lauantai 3. huhtikuuta 2021

Pikavalmennus ja rauhallisempaa menoa

 Lauantaille järjestyi onneksi pikavalmennus Nellan kanssa. En tosiaan uskaltanut varata mitään ennen kuin selvisi että meillä on ratsastuskelpoinen satula. Eli eilen. Opella oli tiivis aikataulu ja meille jäi vain vartin slotti. Otin tämän kuitenkin riemumielin vastaan ja pelkäsin taas Nellan hätäistä altajuoksua.

Ennen tuntia sovitettiin omistajan kanssa satulavyö yleispenkkiin ja punnittiin Nella painomittanauhalla: 530 kg. Sain myös puuttuneet jalustinkumit.

Ohje oli mennä hyvissä ajoin keventelemään ja oltiin maneesissa noin varttia ennen omaa aikaamme. Kapusin selkään ja kävelin kunnes ope käski ravata ja verkkailla kuten olen tottunut tekemään. Tässä vaiheessa tuntui vähän hassulta kommentilta, sillä emme ole vielä näiden neljän aiemman kerran aikana rutinoituneet verkkaamaan jollakin tietyllä tavalla.

Huomasin kuitenkin jo siinä kun otin ohjat käynnissä tuntumalle että Nella oli paljon eilistä rauhallisempi. En tiedä auttoiko eilinen vai rupesiko humma vihdoin tottumaan minuun. Siitä lähdimme onnistuneesti suht rauhalliseen kevyeen raviin. Ope ohjeisti lyhentämään ohjia ja istumaan pystympänä (pois etukenosta). Nämä kai auttoivat.

Opetuksessa jäätiin hetkeksi ympyrälle ravissa. Ohjia piti taas lyhentää. Sitten ulko-ohjalla pidäte aina kun istun alas. Samalla piti käyttää myös sisäpohjetta. Nella kulki edestä kivan tasaisena eikä yrittänytkään nyhtää ohjia tai kiihdytellä. Sitten asetus. Johdin ensin ja ohje oli johtamisen sijaan siirtää sisäkyynärpäätä pari senttiä taaemmas. Eikä tehdä liian isoja myötäyksiä. Kehua hevosta ja höllätä paine kun tekee oikein. Sekä muistaa ulko-ohjan pidätteet.

Tehtiin sama myös toiseen suuntaan ja olin ihan ällistynyt kuinka paljon rauhallisempi ja tasaisempi Nella tänään olikaan. Ratsastin kuulemma vähän turhan varovaisesti enkä sitä epäilekään.

Hurauteltiin vielä liuta kolmikaarisia ja näissäkin oli järkeä. Parhaimmillaan tehtiin oikein täsmälliset suoristuksetkin. Ope kuvasi muutaman pätkän ja kyseli miltä tuntuu. Herkästi menin yhä vähän etukenoiseksi ja Nella putosi turhan matalaksi. Ulko-ohjaa ylöspäin ja ulkopohjetta nostamaan ratsua. Kuski ryhtiin. Päästiin tasaiseen alku- ja loppuverkkamuotoon. Mutta kuulemma turhan etupainoista pidemmän päälle. Tästäkin olin samaa mieltä. Mutta sitä en ihan allekirjoita että Nellan rauhallisuus olisi löytynyt kuskin pystymmän istunnan ja lyhyempien ohjien takia. Tuskin niistä haittaakaan oli. Käsky kävi jutella hepalle sekä taputtaa sitä kunnolla. Juttelen niin hiljaa etten ole varma kuuleeko heppakaan. Taputtamisen sijaan minut on opetettu rapsuttelemaan.

Aika loppui nopeasti (vartissa) ja otettiin vielä laukkaa ympyrällä kun ope teki lähtöä. Vautsi! Hallittua ja tasapainoista, vauhtia ehkä puolet eilisestä. Onnistui vieläpä molempiin suuntiin!

En halunnut lopettaa ihan näin lyhyeen, joten keventelin vielä hetken. Open lähdettyä vauhtia oli vähän enemmän muttei oltu vielä vyörymisessä. Halusin nyt tilaisuuden tullen testata myös Nellan tuumailut maneesiin yksin jäämiseen kun toinen heppa teki lähtöä. Kommenttina oli että saattaa huolestua. En ottanut käyntiin vaan ravailtiin kuvioita ja tein puolipidätteitä. Tuntuu ettei Nella edes huomannut että kaveri lähti ja jäätiin keskenämme! Ei mitään herpaantumisia.

Lopulta keräsin taas kasamme ja avasin oven. Sieltä tulivatkin seuraavat sisälle kun oltiin lähdössä ulos. Käytiin taas kävelemässä loppukäynnit tietä pitkin maastossa. Nella ei hätkähtänyt lintubongareiden laumasta, polkupyöristä tai sähkömoposta. Ihanan tolkku eläin!

Mittasin tunnin jälkeen vielä Nellan lämmön. Nyt näytti eilistä vähemmän: 37,4°C. Vein hepan takaisin pihalle, putsasin ja rasvasin suitset sekä korjasin loimesta vielä palkeenkielen. Kivempi kaikille kun varusteet ovat ehyet!

Ongelmia:
liian pitkät ohjat ja etukenottava kuski
ratsastin kuulemma liian varovaisesti

Parannusta:
alusta asti paljon rauhallisempi
hommassa oli jo paljon järkeä
ravi ja laukka olivat ihanan rauhallisia
ei kiskonut ohjia
ei hermostunut kun jäi yksin maneesiin
maastolenkillä ei tuijotellut mitään

Pätkiä menostamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora