perjantai 23. huhtikuuta 2021

Pientä viilaamista estetunnilla

Perjantaina oli estepäivä Ponilassa. Kaksari ponin kanssa. Keli oli sen verran kehno että hepat oli otettu aiemmin sisään. +1 °C, vettä ja räntää. Kenttäkin oli mennyt lällyksi ja mentiin sittenkin vielä maneesiin. Olen open kanssa samoilla linjoilla ettei tahallaan kannata mennä huonoille pohjille ratsastamaan jos on vaihtoehtoja.

Ei tarvinnut rakentaa vaan käsky oli verkkaamaan. Meillä tavalliseen tapaan kimblewickit suussa. Nyt "uudet" turvajalkkarit ensimmäistä kertaa estekäytössä ja itselläni esteraippa mukana.

Alkuverkassa Nella oli taas nopeammin pyöreällä niskalla. Näillä kuolaimilla on kevyempi kädelle. Tosin ihan tasaista meno ei ollut. Ravailtiin hetki itseksemme ja sitten tultiin ravipuomien yli lävistäjillä. Meille kaivattiin vielä puolipidätteitä ennen puomeja ja ohjat piti pitää kädessä. Hyvin on uponnut reflekseihin vuosikausia päähän taottu käsky myödätä. Ope sanoi että kehittyminen vaatii sen ettei valahdeta enää puomeilla etupainoiseksi tms. Sain tahdin lopulta säilymään parempana ja lopetin ohjien poisheittämisen.

Laukat otettiin vain uraa pitkin. Ympyrät päätyihin. Olikohan ensin oikea kierros. Omasta mielestäni ihan hyvää menoa. Jotakin kommentteja taisi tulla. Vähän eteen muttei liikaa. Päätyihin kiinni. Asetuksiakin kaivattiin. Jälkimmäiseen eli vasempaan kierrokseen oli hetkittäin hankala saada Nellan turpaa sisälle. Ei ehkä kovin oikein mutta hölläsin ulkoa ja vedin vasemmasta ohjasta niin paljon että turpa kääntyi. Sitten myötäsin. Ei ollut mikään maitopurkin paino ohjassa kun turpa kääntyi. Yritin muistaa pitää jalat kiinni. Tuntui että ope ei ihan keskittynyt ja tähän suuntaan laukkamme oli noin 3 kierrosta liian pitkä. Rupesi menemään huonompaan suuntaan eikä jaksettu enää skarpata. Enkä kehdannut lopettaa omin lupineni.

Hypyt aloitettiin maapuomilta ristikolle. Kaksi kierrosta. Ekalla tultiin turhan juureen puomille, toinen sujui paremmin. Väliin toivotut 2 askelta ja sain ponnistuspaikkaa ristikolle ratsastettua kauemmas. Eli lyhennettyä laukkaa väliin.

Ristikko nousi ylös ja tultiin vielä. Ei taidettu esteen noustessa päästä enää vasemmassa laukassa alas. Tuntui että Nella painui hypyssä vasemmalle. En osannut korjata. Oikea jalustinkin oli vasenta pidempi vaikka olin asetellut ne samoihin reikiin. Yhdellä lyhentäminen helpotti. Ohjeeksi tuli istua hypyssä pystympänä. Sain taas omasta mielestäni korjattua hyvin ohjeiden mukaan.

Seuraava este oli okseri lyhyellä lävistäjällä heti kulman jälkeen. Vähän samaan tapaan kuin noin viikko sitten Senjalla kun vasenta laukkaa ei meinannut löytyä. Sama ongelma oli tänäänkin, tosin nyt ei onneksi meinattu törmätä takana olleeseen esteeseen.

Videoinnista menin välillä ihan puihin. Ensimmäinen hyppymme okserille oli päivän surkein. Käänsin vähän liian myöhään ja mentiin linjasta enemmän ohi kuin oli tarkoitus. Nella taisi olla liian pitkänä eikä ollut mitään paikkaa. Kampesi silti okserin yli. Hieno Nella! Pysyin hyvin kyydissä. Toistojen myötä yritin johtaa mutta vasenta laukkaa ei tullut. Yläkropan kierto kiellettiin heti ja sen jälkeen maltoin istua hypyissä suorempana.

Tultiin liuta kahdeksikkotehtäviä okserilla ja pystyllä. Meillä oli selkeät puolierot ja jostain syystä okseri oli tänään meille vaikea este.

Tultiin myös muutama kolmen esteen radanpätkä. Yleensä 2/3 meni hyvin ja jokin osa sössiintyi. Sanoisin että vika oli enemmän siinä etten tajunnut mitä pitää tehdä kuin siinä etteikö Nella olisi totellut. Ope käski pidättää ja itse olisi tehnyt mieli ratsastaa eteen. Tehtiin kuitenkin ihan hyvät tiet. Eikä estekorkeus huimannut päätä. Kai ne ainakin kasikymppisiä olivat. Unohdin taas katsoa. Ehkä ylikin? Max 90.

Loppua kohti Nella kuumahti hauskasti. Pitkin ohjin malttoi kävellä mutta kun rupesin keräämään ohjia niin monesti oltiin ravissa tai laukassakin ennen kuin olin saanut ohjia kunnolla tuntumalle.

Radanpätkillä Nella tuli väleissä kivasti kuulolle eikä jäänyt kiihdyttelemään. Eikä painanut ohjille vaikka siltä kuulemma näytti. Hyvin pystyi heittämään ohjat hetkeksi ihan lerpalle menon häiriintymättä.

Kahden laukan väliä pidennettiin vähän ja mielestäni tultiin se yhä aika kivasti. Maltoin istua hypyissä tänään suuremmin sukeltelematta. Tosin Nella vietti yhä vasemmalle ja laukka taisi vaihtua vääräksi. Loppuun saatiin sakkokierros ja ope laittoi ohjuripuomin tukemaan oikeaa puoltamme. Unohdin matkan varrella näemmä tukea oikealta vaikka siitä väleissä vinkkailtiinkin. Itse olisin laittanut ohjuripuomin toiselle puolelle. Nyt nimittäin valahdettiin vielä pahemmin vasemmalle. Hyppy oli hyvä, joten se riitti.

Jotain tässä jäi nyt itseltäni tajuamatta. Enkä taida huomata minne hepan vinoudet vievät enkä siten osaa korjata.

Kotiläksyksi taisi tulla yhä harjoitella itsenäistä ratsastusta ja tunnustella hevosta. Kuulemma ihan hyväkin mennä itsenäisesti. Tällä hetkellä meillä on onneksi jo sen verran nappuloita että hommassa rupeaa olemaan järkeä.

Loppuverkassa Nella yritti viipottaa ensin vauhdilla mutta tasoittui sitten aika kivaksi. Käveltiin vielä pitkät loppukäynnit hallissa. Pihalla satoi yhä.

Ongelmia:
märkä keli ja kenttä
alkuverkkalaukka oli meille 3 kierrosta liian pitkä
en aina hahmottanut koska laukka on sopivaa
omia pikkuvikoja vähän vaihdellen, kierryin hypyissä jne.
käynti ohjat tuntumalla
vasen laukka hypyistä

Parannusta:
ei juuri painanut ohjille
sain laukkaa kasattua aiempaa paremmin
ihanasti kaikesta yli vaikka toin huonostikin
ei taidettu pudottaa mitään
tein ihan hyvät tiet
sain korjattua omaa tekemistä ohjeiden mukaan
kuumahti hauskasti loppua kohti
söi psylliumit

Ankki videoi, niitä mahdollisesti tulossa tai sitten ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora