maanantai 16. marraskuuta 2015

TurvaPönä esteillä

Maanantaina oli hyvin poikkeuksellisesti semmonen olo ettei oikeastaan huvittaisi mennä tallille. Kolme pieleen mennyttä estetuntia putkeen näemmä aiheutti tällaisia sivuvaikutuksia. Mennessä pohdin että kuka olisi mulle tänään helpoin ja turvallisin esteratsu. Pönä tai Ressu. Pönä sieltä sitten tulikin ja hyvä niin. Meitä oli tunnilla 3.

Kentälle tuli 2 pystyä ja 2 okseria. 3 pitkien sivujen sisälle ja yksi keskelle lävistäjämäisesti. Yritettiin laittaa niitä vähän kuivempiin kohtiin. Kenttä oli aika märkänä. Kelinä kostea +4°C. En ole ihan varma satoiko hypätessä.

Pönä oli harjatessa kiltisti mutta rupesi äkäilemään kavioiden putsausta. Kumma eläin. Tunnille otin varmuuden vuoksi kouluraipan. Kentällä kiemurteli vähän omiaan pitkin ohjin. Ravissa olin kunnolla takakenossa ja ponista irtosi vauhtia. Rikkoi jopa ravista laukalle. Pimeää tuli tosi nopeasti. Aurinko laski jo ennen tunnin alkua.

Laukassa tehtiin vaihtoja. Kyllä sieltä ainakin yksi irtosi, pienen pukin kautta. Pääosin vaihtoi vaan ristiin.

Ope kiikutti esteiden alle pelokkeita. Onneksi Pönään oli loistava luotto. Sitä ei kiinnosta. Alkutunnin verkkahypyt tultiinkin hyvin. Laukka vaihtui välillä hypyissä vääräksi ja hetkittäin poni spurttaili niin ettei meinannut olla jarruja. Mainiota. Hyvin kaukana silti Iolantan normaalista reippaasta menosta. Pönän kyydissä ei huolettanut.

Rata hypättiin ensin turvakorkeudella, ehkä 70 cm? Muuten ihan hyvin mutta yksi kaarre väärässä laukassa. Sitten muutettiin järjestystä. Meidän hyppyvuoro oli vikana ja koska edellinen ratsukko potkaisi yhden puomin poikki niin toisesta pystystä tuli kapea. Pönä sitä katseli mutta sain sen laukassa siitä yli. Muille esteille tuli vähän räpellystä kun ei liikkunut alussa tarpeeksi eteen. Mutta kaikesta yli. Nyt piti keskittyä entistä paremmin pitämään ponin turpa ylhäällä. Pönä tykkäsi itse muurahaiskarhumoodista.

Kolmannelle kierrokselle esteet nousi vielä. Ensimmäinen heppa kielteli kunnolla eikä toinenkaan päässyt nollilla. Pönän kanssa selvittiin muita hevosia pelottaneesta kapeasta yli (ensin kyllä kertaalleen myös läpi) mutta pimeässä kulmassa ollut okseri ei yllättäen ylittynytkään. Tyssättiin siihen useampi kerta. Ei paikkaa ja itse olin lähdössä etukenottamaan jo aavistusta liian aikaisin. Ope laski takapuomia vähän toisesta reunasta ja se riitti ponin hyppyhalun löytymiseen. Toinen okseri oli sekin jossain ehkä ysikympissä(?) ja siitä mentiin kerralla yli. Hyppy tuntui tosi isolta. Lopuksi poni ehti vielä vilahtaa pystystä ohi. Itse horjahdin samalla ja Pönä ehti juosta jokusen metrin esteen ohi. Palautin toki etupuolelle heti kun sain tasapainoni. Toisella yrityksellä yli. Tämä oli vähän höpökielto. Toki oli pystylläkin kokoa. Ja "vesimatto" alla.

Lopuksi tultiin pysty vielä kertaalleen. Ihan kelpo hyppy ja siihen oli myös mun mielestäni hyvä lopettaa. Kiva tunti ja kerrankin ei jäänyt sellaista oloa että olen surkea. Tänään ei haitannut kavereiden kiellot eikä niihin mennyt aikaakaan. Turvallisempaa oli olla hyppäämättä.

Loppuverkassa Pönää piti taas ratsastaa eteen.

Kävin vielä letkuttamassa jalat ja Pönä teki penat. Ensin horjuin ponin väistöliikkeistä nurin ja seuraavalla yrityksellä Pönä poistui paikalta, minä riimunnarussa roikkuen perässä juosten. Vaan sain sen pysähtymään ennen tallia. Seuraava yritys naru turvan ympärillä meni jo paremmin ja jalat saatiin huuhdottua.

Ongelmia:
kavioiden putsauksen luiminta
laukanvaihdot
lopputunnin kiellot
patisteltavuus loppuraveissa
pesupaikkakäytös

Parannusta:
ei tuijotellut erikoisesteitä
liikkui eteen
kuskia ei jännittänyt ja luotin poniin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora