maanantai 18. tammikuuta 2021

Avoja iltapäiväkoulutunnilla

 Maanantai-illalle tuli muuta ohjelmaa (seuraava postaus) enkä halunnut jättää Äimistä kokonaan välistä. Onneksi iltapäivätunnille mahtui. Lähtiessä oli vielä valoisaa. Pakkasta -3°C.

Meitä tuli (pienryhmä)tunnille vain 5 ja sain ratsukseni taas Senjan. Nyt se löytyi maneesin takaa tarhasta. Tarhalista olisi opastanut taas harhaan.

Alkuverkassa mentiin ensin askellajit läpi itsenäisesti. En antanut juoksennella ravissa eikä kovin kovasti yrittänytkään. Ope ei tänään kommentoinut liian kiireisiä alkuraveja kuten yleensä. Oven kävin näyttämässä eikä ollut mikään juttu. Myöhemmin kyllä kauhistui kottareita vaikka olivat olleet siinä koko tunnin.

Sitten jakauduttiin pääty-ympyröille ensin keventäen, sitten laukaten. Taivutus sisään, sisäpohkeella työnnetään ulospäin. Ravia aktiivisesti eteen. Laukassakin sai päästellä aika haipakkaa. Molempiin suuntiin. Senja oli sangen tasainen ja ope lähinnä kehui. Toiselle hepalle maiskuttelu kiihdytti Senjaa vielä entisestään. Tehtiin muutama voltti jotta mahduttiin.

Sitten hetken käyntitauko ja ope selitti seuraavan tehtävän. Luvassa avoja, joita kuulemma tekee joka ratsastuskerta itse. Tehtävän selitys oli hankalasti muotoiltu mutta onneksi oli tovi aikaa sulatella kuulemaansa. Lopulta taisin olla ainoa, joka homman tajusi. Ope puhui kirjaimista ja puolivolteista. S-kiemura siis molemmista suunnista keskelle. Pitkät sivut avoa, keskilinja piikkisuoraan.

Ensin kerta käynnissä, sitten ravissa. Enemmän poikittain avossa, kävi käsky. Kisoissa kuulemma yksi jalka tuomarille eli neljälle uralle. Pidätteet ulkoa paremmin. Huomasin että alun vähän ratsastelin ja Senja nyki pidätteistä vastaan. Kun rupesin vaatimaan pykälää enemmän niin sai myös pidättää ja hidastaakin paljon tasaisemmalla ratsulla. Kertaalleen ope laittoi meidät peruuttamaan kulmassa. Niska alas ja sitten taakse. Senja venkoili taas aikansa ja joka kerta avuista nakkeli niskojaan. Lopulta päästiin onneksi taaksekin. Ohjilla ei saa olla kuulemma kuin 250 g kummallakin. Pitää ratsastaa vielä kevyemmäksi edestä.

Keskilinjalla ei oltu ihan niin kymppisuoria ja -tasaisia kuin olisin halunnut. Sekin hankaloitti että muut kurvailivat s-kiemuroilla siinä eteemme. En oikein tiedä miten väistämissäännöt menivät mutta jos halusin pysyä linjalla niin aika monesti piti pysäyttää ja odottaa kun kaveri hidasti eteen.

Jossakin vaiheessa Senja rupesi taas tuijottelemaan ovea. Ensin äkkipysähtyi jokusen kerran ennen kulmaa mutta päästiin käynnissä ohi. Ravissa olisi pitänyt mennä. Lopulta päästiin ravissakin mutta kaukana rennosta. Kertaalleen veti puomiluukun kohdalle vielä jotkut omat pömelit ja vaihtoi suuntaa takaisinpäin. Eipä auttanut työstä pakoiluun. Veikkaan että meni hummalle hankalaksi. Ope sanoi samaa että säikkyy vain hankalampaan suuntaan. Pohdiskelin että toki voisi johtua kivustakin.

Lopussa avot ruvettiin tulemaan laukassa. S-kiemuran suoristuksessa vaihto käynnin kautta. Alkuun oikean laukan kanssa oli vähän epätasaisuutta. Ope ohjeisti kaatamaan hevosen jos vaihtelee itsekseen. Vasemmalle vaihtamisesta aiheutui pieni voltti oikealle. Senja piti tasapainonsa hyvin ja lopetti ylimääräiset vaihdot. Loppua kohti nousi kivasti joka kerta myötäiset laukat. Käyntisiirtymät eivät olleet mahtavia, mutta kuskin keskittyessä ihan asiallisia.

Pari kertaa piti jatkaa keskilinja laukassa. Vähän epäselväksi jäi että miksi. Ope ei ehtinyt katsoa eikä saatu kommentteja.

Lopputuntia kohti tuntui että useammilla muilla oli jotakin omia ongelmakohtiaan, joita ratkoivat matkan varrella ja lähinnä me laukkasimme tehtävää ympäri. Ajatus kevyemmästä tuntumasta oli hyvä ja tuntui että se auttoi.

Loppuraveissa ajattelin yhä avoa pitkille sivuille. Olisi voinut irrota paremminkin. Senja oli kuitenkin kivan tasainen.

Senja ei jatkanut putkeen enempää vaan vasta illalla kaksi lisää. Yllättävän vähän hikosi tästä, vaikka kuvittelin että tehtiin töitä, eikä ollut tämän kylmempikään.

Ongelmia:
tuijotteli ovea pahemmin kuin ennen
parit Senjan kauhistukset
muutamat ylimääräiset laukanvaihdot
peruutus
keskilinjalla joutui yleensä väistelemään muita

Parannusta:
alkuverkassa kivan tasainen
oikea laukka nousi aika hyvin myötäisenä
saatiin tehtävät tehtyä ihan hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora