lauantai 9. tammikuuta 2021

Kiemuravaihtokavaletteja

 Lauantaiaamun Äimiskän tunnilla oli puomeja. Ratsukseni sain Senjan, tunnille tuli täydet 6 ratsukkoa ja pakkasta oli -10°C. Kavioita putsatessa tuskastelin taas hankalaa poikittain toimivaa kaviokoukkua ja olin ihan hiki niskassa. Vaatetta oli tunnille ehkä vähän liikaa mutten silti vaihtanut paksumpia hanskoja pois tunnin aikana.

Raviradan puolen pitkälle sivulle tuli aina kavaletti ja maapuomi, 11 metriä seuraavaan pariin ja näitä pareja oli kolme. Keskellä maneesia oli yksi kavaletti ja toisella pitkällä sivulla toisessa päässä kaksi puomia ja toisessa kavaletti. Keskimmäistä ja näitä reunimmaisia tultiin loivalla kiemuralla (kuva kiemurasta alempana).

Alkuverkassa Senja oli taas reipas. Nyt ravissa ei näkynyt kieltä mutta laukassa näkyi. Pöh! Yritin vähän taivutella ja tehdä temponmuutoksia mutta aika humputtelua taisi olla. Unohdin miettiä lapoja ja suoruutta.

Ravissa tultiin loivaa kiemuraa puomeina. Ohje oli taivuttaa huolella ja ratsastaa eteen puomeja kohti. Tässä oli selvästi jo liikaa mietittävää, sillä jossakin vaiheessa olisi pitänyt tehdä niitä pidätteitäkin. Oikealle taipuminen oli hankalampaa mutta sentään reitti oli ravissa vielä kohdillaan. Suoristukset tulivat puomien puoliväliin. Jokunen toisto onneksi vähän paransi tilannetta ja muistin jo useamman asian matkan varrella.

Laukassa tultiin tätä ensin vasemmalla laukalla aloittaen. Keskelle ja loppuun tuli kavaletit. Ensimmäinen väli (eli ensimmäisen kaaren loppu ja toisen alku) oli vielä helppo koska oikealle laukka ei vaihtunut turhan herkästi. Kavaletilla tuli välillä toivottu vaihto oikealle, yleensä ei tullut. Mikäli vaihto tuli niin vasen laukka vaihtui itsestään jo siinä vaiheessa kun yritin suoristaa ja tehdä kaarta vasemmalle. Siksi tie piti ratsastaa kummallisella pitkällä kaarella (punaiset katkoviivat kuvassa (oikeassa kierroksessa)) viimeiselle kavaletille asti ja pitää taivutus sinne asti oikealle. Ei kaikista tyylikkäintä.


Vihreällä merkattu tie, jollainen tehtävälle olisi pitänyt tehdä
(molempiin suuntiin).
Kavaletit tässä oikean kierroksen mukaisesti.
Punaisella reitti, jollainen tehtiin.
(Muita tehtäviä ei piirretty tähän kuvaan.)


Välissä vaihtelin laukkoja kahdeksikolla lennosta. Kääntäen vaihtui mutta välillä oli löysähköä.

Seuraavaksi tultiin suora linja puomeineen ja kavaletteineen. Tässäkin vasen kierros ensin. Senja oli kivan rento, taas alkuun jo lähes liian löysä. Tämä meni hyvin ja toivottu 3 askelta tuli väleihin ja myötälaukka säilyi.

Sitten tultiin sama kiemura oikeassa laukassa. Välillä oli ongelmia mahtua tehtävälle ja tuntui että tehtiin päätyyn 10 ympyrää ennen kuin löytyi meille sopiva kolo. Turha sinne oli kaverin häntään ängetä sillä halusin myös että ope näkee mitä teemme.

Vasta nyt muistin laskea askelia väleihin. Yritin ensin mennä viidellä ja hyppäsin viiden jälkeen itse. Senja otti vielä kuudennen. Eipä olekaan hetkeen tullut tällaisia mokia! Muutenkin meno oli epätasaista. Vasta kun tein "vääränlaiset" kaaret kumpaankin väliin niin saatiin laukat vaihtumaan missä pitikin.

Lopuksi tultiin suora linja vielä oikeassa laukassa. Ei ihan niin priima kuin vasen mutta kuitenkin suht rento ja tasainen. Kertaalleen piti pidättää väleissä vähän isommin mutta yleensä vasta jälkimmäisessä välissä meinasi venyä.

Loppuhölkässä Senja oli kivan tasainen. Senja jatkoi hommia seuraavalle tunnille ja myöhemmin oli luvassa vielä kolmas. Seuraava kuski kehui miten oikea laukka oli näyttänyt kivan rennolta ja tasaiselta. Minä kun lähinnä harmittelin ettei ollut yhtä hyvä kuin vasen. Mutta tasaiselta meno näytti seuraavallakin kuskilla, mitä kasojen siivouksen lomasta kurkin.

Ongelmia:
hankala kaviokoukku
välillä ei meinannut mahtua tehtävälle
vaihdot toivotuissa kohdissa
vaihdot oikealle olivat tiukemmassa
kuski hyppäsi kavaletille kerran ennen hevosta
sormilla oli viileä

Parannusta:
suora linja onnistui helposti molempiin suuntiin
vasen laukka oli kivan rentoa ja levollista
tuli vaihtojakin
ei kompastellut (yhä vanhassa kengässä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora