maanantai 5. huhtikuuta 2021

Väistä, taivuta, muokkaa kaarella

 Maanantaina oli vapaapäivä ja väänsin unirytmini näemmä taas mutkalle. Aamupäivän satoi vettä ja tallille ajaessa myös ukkosti ja tuli rakeita. Muuttui rännäksi ja lämpötila pyöri nollan ympärillä.

Ratsukseni sain taas Senjan ja tunnille tuli täydet 6 ratsukkoa. Tämä taisi nyt olla viimeinen kertani tällä tunnilla.

Senja löytyi tarhastaan ja vähän yllätyin että näytti viihtyvän siellä niin hyvin että piti käydä hakemassa takanurkasta. Tosin juuri sillä hetkellä ei satanut.

Olin muutenkin vähän aikataulustani myöhässä ja nyt piti viritellä vielä kylkisuoja. Senja ei tykännyt ja yritti heilutella takajalkaa mahan alla. Laitoin kypärän varmuuden vuoksi päähän. Martingaalin jätin pois koska ei jatkanut toista tuntia perään. Oltiin pari minuuttia myöhässä maneesissa ja siellä ei taas onnistunut ohjien nosto pään yli takaisin kaulalle. En ymmärrä tuota hevosta.

Selkäännousussa oli taas vähän säpsynä mutta tasoittui nopeasti. Ovikulmaa ei katsottu tänään juuri yhtään mutta kieli lerppui taas lähes koko alkuverkan suusta. Mentiin vain oikeaan kierrokseen. Lopulta otin vasenta laukkaa kierroksen verran vastalaukkana.

Kuvio aloitettiin kolmikaarisella katsomopäädystä oikeassa kierroksessa ravissa. Kaarilla piti asettaa ulos ja unohdin sen heti. Vasta-asetuksen kanssa kääntäminen oli yllättävän hankalaa eikä meinattu pysyä keskikaarella. Jokusen kierroksen jälkeen tultiin laukassa. Piti pysyä oikeassa laukassa ja siinä oli taas meille haastetta. Oikeasta ohjasta piti hellittää ja kääntää perää muistaakseni vasemmalla pohkeella oikealle. Tällaiset suunnat eivät itseltäni vielä luonnistu automaattisesti. Lopulta tehtiin vähän loivempi kaari ja saatiin se onnistumaan.

Vasempaan kierrokseen laukassa sujui paremmin. Toki siihenkin suuntaan tuli ainakin yksi vaihto. Vasta lopuksi tuli vinkkejä että oikea ohja kevyeksi. En taas itse keksinyt että kumpi mihinkin suuntaan.

Huilattiin hetki ja sitten vaihdettiin kuviota. Päätyihin ympyrät ja välillä kolmikaarisella toiseen päätyyn. Toinen pitkä sivu uraa pitkin. Ympyrällä oltiin tötsien sisäpuolella. Aina tötsän kohdalla väistätettiin takaosaa muutama askel sisään, sitten taivutettiin ympyrän kaarelle ja taas uusi väistö. Kolmikaarisella mentiin ensimmäinen kaari pientä käyntiä pitkällä ohjalla matalana, keskimmäinen kaari isommin eteen alas pitkällä ohjalla ja viimeinen kaari eteen ylös. Itselleni jäi epäselväksi että miten niska olisi kuulunut nostaa ylös. Lyhensin vain ohjia mutta ei tullut kovin hyvää. Enkä saanut kysyttyä.

Hetki käynnissä, sitten ravissa. Ei tullut ravissakaan kovin hyvää ja Senja oli tyytymättömän oloinen. Yritin kovasti mutta lähinnä teki mieli pyydellä hevoselta anteeksi etten osaa ratsastaa tämän paremmin. Onneksi loppua kohti lähti paranemaan. Ope vinkkasi ympyrällä asettamaan jatkuvasti ulos ja siitä lähti tasoittumaan.

Lopulta päätyyn nostettiin laukassa ympyrä, melko kootusti. Tyhjä pitkä sivu mentiin keskilaukkaa ja toiseen päätyyn taas koottiin. Kolmikaarinen yhä ravissa. Keskilaukat lähtivät kivasti. Olisi voinut tulla vielä nopeammin takaisin. Vasen laukka tuli myös kivan kevyeksi ja odottavaksi.

Lopuksi vaihdettiin vielä suuntaa ja tehtiin hetki oikeaan. Melko nopeasti laukat mukaan. Keskilaukkaan en saanut Senjaa ihan suoraksi eikä lähtenyt yhtä pontevasti kuin toiseen suuntaan. Ope kaipasi vielä enemmän kokoamista ja ympyrällä piti jatkaa samaa työtä. Väistä ja taivuta. Tämän olin ihan unohtanut toiseen suuntaan. Tuli kivoja pätkiä ja ope kehui. Senjakin oli paljon, paljon parempi.

Sitten olikin jo loppuhölkkien aika. Vähän pidempää ohjaa, ei nykimistä. Ei ihan herkästi kuulolla mutta ok.

Lopuksi Senja takaisin talliin ja purku. Listan mukaan hummalla oli vielä kaksi koulutuntia luvassa. Kisatiimin treenit siirtyivät maanantaille ja toinen ryhmä vaihtui kouluryhmäksi. Niihin ei Senjaa oltu merkattu.

Ongelmia:
kieli näkyi alkuverkassa
vastalaukat
todella pitkään aika epätasaista
en tajunnut mitä ohjaa ja pohjetta piti käyttää missäkin kierroksessa

Parannusta:
saatiin vastalaukat onnistumaan
keskilaukat lähtivät kivasti
parani kovasti loppua kohti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora