keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Ohjille raskasta

Tiistaina Nellalla oli vapaa. Käytiin talutuslenkki maastossa kengittäjää odotellessa. Nellan liikunnan kannalta taluttelulla ei ollut merkitystä, sillä tänään oli taas pömelipäivä ja oli rampannut itsensä tarhassa kaverin lähdettyä hikeen. Ei auttanut kaverit aidan toisella puolella eikä heinät edessä. Maastolenkki meni kuitenkin kivasti ja kuuliaisesti sekä saatiin irtokenkä takaisin paikoilleen. +12 °C.

Keskiviikkonakin oli aurinkoinen +12 °C. Luvassa koulutunti iltapäivästä. Ihan hyvä saada taas hetkeksi ajatukset pois omista töistä. Aikamoista hullunmyllyä menossa.

Nella löytyi pihalta ja oli tallissa taas enempi unelias. Kivan puhdas edelleen. Luulin olevani myöhässä mutta kun oltiin 7 vaille menossa kentälle niin meidät häädettiin vielä muualle kävelemään. Hyppäsin siis tallin pihalla kyytiin. Muistin jopa venytellä ensin!

Tänään meitä yllättäen tulikin tunnille 3 ratsukkoa. Mikäs siinä. Saatiin jäädä kentälle auringonpaisteeseen vaikka ope halusikin halliin. Eikä alkuverkoissa tullut toppaliivissä hiki! Kauhistelin t-paitailijoita.

Alkuverkoissa mentiin vähän kiireisesti nenä pitkällä. Muttei vyöryen. Yllättävän nopeasti niska lähti pyöristymään mutta lähes heti valahti myös liian matalaksi ja rupesi painamaan ohjille. Yritin toki tehdä kaikenlaista mutta ohjien pidentäminen ja nyrkkien aukominen (en huomannut) kiellettiin. Ohjia piti sen sijaan lyhentää ja ratsastaa jalasta eteen. Hetkeä aiemmin oltiin menty liian kiireisesti. En ihan osannut toteuttaa. Piti istua pystyssä.

Lopputulemana Nella painoi tolkuttomasti käsille ja yhä yritin tehdä asialle jotakin. Mikään ei kuitenkaan tehonnut ja varsinkin vasen käteni rupesi olemaan todella kipeä. Kärvistelin kuitenkin pitkän raviosuuden loppuun. Eikä auttanut vaikka kuinka yritin käyttää jalkaa. Tänään sain kuulla taas tehottomista jaloistani. Säälitti Nella. Jos minun käsiini sattui niin miltä mahtoi tuntua sen suussa. Tosin välillä käytin käynnissä jos tilanne meni pahaksi tai välimatkat ahtaiksi. Se oli kuulemma hyvä veto. Ja siinä vaiheessa kun Nella näytti makaavan koko painollaan ohjilla käski opekin jo käyttää käynnissä.

Alkuravin kuviona tehtiin ympyräkahdeksikkoa. Asetukset ensin ulos, sitten sisään. Jossain välissä vähän laukkailtiinkin. Minun mielestäni Nella laukkasi kivan levollisesti ja tasapainoisesti. En muista tai kuullut mitä ope siihen sanoi. Mentiinköhän liian hitaasti? Korjauksia ei taidettu kuitenkaan tehdä.

Lopputunnin kuviona tultiin keskilinjaa. Keskelle 4 askeleen käyntisiirtymä, muuten harjoitusravia. Pitkillä sivuilla sai keventää. Nella oli kiireinen ja vyöryvä. Alassiirtymäni olivat muka huonosti valmisteltuja. Käytännössä valmistelu ja siirtymän yrittäminen piti aloittaa ainakin 10 metriä ennen pistettä. Käynti piti ratsastaa mutta unohdin.

Nella oli keskilinjalla kuulemma suora. Jotakin korjattavaa siinäkin taisi kuitenkin olla. Ehkä välillä kiemurreltiin?

Sitten vaihdettiin tehtävää ja ensin käynnin sijasta vähän koottiin ravia. Muutaman kierroksen jälkeen nostettiin laukka. Nella nosti laukat myötäisesti. Itse olisin halunnut himmailla laukassa mutta ope käski laukata kaarteisiin enemmän eteen. Se yllätti enkä olisi keksinyt moista itse. Kuulemma ensin pitää olla laukka, jotta voi lähteä työstämään ja lyhentämään sitä. Niinhän se on, mutta jos ei huomaa ettei sitä ole?

Laukasta alassiirtymät olivat vyöryviä.

Lopuksi tehtiin ravissa vielä loivaa kiemuraa enkä meinannut tajuta tehtävänantoa. Keskellä oli kaksi tötsää ja piti kiertää niiden ulkopuolelta. Ehkä se kiertäminen sanana hämmensi. Tai se, että loivalla kiemuralla siinä kohdassa asetus on aitaa kohti ja tavallaan mennäänkin sisäpuolelta. Kommentoin että "älä mene niiden välistä" on minulle tähän hyvä ohje. "Käymättä keskihalkaisijalla" ei riittänyt vinkiksi vaan aiempi hämmensi. 4 tunnin unet viime yönä varmasti vaikuttivat osaltaan tajuntani tasoon.

Loivat kiemurat olivat meille vähän ajelua. Mielestäni Nella liikkui kivasti ja niinä hetkinä olin vaikuttamatta ylimääräistä. Ei mennyt ihan putkeen sillä ravia taisi pitää ratsastaa eteen ja jalkani unohtuivat taas matkustamaan. Omasta mielestäni ratsastamalla meni kiireiseksi. Eli olin taas kujalla siitä mitä haluttiin. Onneksi ei kuitenkaan ollut enää yhtä pahaa ohjilla makaamista kuin alkutunnista. Muttei kyllä keventynyt kunnolla. Kaarteessa Nella kompuroi ensin pari kertaa pienesti ja kerran isommin. Selvästi siis vielä etupainoista vaikken sitä ihan selvästi huomannutkaan.

Kotiläksyksi sain ohjeen että hevosta pitää tunnustella ja tarkkailla. Ratsastus on vuoropuhelua hevosen kanssa. Tunneilla tämä toimii välillä vähän huonosti ja tänäänkin olin vähän aloitekyvytön. Pari kertaa meinasin tänään tunnin aikana mennä ihan puihin. Onneksi molemmat tilanteet ehti nollata ennen kangistumista ja pahaa mieltä.

Loppukäynnit käytiin maastossa ponin kanssa. Nella meni edeltä ja poni maleksi perässä. Ei jäänyt kovin iloinen olo tästä tunnista. Olin lähinnä pettynyt itseeni. Pahoittelin Nellalle etten osaa ratsastaa tämän paremmin.

Ongelmia:
painoi ohjalle
oli vähän ahdasta
open kanssa emme ihan ymmärrä toisiamme
yllättävän hankala tehdä täsmälliset siirtymät
jalkani olivat kuulemma yhä sangen toimettomat
tunnin jälkeen oli lähinnä pettynyt olo etten osaa paremmin, en tullut onnelliseksi
kompasteli pari kertaa kulmassa
illalla ramppasi tarhassa
psylliumit ei uponneet, jatkossa voisi kokeilla mehua ja kivennäisiä joukkoon
sormiini sattui vielä illalla

Parannusta:
muistin venytellä
kiva ratsastaa kentällä
tarkenin ilman takkia
nousi myötälaukat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora