perjantai 16. huhtikuuta 2021

Vinoa mutta rauhallisempaa

 Perjantaina päästiin pitkästä aikaa (lähes viikko väliä) Nellan kanssa open silmien alle treenaamaan. Oltaisiin menty aiemminkin mutta kaikki 3 opea olivat kiireisiä tai piti olla töissä itse.

Iltapäivästä lämmintä oli jo lähemmäs kymppiä ja aurinko paistoi. Arvottiin eilen Nellan loimituksen kanssa ja päädyttiin vielä loimeen. Se oli liikaa ja heppa oli loimen alta hikinen. Joulukuussa klipattu, joten ei ole vielä täydessä karvassa. Ehkä siksi oli tallissa tavallista rauhallisempi.

Löysäksi mennyt hokki oli pudonnut matkasta enkä oikein keksinyt mitä voisin asialle tehdä. Hokkireikä on mennyt niin väljäksi että siinä tuskin saa enää pysymään mitään. Annoin toistaiseksi olla ilman.

Maneesissa piti odotella hetki jakkaraa, joten muistin venytellä. Käveltiin vain pitkin ohjin ennen omaa vuoroamme.

Lopulta ope käski ohjat tuntumalle. Käynti oli aika tasaista. Sitten raviin. Nyt kyseltiin että miten yleensä itse olen verkkaillut. Päädyttiin sitten keventelemään ympyröitä kuten itseksenikin tekisin. Tasainen ulkotuki, aseta sisään. Nella meni herkästi liian suorana ja painoi alkuun vasemmalle ohjalle. Nyrkit kiinni, aseta huolellisemmin. Käytä jalkoja tehokkaammin. Mutta ei hiihdelty ja jos kiihtyikin niin tuli ihanan helposti ja nopeasti takaisin.

Vaihdeltiin ympyröitä ja molempiin suuntiin oli enemmän hevosta vasemmassa ohjassa. Ohje oli käyttää asetusta ulkona. Myös avuksi ohjalle painamiseen. Alkuun sain tehtyä oikein nättejä ympyrän vaihtoja. Välillä toki en ymmärtänyt mitä haluttiin "tule keskelle". Loppua kohti suunnanvaihdot huononivat. Osa myös tuli aika yllätyksinä itselleni.

Välikäyntejä olisin voinut pitää enemmänkin. Vasen käteni oli aivan liian kovilla.

Lopputunti viilattiin keskiympyrällä laukannostoja käynnistä. Rento ja rauhallinen keskikäynti. Ei saa hätäillä. Suora hevonen, asetus sisään ja rento niska. Pidätteet. Väistätä takaosaa sisään, sisäpohje myös kiinni. Reitillä piti pysyä eikä saanut kiirehtiä. Nosto kun ulkoetujalka osui maahan.

Vasemman valmistelut tuntuivat helpommilta, silti siihen suuntaan vaadittiin neljä vai viisi nostoa ennen kuin tuli hieno. Laukkaa piti ratsastaa hetki ympyrällä vähän ilmavammaksi.

Toinen suunta jatkettiin heti putkeen vaikka Nella tuntui vähän väsyltä. En sanonut mitään. Nyt käynti oli jo hankalampaa ja humma meinasi kiemurtaa, liirata ja kiirehtiä omille teilleen. Kun parin yrityksen jälkeen saatiin hieno nosto niin se riitti eikä laukattu enempää.

Tänään ratsastuksen aikana tuli 3 lantakasaa. Viimeinen oli löysempi.

Tosin kuski ei tajunnut loppuravailla ilman erillistä mainintaa. Aina toisinaan kun hommat lopetetaan vain pitkin ohjin kävelyyn. Käskystä hölkättiin vielä hetki eikä ollut kovin pahaa viipotusta. Loppukäynnit käytiin taas maastossa. Nyt lyhyt 9 minuutin lenkki koska oltiin sovittu kaverin kanssa aika kuolaimettomien lainasuitsien sovitukseen.


Pihapose ratsastuksen jälkeen.
©Pauliina

Yllätyin että suitset mahtuivat Nellan päähän. 42-senttinen otsapanta oli tosin vähän lyhyt. Nellan omat ovat n. 44 - 46 cm. Toistaiseksi en ole ehtinyt testata näitä suitsia liikkeessä.

Ongelmia:
kuski sai noottia aukeilevista nyrkeistä
jalkojen käyttöni oli kuulemma yhä melko aneemista
humma roikkui vasemmassa ohjassa

Parannusta:
ei ollut yhtä kiireistä kuin aiemmin
tuli pieniä hyviä pätkiä ravissa
laukannostot paranivat
loppukäynneillä oli taas tolkusti
söi psylliumit paremmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora