keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Passiivisuus on tavoite

Keskiviikolle (loppiainen) järjestyi lopulta iltapäiväksi kouluyksäri vaikka maneesin varauskalenteri näyttikin melko täyttä. Kouluope opettamaan ja ratsuksi tietysti Senja. Pakkasta -10°C.

Piti mennä ajoissa verkkaamaan mutta jotenkin ajattelin puoli tuntia pieleen. Senja oli onneksi sisällä ja oli käynyt tarhaamassa jo aamusta. Ehdin sentään maneesiin niukasti ennen opea, en tosin selkään asti. 

Pyörittiin koko tunti ratsastuskoulupäädyn kauemmassa päädyssä eli melko keskellä maneesia. Kuvio oli jotakin ympyrän ja epämääräisen neliöhkön väliltä.

Alkuun verkkailin kevyessä ravissa, siinä jo ratsastettiin Senjaa rauhallisemmaksi ja paremmin raiteilleen. Kuski sai osansa ohjeista (istu taaemmas) mutta lähinnä puututtiin Senjan liikkumiseen. Kuulemma Senjalla voi mennä maks. 2 metriä eteenpäin ilman että tarvitsee puuttua johonkin. Piti taivutella ohjan perässä molempiin suuntiin. Kuskin vasen käski oli kuulemma liian hidas. En ihan tajunnut että mitä tarkalleen vasemmalla kädellä olisi pitänyt tehdä.

Käynnissä oikeassa kierroksessa piti ratsastaa Senja u-kirjaimen muotoiseksi. Lavat ulos, taivutus sisään ja takaosa mieluummin sisälle. Senja heitti herkästi perää ulos. Lopulta taivutus pitäisi tehdä sisäpohkeen ympäri. Ihan kaikkea en tajunnut enkä ihan aina tiennyt puhuttinko minun vai Senjan kyljistä.

Sitten ravissa sama. Kuski taas vähän etukenotti muttei yhtä pahasti kuin maanantaina. Senja rupesi onneksi tasoittumaan jo tässä. Senjan kaltainen hevonen pitää kuulemma ratsastaa pikemminkin edestä tyhjäksi. Kun kevenee edestä niin silloin humman kroppa on suorana ja oikein. Kuski ei saa jäädä kantamaan. Kompastelukin (tänään 3 pientä) kuulemma johtuu siitä kun menee etupainoiseksi. Oikea etunen tekee liikaa hommia ja kantaa Senjaa liikaa. Vasemmassa kierroksessa piti ratsastaa ulkolapaa sisään.

Laukoista otettiin oikea ensin. Hieman kiireistä. Nosto piti ottaa uudestaan mutta jälkimmäinenkään ei ollut kovin ihana. Oikea takanen kuulemma vain kanttaa ja potkii hiekkaa sivulle. Ajateltiin avoa vasemmalle. Välissä oli pätkä käyntiä, jossa piti ratsastaa samassa asennossa eli perä keskellä. Oikea jalkani ei ihan hahmottanut mitä sen piti siinä tehdä. Laukassa testattiin että joko voi asettaa menosuuntaan ja jos ei niin yhä ulos (vasemmalle).

Vasen laukka parani huiman hyväksi. Siinäkin ajateltiin avoa oikealle jos nyt tajusin oikein. Senja kantoi itsensä ja tahti rauhoittui. Näin hyvää laukkaa en ole saanut Senjasta aiemmin irti! Siitä ravisiirtymäkin oli hyvä ja jäätiin lopulta vain käyntiin.

Käytiin pikaiset loppukäynnit maastossa. Senja oli kaulasta hikinen eikä kuskillakaan ollut kovin lämmin. Muutaman minuutin pikalenkki. Keli oli hieno!

Ongelmia:
kuski yhä liikaa etukenossa
kuski oli kuulemma liian hidas
alku oli Senjalle hankalaa ja ämpyili vastaan
vino ratsu

Parannusta:
tasoittui ravissa yllättävän nopeasti
vasen laukka oli lopuksi ihanan rauhallista
hieno keli pihalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora