä ja säätelyä niin olisi parantunut. Vaikka herättelinkin, varsinkin kun käskettiin. Parempi meno oli vitosesta kasiin. Ei mitään kovin loisteliasta. Loppumittaus paljasti että esteet oli vain 85 cm. Eipä meidän meno tänäänkään kyllä suurempia olisi tarvinnut. Muttei päästä sinne metriin ja kotikisojen lähestyvä 95 saattaa sekin kuumottaa jos meitä ei välillä herätellä isommilla.

Ongelmia:
kaatui vasenta pohjetta vasten
esteet ei taaskaan nousseet kovin isoiksi
pukitti kun jäin hypyssä hepan mielestä liikaa suuhun kiinni
kerran oli pakko kääntää ohi
laukka meni kaarteissa huonoksi
vääriä laukkoja
kevyt istuntani oli kadonnut
tuijotteli muutaman kerran kulmia
voltilla loikattiin kertaalleen yksi ylimääräinen kavaletti kääntöogelman takia

Parannusta:
pysyin pukeissa kyydissä
ei kieltoja
ope tuntui olevan menoomme tyytyväisempi kuin olin itse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora