tiistai 12. tammikuuta 2021

Hapannaama-Iirolla ennakkoluuloja paremmin

 Tiistaina piti olla vain vähän viileää mutta iltaa kohti kylmeni. Pakko oli kaivella toisetkin toppahousut kaapista kun tallireissulla oli -18°C. Odotin puomituntia mutta listassa lukikin este. Ratsukin oli vaihtunut täysin yllätysvetoon: Iiro. Iiron ainoa tunti tänään.

Karsinassa vastassa oli sangen tympääntyneen näköinen humma. Ei kuitenkaan tehnyt mitään. Hoidin sidottuna. Kivan puhdas ja muutenkin sukkelasti varustettu. Senjan jälkeen Iiro tuntui kovin pieneltä ja pörröiseltä.

Tunnit olivat kuulemma myöhässä, joten kävin kurkkaamassa tilannetta ilman hevosta. Unohduin sitten sinne katselemaan hetkeksi. Lopulta käveltiin kuitenkin hevosten kanssa hetki pihalla ennen kuin pääsi halliin. Kamala viima vielä pakkasen lisäksi!

Meitä oli tänään kivasti vain neljä. Tungin tosiaan vielä turvaliivin väliin ja oli aika pystyyntopattu olo. Eipähän tullut kylmä! Laitoin vielä kypärämyssynkin. Alkuverkan jälkeen vaihdoin hanskat ohuempiin kun oli niin kuuma.

Päivän tehtävät näyttivät kovasti samoilta kuin lauantaina. Luvassa oli taas loivaa kiemuraa kavaleteilla sekä suoraa linjaa kolmella ja neljällä askeleella.

Alkuverkassa mentiin askellajit itsenäisesti läpi. Iiro näennäisesti totteli mutta tuntui silti hääräilevän ihan omiaan ja ravissa ja laukassa vaihteli vauhtia omien halujensa mukaan. Kovin kovasti en tänäänkään uskaltanut komentaa. Yritin pikemminkin hyvällä houkutella liikkumaan. Jokusen kerran piti ottaa kunniakierros laukassa ensin uraa pitkin ympäri ennen kuin humma oli herännyt etenemään.

Aloitettiin loivalla kiemuralla vasempaan ravissa ihan kuten lauantainakin. Iiro yritti vähän hidastella omiaan mutta taivutukset löytyivät helpommin kuin Senjalla. Yllättävän hyvin ohjautuikin vaikka tuntui luikerolta.

Sitten laukassa sama ja ensimmäisellä kerralla vaihdot tulivat priimasti. Toisella kerralla taisi vaihtaa ekan ja viimeisellä vikan vähän omia aikojaan. Yllättävän hyvää menoa kuitenkin.

Seuraavaksi tultiin kolmen ristikon linjalle. Ensin 4 askelta molempiin väleihin, sitten 3. Yllättävän tasaista. Vasen laukka säilyi joka kerta ja tuli toivotut askelmäärät. Toki yhä yritti säädellä vauhtia itse. Kuski sen mukaan kiritti tai himmaili. Hyvällä menestyksellä. Näytti varmasti paljon tasaisemmalta kuin miltä tuntui.

Suunnanvaihdon jälkeen kuski olikin hukassa oikean kierroksen loivalla kiemuralla. Kummallista sohellusta. Kuitenkin vahvasti sinnepäin. Totesin etten näemmä osaa mennä vuorotellen suoraan ja kiemuroita.

Suoran linjan ristikoilla Iiro rupesi nyt punkemaan välissä lapa edellä sisään ja vaihtoi keskimmäisellä väärän laukan. Neljällä laukalla saatettiin ehkä päästä vielä myötälaukassa mutta kolmella ei kertaakaan. Ope vähän nosti ristikoita mutta olivat yhä turvallisia. Sitten väliä pidennettiin ja vika este nousikin yllättäen kasikympin pystyksi. Ristikoiden jälkeen näytti valtavalta. Tarpeeksi monta kertaa olen nähnyt Iiron tekevän yllätyskieltoja tai pukittavan isosti, joten en ollut kovin luottavaisena. Nappasin harjasta kiinni ja Iiro meni yli. Huh. Käsky kävi tulla uudestaan. Onneksi latu oli vapaana ja sain jatkettua heti putkeen. Huomasin kyllä että este nousi. Yhä näytti isolta mutta niin vaan loikattiin siitä yli. Kummallakin kerralla pystyn jälkeen ilmassa oli vähän köyryniskapomppuja. Mitään pahaa ei kuitenkaan tullut.

Se riitti meille. Purkaessa katsoin että pysty oli ysikymppinen. Hassusti se oli Iiron kanssa iso ja jännä mutta 110 cm okseri Flipellä vielä ihan turvallinen. Veikkaan että Senjallakin tuo pysty olisi ollut kiva ja helppo.

Loppuraveissakaan Iiro ei kulkenut kovin kauniissa muodossa. Huomasin tämän lopuksi ja yritin vähän vaatia. Nyt sentään reagoi jalasta jo vähän paremmin eteen.

Purettiin tehtävät pois ja piiperryssiivosin. Iiro oli vain hieman hikinen jalkojen yläosista. Monesti se on tuntien jälkeen aivan läpimärkä. Hoitaessa oli hieman paremmalla ilmeellä ruokien kanssa.

Kivempi Iiro oli esteillä kuin koulussa muttei ehkä edelleenkään ihan suosikkityyppiäni.

Ongelmia:
hapannaama hoitaa
turvaliivin kanssa oli aika tönkkö olo
tuntui ettei Iiro ole yhtään avuilla, kiihdytteli ja hidasteli omiaan
ei aina meinannut nostaa laukkaa
muutama stiplu kiemuravaihdoissa
oikeassa kierroksessa suoralla tuli välillä väärää laukkaa
toppahousun jalkalenkki katkesi näistäkin housuista

Parannusta:
ei jumeja
ei kieltoja eikä pudotuksia
toivotut laukkamäärät
vaihdot aika hyvin
ei ollut kylmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora