perjantai 22. tammikuuta 2021

Kuskin keskittymisongelmia

 Perjantaina Turkalla oli taas koulua. Ratsukseni sain Valman ja se löytyi -11°C viimaisesta pihatosta nakuna. Hyvin näytti turkki eristävän ainakin lumet ulkopuolelle. Menin hakemaan porkkana edellä ja tuli vastaan. Näytti siltä että olisi tullut ilman porkkanaakin.

Tallissa oli taas tupaten täyttä. Onneksi käytävälle mahtui vielä yksi. Onneksi myös löysin nyt kaikki varusteet etsimättä. Valma oli sangen puhdas ja nopeasti harjattu. Tilsatkin irtosivat hyvin. Satula ja suitset. Muistin jopa taktiikan lyhyen satulavyön kiristykseen enkä laittanut sitä ensin toiselta puolelta kuin toisesta vastinhihnasta kiinni.

Itseni varustin toppahousuilla, Kuomilla, paksuilla hanskoilla sekä kypärämyssyllä. Alakentällä kävi kamala viima, me menimme yläkentälle parempaan tuulensuojaan. Eipähän tullut kylmä.

En ollut lähellekään viimeisenä paikalla mutten siltikään ehtinyt ottaa ravihölkkää alkuun. Tunnilla oli tänään 6 ratsukkoa.

Hommat aloitettiin taas käyntiväistöillä kuten ensimmäiselläkin kerralla. Tänään piti väistää lävistäjälinjaa portaittain. Itse olisin halunnut mennä vain lujaa eteen. Ei jotenkin yllättänyt että aivojeni kiljuessa lisää vauhtia väistöt jäivät aika onnettomiksi. Takaosa jäi matkasta eikä oikein poikitettu. Olisin halunnut väistää vain ajatuksen voimalla tai mahdollisimman kevein avuin. Kun tajusin että pitäisi voimistaa apujani niin tajusin tekeväni jotakin väärin ja tulin siitä surulliseksi. Valman paukuttelu pohkeilla tuntui huonolta ajatukselta. Ope puhui pohkeella siirtämisestä, kuskilla taisi olla enemmän naputtelua tarjolla. Lopulta kuskiin meinasi iskeä kokovartalokipsi ja hummakin rupesi jännittymään. Ei hyvä. Kun sain ajatukseni kasaan niin vähän parani. Eikä raviväistöistäkään tullut kovin ihania.

Väistöjen jälkeen jatkettiin lävistäjillä. Ensin piti ratsastaa pikkuravia niska ylhäällä. Valma jännittyi ja ope käski keventää sen aikaa että rentoutuu paremmaksi. Vähän matalampi humman niska auttoi siihen lopulta. Tultiin vuorotellen toinen lävistäjä keskiravia (kohti porttipäätyä) ja toinen koottua ravia. Valman rentous parani kootumpaan menoon. Keskiravi ei ihan irronnut ja yritin vahtia tahtia. Loppua kohti rupesi venymään ja otettiin vielä muutama kierros vain eteen. Sitten lähti jo leiskumaan.

Välikäyntien jälkeen oli vuorossa laukka. Taas meni ensin ohjeet ohi että mitä tehdään laukassa. Ope käski minun sitten koota ja ratsastaa siitä eteen. Valma kokosi hienosti. Vähän aktiivisemmat takajalat vielä. Rento hevonen. Ulko-ohjan tuella ja istunnalla toimi kivasti ja satulaan tuntui hyvältä. Opekin ihasteli miten Valmalla on suokiksi loistava kyky koota laukkaa. Keskilaukka ei ehkä ollut yhtä laadukasta. Vähän piti pyytää eteen.

Näitä siirtymiä sitten pyöriteltiin lähinnä itseksemme sangen pitkään. Yritin kertaalleen siirtyä myös kootusta laukasta käyntiin mutta tuli ravia väliin. Lopuksi tehtiin vielä vähän laukkaa ohjattuna kunnes riitti. Valma taisi jo väsähtää, sillä tuli pari ravipudotusta.

Aika oli lopussa, joten ei otettu enää toista laukkaa. Laukattiin siis tänään vain vasempaan kierrokseen. Muutamat ottivat vielä toisen laukan, meille ohje oli ratsastaa kevyttä ravia eteen. En jäänyt harmittelemaan puuttuvaa laukkaa, toki vähän ihmettelin. Loppuravit menivät aika kivasti. Ope kommentoi että Valmalla ei ole vielä tarpeeksi lihaksia takana korkeampaan muotoon.

Pysyin loppukäynnit selässä ja ratsastin tänään takaisin alas. Talli oli tunnin jälkeen vielä täydempi eikä viimeisille ollut enää tilaa. Lopulta mahduttiin kuitenkin käytävälle. Ruokin Valman siihen ja koska oli hikinen niin villaloimi niskaan kuivumisen ajaksi. Ohje oli laittaa nakuna ulos. Siihen sitten jätin käytävälle ohjeen mukaan kuivumaan koska karsinoita ei ollut vapaana. Lupasivat hoitaa loppuun. Kuulin vielä että Valma oli raspattu ja aiempi kuolaaminen johtui hammaspiikeistä.

Ongelmia:
tallissa oli ahdasta ennen ja jälkeen
aavistuksen lyhyt satulavyö
väistöt
kuski olisi halunnut ravailla alkuun
ei laukattu oikeaan kierrokseen

Parannusta:
antoi hyvin kiinni pihatosta
löysin kaikki varusteet
laukka, varsinkin kokoaminen
isompi ravi lähti leiskumaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora