keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Säätely- ja vaihtotreeniä

 Keskiviikkona Senjalla oli Nora-päivä eli päivän jälkimmäinenkin työtunti sillä oli minun kanssani. Illan estevalkka. Pakkasta oli n. -11°C ja 3 ratsukkoa tunnillamme. Olin kerrankin ajoissa oven takana ja jouduin taluttelemaan hetken pihalla ennen kuin pääsi maneesiin. Edelliseltä koulutunniltakin tulevat hevoset ehtivät hyvin mukaan.

Olin pukenut sangen sopivasti mutta olin silti turvaliiveineni niin kankea etten ylettynyt pikkujakkaralta kyytiin pidentämättä jalustinta kolmella reiällä. Silti oli aikamoinen vääntäytyminen.

Tänään ehdittiin kävellä hetki pitkin ohjin ennen hommien aloittamista. Tänään Senja ei meinannutkaan tuijotella mitään. Avoimen oviaukon ohi mennessä hitusen jännittyi.

Alkuverkassa taidettiin mennä taas askellajit läpi. Ei saatu jatkettua siitä mihin päivällä jäätiin vaan Senja oli vähän etumatala ja hieman jähmeä ja vanuva ohjasotteille. Taisin jäädä pitämään ja kantamaan liikaa.

Tultiin ensin ravipuomeja keskilinjaa pitkin ovea kohti (poispäin isosta maneesista). Senja oli vähän liiankin rento ja pari kertaa tuli ylimääräinen askel väliin. Nyt yritin vähän miettiä jalkoja ja askelia mutta unohdin tämän nopeasti. Linjan lopussa piti asettaa aikaisemmin uuteen suuntaan. Niissä oli vähän venkoilua.

Seuraavaksi tultiin sama puomilinja laukassa. Puomien jälkeen suoralla ennen käännöstä piti tehdä vaihto uuteen suuntaan. Vaihdot tulivat hyvin mutta Senja oppi tehtävän ja rupesi tekemään vaihdot omin lupineen. Siitä tuli sitten sakkoja. Käyntiin. Uudestaan. Käyntiin. Viimeisellä sakkokierroksella ohje oli jatkaa puomien jälkeen 4 askelta suoraan ja sitten vaihtaa. Se onnistui täydellisesti!

Sitten alkoi hankala osuus ja puomien tilalle tuli ristikko. Nyt vaihto piti saada esteen päällä, piikkisuoralla linjalla. Eipä niin vaan onnistunutkaan ja yleensä vaihto tuli vasta esteen jälkeen. Välillä matkaan tuli myös mutkia kun yritin johtaa ym. Tuntui että ensimmäiset 5 kierrosta mentiin ilman yhtään vaihtoa. Sitten saattoi tulla joku vahingossa. Välillä jatkettiin esteen jälkeen kaarella uuteen suuntaan. Yleensä se auttoi vaihtoon muttei aina sekään. Lopulta pyörittiin pari kierrosta kahdeksikolla ja se kelpasi. Aika paljon on siis vielä matkaa kunnolliseen ratsun hallintaan. Mieluusti olisin harjoitellut ensin yhdellä puomilla tekemällä vaihdon sen päällä. (Eli opettanut tehtävän ensin Senjalle, kjeh kjeh.)

Sitten tultiin kolme puomia kaarella, välit 5,5 metriä. Niihinhän piti laukata ihan reippaasti. Vasemmassa kierroksessa sain mielestäni ratsastettua paremman reitin. Oikeassa tulin jotenkin kummallisesti ensimmäiselle. Näistä kuitenkin selvittiin muutamalla toistolla suuntaansa.

16 metrin linja jäi viimekseksi tehtäväksi. Ensin ristikkokorkeudella 4 askelta väliin. Senja oli jo niin rento ettei meinannut enää muistaa hypätä. Liian löysää. Vaikka humma lyhensi niin silti oli jotenkin kumman vaikeaa. Paikat jäivät mieluummin vähän juureen. Tultiin kuitenkin joka kerta vaadittu 4 vaikka välillä okseri jäi jopa kauas.

Kertaalleen yritin okserilla heittää ohjat hypyssä ihan kunnolla pois. Tasapainoni ei kestänyt tätä kunnolla ja alastulossa nykäisin suusta. Huono idea siis ja lopetin moisen.

Tultiin samaa linjaa vielä kolmella laukalla ja esteet nousivat ylös. Ehkä 70 cm? Sai sujua reilusti eteen. Vaikea oli sekä rullata laukkaa että pitää keulaa kevyenä. Pakko oli yrittää. Okserille tuntui tulevan silti joka kerta kopinaa. Tämä tuntui lopulta jopa helpommalta kuin neljällä. Ihan hyvä määrä toistoja tuli tähänkin. Okserin jälkeen Senja vähän karkasi linjalta sisälle jo valmiiksi. 

Tänään tuntui siltä että Senja on kumman etupainoinen. Tänään poikkeuksellisesti kompasteli laukassakin, ehkä kolmesti. Ope huomasi saman ja totesi että oli hypyissä aika puomeissa kiinni. Arveli yhdeksi syyksi kengittäjän ohareita ja sitä että Senja on pitkähkössä kaviossa. Itse en niin ole kavioita katsonut mutta kenkien kulumista ei ole voinut olla huomaamatta.

Sitten tultiin vielä rata. Esteet nousivat noin kasikymppiin ja kaareva linja kavaleteiksi. Keskimmäinen pysty hypättiin lävistäjillä vinoon. Kavaletit, lävistäjä, linja, kavaletit, lävistäjä ja linja.

Me jäätiin viimeksiksi. Kavaletit liian vauhdilla ja piti ottaa uusiksi. Lävistäjälle tuli niin rennosti että jäi aivan juureen. Päästiin kuitenkin yli. Linjalle ratsastin hyvin ja tajusin että laukan on oltava kunnossa jo kaarteessa. Se menikin superisti. Kierroksen aikana en tajunnut kasata laukkaa kunnolla ja toiseen suuntaan tultiin kavaletit vähän ahtaasti. Videolta ei kuitenkaan näytä pahalta. Lävistäjä meni sujuvasti, samoin viimeinen linja. Sakkona tultiin ensimmäinen lävistäjälinja uudestaan. Vasta juuri ennen estettä tajusin, että askel ei osu. Humma oli siis liian pitkänä. Pyysin kauempaa hyppyyn ja Senja hyppäsi. Kehut perään. Tämä kuitenkin riitti meille.

Nyt ehdittiin kaikki kävellä hetki open loppupalautetta kuunnellen. Sekä hölkätä loppuravit rauhassa. Tänään Senja tuntui loppuverkassa todella hyvältä. Rento, letkeä ja taipuisa. Sopivasti omilla jaloillaan.

Purettiin esteet ja hoidin Senjan pois. Tänään olin taas sukkela ja meni alle kolme varttia. Toki kello oli jo 13 yli kun olin saanut vasta varusteet pois.

Ongelmia:
vaihdot esteen päällä suoralla olivat hankalia
Senja oli tänään aika nenällään
muutama kompastus laukassa
pari kertaa oli löysä ja tuli ihan juureen
säätelin vähän laiskasti

Parannusta:
sangen rento ratsu
sileällä vaihtoi laukat turhankin hyvin
tykkäsin tehtävistä, sopivan haastavaa
ei kieltoja tai tuijotteluja
sain ratkaistua suurimman osan paikoista hyvin
loppuraveissa todella hyvän tuntuinen

Ella S. videoi tuntiamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora