maanantai 2. marraskuuta 2015

Hankala jumppa ja isoja esteitä

Maanantaina ehdin kerrankin kasaamaan esteitä kun ratsuni oli jo hommissa. Vähän hämmästyin. Sokeriko? Ei vaan tosi pitkästä aikaa Piku. Esteitä tuli etulinjalle 18 metrin päähän toisistaan kaksi pystyä. Samansuuntaisesti keskemmälle kolmen pystyn innari. Välit n. 3 metriä. Takakulmiin pysty ja okseri. Kenttä oli tosi hyvässä kunnossa. Lämmintä puolipilvinen +12°C. Lopputunnista tuli hämärää. Ratsukoita oli tänään vain 2 tunnilla.

Piku oli pitkin ohjin hyvin reipas. Alkuverkassa tehtiin tavallista enemmän siirtymiä ja herkisteltiin ratsuja avuille. Ope kaipasi säpäkämpä reagointia pohkeeseen. Mielestäni suurempi ongelma oli hidastuksissa vyöryminen. Piku olisi halunnut vain viipotella. Tosin ei se erityisen lujaa mennyt. Käynnissä pyöristyi suht helposti. Oikealle oli hankala kääntää. Tuntui että meidän meno ei ihan riittänyt opelle. Liian hitaat reaktiot, liikaa siimaa ratsulle ja kun kiitin niin se jo makasi kädellä tms. Kyllä meno ainakin tuntui paranevan.

Hypyt aloitettiin opekulman lähimmältä pystyltä. Ensin ravilähestymisiä. Piku tuli ehkä aavistuksen ponnettomasti mutta päästiin aina laukalle. Sitten saatiin tulla laukassa. Hypättiin kummastakin suunnasta ja este nousi ja nousi. Kertaalleen Piku kiemursi lähestymisessä mutta sain patisteltua sen yli. Seuraavalla kerralla päätti vain juosta oikealta ohi ja vaikka näin mitä tapahtuu niin en saanut estettyä. Seuraavalla yrityksellä yli. Tämänkin jälkeen este vielä nousi mutta ylitettiin joka kerta varmasti. Meni aika isoksi, oli yli metrin. Veikkaisin 110 cm.

Rata tultiin ekan kerran erittäin turvallisella korkeudella. Aiemmin hypätty pysty oli ehkä 80 mutta muut n. 60 cm ja jumppa 55. Tällä korkeudella esteet ylittyi helposti, myös jumppa. Jumpan jälkeen ei päästy vasempaan laukkaan eikä uralle asti vaan tehtiin aika napakäännös väärässä laukassa vikalle linjalle. Saattoi se laukka jossain välissä vaihtua.

Tänään ei nostettu maltilla vaan heti tokalle kierrokselle esteistä tuli jännän isoja. Jotain 90 pintaan. Samalla esteille lisättiin pelokkeet, pressu ja törppöjä. Jumppa nousi onneksi vähän hillitymmin, jonnekin 60 cm kieppeille. Tosin välejä lyhennettiin entisestään. Muuten meni yhä ihan ok mutta jumpalla en oikein ollut mukana hypyissä. Piku suihki niin vauhdilla ja taloudellisesti että sinkoilin kyydissä omiani. Eikä siksi ollut kovin luottavainen olo kun esteitä yhä nostettiin.

Olikohan kolmas kierros kun otettiin okseri lennosta mukaan. Matala hyppy ja koko este kaatui. Ei tehty välivoltteja, joten mentiin jumpallekin ehkä vähän holtittomasti. Tässä vaiheessa Piku vielä kääntyi sinne oikein hyvin ja tultiin suoraan sisään. Vaan meni räpöstykseksi ja hypättiin vikasta (70 cm?) lähes läpi. Hyvin hankala pysyä mukana. Loppuun asti ei taidettu mennä vaan otettiin sakkona uudestaan alusta. Okseri meni nyt paremmin ja jumpalle ohje oli pitää harjasta kiinni. Tuntui yhä kamalalta mutta nyt opelta tuli kommenttia että paljon paremmin.

Seuraavalla kierroksella jumppa taisi yhä nousta (60-70-80?) ja rupesin jännittämään korkealta näyttävää jumppaa aika paljon. Isoksi noussut okseri ylitettiin helposti. Jumpalle päästiin sisään ja olin taas pahasti epätasapainossa. Ekan jälkeen Piku suihkaisi b:stä vasemmalta ohi ja minä hyppäsin esteen päälle. Tulin käytännössä jaloilleni alas mutta ensin istahdin kuitenkin puomin päälle.

Tämän jälkeen ei Pikun kanssa kummatkaan tahdottu jumppaan sisään. Yritin kyllä. Ope pudotti keskimmäisen puolikkaaksi. Kiellettiin. Ja kiellettiin. Halusin vikan pois ja sekin pudotettiin puolikkaaksi. Kiellettiin yhä. Lopulta oli pakko vain sisuuntua ja käskeä Piku siitä yli. Nyt hypyt oli niin pieniä että selvittiin. Enempiä toistoja ei tähän saatu. Mieluusti olisin lopettanut jumpankin kanssa jonkinlaiseen onnistumiseen.

Lopuksi hypättiin vielä 18 metrin linja. Jälkimmäinen pysty oli 105 ja ekakin taisi olla n. 90 cm. Yhä tultiin viidellä. Ei ongelmia.

Eipä taas tainnut olla ope kovin tyytyväinen menooni. Jälkiviisaana pohdin että tultiin varmaan jumpalle jotenkin huonosti sisään, liian pitkänä tai liian lujaa? Vähintään olisi pitänyt pudottaa jalustimet pois etten olisi voinut ylihypätä siinä itse.

Ongelmia:
mukautuminen jumpalla
kuski ei pysynyt kyydissä
kiellot pikkuesteelle
tie jumpalta linjalle ja myötälaukat siihen

Parannusta:
isot esteet ei pelottaneet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora