lauantai 10. huhtikuuta 2021

Nellan häsläpäivä ja toinen kouluvalmentaja

 Lauantaille järjestyi tallinpitäjän koulutreenit. On Nellalle jo ennalta tuttu, samoin minulle. Luvassa 45 minuutin yksityistunti.

Nella oli syömässä yksin tarhassa kun hain sen sisään. Mukaan myös sylillinen heiniä. Tänään yksin tallissa olo ei oikein maistunut hepalle ja huuteli kavereiden perään. Eikä myöhemmin talliin saapunut poni juuri auttanut. Pihalla oli aurinkoinen ja paikoin tuulinen nollakeli.

Edellisillä oli hommat vielä kesken kun mentiin maneesiin. Kapusin selkään ja kävelin pitkin ohjin kunnes oli meidän aikamme. Alkuun keskusteltiin open kanssa asiat pääpiirteittäin läpi ja nosti laskemani kuolaimet takaisin ylemmäs. Suositteli myös välillä kokeilemaan muitakin kuolaimia, mm. D-renkaisia.

Kun kaverit poistuivat maneesista niin Nellan keskittyminen herpaantui taas ja huuteli perään varmaan lähemmäs vartin. Meno oli häsellystä. Ei mikään paras lähtökohta koulutunnille mutta pohdin taas että hyvä opetella toimimaan tällaisinakin päivinä.

Aloitettiin käynnissä ympyrällä. Ohjeet poikkesivat selvästi toisesta opesta. Nyt sisäkädellä piti johtaa.  Rauhallinen käynti. Kevyestä ravista pudotettiin jokusen kerran takaisin käyntiin kun ei rauhoittunut ravissa. Tavalliseen tapaan tehtiin paljon erilaisia kuvioita. Tänään opin reitit onneksi sukkelasti. Pääty-ympyröiden sisään tehtiin tarvittaessa voltteja. Neljänneslinjalta väistettiin uralle ja tehtiin päätyyn voltti. Muutaman kerran otin itsekin käyntiin kun tuntui ettei kuuntele. Väistöissä piti ajatella asetusta menosuuntaan. Sekä varoa etten purista polvella. Suorilla sai asettaa ulos. Jossakin vaiheessa istuin ravissa alas.

Alkuun painoi jonkin verran käsille ja varsinkin vasemmassa ohjassa oli paljon hevosta. Edestä painui matalaksi ja alkuun muoto oli hyvinkin epätasainen. Itseäni hämmensi kun ohje oli Nellan kiihdyttäessä siirtää omaa ylävartaloa edemmäs. Teoriassa järkevää saada painopistettä kauhovien etujalkojen päälle. Käytännössä ihmetytti kovasti kun kaikki muut opet kieltävät etukönötykseni. Enkä itse huomannut siitä suurta apua. Alitajuntani vain ehdotti etukenotuksen lisäksi istunnan keventämistä joka selvästi tarkoittaa että saa mennä lujempaa.

Välissä tehtiin voltteja ja lyhyitä lävistäjiä. Tässä Nella tuli kivasti kuulolle ja rupesi rauhoittumaan.

Oikea laukka nousi nätisti ylöspäin ja rullasi paremmin. Taidettiin pyöriä ympyröitä ja mennä vähän uraa pitkin suoraan. Välissä käveltiin hetki. Vasen laukka ei noussut yhtä nätisti vaan enemmän ajautui eteen. Menokin oli tasapainottomampaa kaahotusta. Seuraavan ratsukon tultua halliin Nellan keskittyminen rupesi taas rakoilemaan.

Loppuraveissa oli siis yhä kiireistä ja epätasaista menoa. Tuli muutamia hyviä pätkiä mutta yhä haettiin malttia käynnin kautta. Positiivista oli että Nella oli nyt paremmin kahden ohjan tuntumalla.

Erillistä loppupalautetta ei saatu. Aika paljon ehdittiin keskustella välikäyntien lomassa. Nellan maltti on kuulemma parantunut kovasti aiemmasta, joten eiköhän se tästä vielä meilläkin yhteistyö lähde toimimaan paremmin. Tämä ope povasi jo että kenttäkisailut voidaan aloittaa suorilta kasikympistä. Pitää nyt ensin katsoa miten treenit lähtevät sujumaan. Ensin pitäisi käydä kunnon laukkamaastoissakin.

Käytiin loppukäynnit taas rannassa. Alkumatka oli ihanan tyyntä, lähempänä merta tuuli. Nella oli yhä vähän omituisella tuulella ja levoton. Ope arveli että kiimatkin saattavat vaikuttaa käytökseen. Vähän tuijotteli maastossa muttei silti säikkynyt tai loikkinut. Treenattiin myös pysähdys. Hankalampaa oli taas malttaa jäädä hetkeksi seisomaan.

Tallissa oli vähän rauhallisempi mutta häsläily loppui kun pääsi takaisin tarhaan ja kaveri odotti siellä. Nakkasin evakossa olleet loput heinät molemmille syötäviksi ja siivosin itse tarhaa. Viiden kottikärryllisen jälkeen jäi vielä paljon. Samalla huomasin että Nella tosiaan väistää kaveriaan jo pahasta katseesta. (Kertaalleen väisti kottareiden päälle ja ne kaatuivat.) Yllättävän paljon myös liikkuvat tarhassa. Ei todellakaan pelkkää nökötystä.

Ongelmia:
Nella ei keskittynyt kunnolla ja oli kiireinen
ohje etukenotuksesta tuntui todella kummalliselta
kuskin leijuviin käsiin ei puututtu
Nellan matalaksi painumiseen ei puututtu
tarhassa on paljon siivottavaa

Parannusta:
toinen laukka nousi nätisti
lopuksi oli paremmin kahden ohjan tuntumalla
häsellyksestä huolimatta oli ratsastettavissa

Arja videoi muutaman pätkän menostamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora